Μαίνεται ο παγκόσμιος πόλεμος των δασμών. Αντίμετρα Ε.Ε. κατά ΗΠΑ

1379
πόλεμος

Καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επέλεξε να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με όλους τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εμπορικός πόλεμους τέτοιας κλίμακας, που είχε να βιώσει η παγκόσμια οικονομία από την δεκαετία του 1930. Αναμενόμενη εκδήλωσή του είναι η εφαρμογή, από σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουνίου, αντιμέτρων της Ε.Ε. με την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα.

Αντιδρώντας η Ευρωπαϊκή Ένωση στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, ύψους 25% και 10% αντίστοιχα, επιβάλλει με τη σειρά της δασμούς σε μια σειρά δημοφιλών αμερικανικών προϊόντων, όπως τα παντελόνια τζιν, οι μοτοσυκλέτες Harley Davidson και το μπέρμπον. “Η μονομερής και αδικαιολόγητη απόφαση των ΗΠΑ δεν μας άφησε καμία άλλη επιλογή”, δήλωσε η επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρομ.

Ανάλογα αντίμετρα έχει επιβάλλει και το Μεξικό, ενώ ο Καναδάς έχει προαναγγείλει την ενεργοποίησή τους στις αρχές Ιουλίου. Όσο για την Κίνα φέρεται να εξετάζει αντίποινα και πέραν των δασμών, όπως το να ανοίξει έρευνες για αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοπούνται στη χώρα ή να προωθήσει πιο αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους, καθυστερώντας τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Οι φόβοι για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι εμπορικές αντιπαραθέσεις κρατούν τις τελευταίες ημέρες στο κόκκινο τα χρηματιστήρια διεθνώς. Στην Ασία σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 1%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί 0,3%. Αντιμέτωπα με απώλειες βρέθηκαν χθες τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και η Wall Street.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, οι αγορές δεν περίμεναν να περάσουν τόσο σύντομα τα λεκτικά πυρά σε πράξεις. Η ταχύτητα με την οποία κλιμακώνουν οι ΗΠΑ την αντιπαράθεση επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές των κορυφαίων εμπορικών εταίρων τους, αλλά και τα αντίποινα, που εκείνοι σπεύδουν να θέσουν σε εφαρμογή, έχουν τρομάξει τους επενδυτές.  Όλοι περιμένουν τώρα να δουν πόσο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος στο παγκόσμιο εμπόριο, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο βασικός κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας