“Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα”-Γ.Αλεξάτος: Επιτυχημένος ιστορικός περίπατος μνήμης και γνώσης

1481
αθήνα

 

Το “Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα”  διοργάνωσε την Κυριακή 12 Μαΐου, ιστορικό περίπατο στην Αθήνα, των μεγάλων κοινωνικών αγώνων για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ξεναγός ήταν ο συγγραφέας – ιστορικός Γιώργος Αλεξάτος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με το Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα.

Ο περίπατος ξεκίνησε από την ιστορική πλατεία Συντάγματος, η οποία πήρε το όνομα της από την 3η Σεπτέμβρη 1843 που ο συγκεντρωμένος λαός απαίτησε την αναγνώριση Συντάγματος. Συνδέεται με κορυφαίες πολιτικές συγκεντρώσεις, 1941, 1944. Αποτελεί σημείο διαμαρτυριών για όλες  τις διεκδικήσεις, όπως την περίοδο των μεγάλων αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων 2010 – 2012.

Δεύτερη στάση του Ιστορικού Περίπατου στην Πανεπιστημίου & Αμερικής, όπου στις 22/7/1943, έγιναν συγκρούσεις του λαού της Αθήνας με τους ναζί. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν να μην παραχωρηθεί η Μακεδονία και η Θράκη στους Βούλγαρους, Από τα γερμανικά τανκς είχαμε νεκρές τις επονίτισσες Παναγιώτα Σταθοπούλου και Κούλα Λίλη και 15 ακόμα  νεκρούς.

Μετά στην συμβολή Σταδίου & Λαδά, όπου στις 21 Ιουλίου 1965 ο 23χρονος Σωτήρης Πέτρουλας φοιτητής της νεολαίας Λαμπράκη έπεσε δολοφονημένος από την αστυνομία, στα «Ιουλιανά» σε διαδήλωση κατά του βασιλικού πραξικοπήματος.

Ακολούθησε στάση στην πλατεία Κλαυθμώνος, τόπο διεκδικήσεων κοινωνικών δικαιωμάτων εργαζομένων, παλαιότερα, απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων.

Ύστερα στην Κοραή 4, πρώην γραφεία της γερμανικής Κομαντατούρ. Τόπος βασανισμού χιλιάδων κρατουμένων, αντιστασιακών μετά από συλλήψεις των γερμανικών και ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας.

Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόπο αντίστασης του φοιτητικού κινήματος μέχρι σήμερα, τόπο φοιτητικών αγώνων για την απελευθέρωση της Κύπρου από την αγγλική αποικιοκρατία, της διεκδίκησης της νεολαίας ΕΔΑ του 114 και του 15% για την Παιδεία.

Πολύ κοντά επί της οδού Ακαδημίας εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων βρισκόταν το πρώην νοσοκομείο Ελπίς, κέντρο αντιστασιακής δράσης. Στις 30/11/1943 έγινε επίθεση από τα Τάγματα Ασφαλείας και εκτέλεση αναπήρων από τους ναζί.

Στην οδό Σταδίου, στην πλ. Κοτζιά, Ομόνοια και στα Χαυτεία, η επόμενη στάση. Τόποι συγκεντρώσεων και εργατικών διεκδικήσεων, κυρίως των οικοδόμων στα χρόνια ανοικοδόμησης της Αθήνας, κυρίως μετά το 1960.

Γλάδστωνος και Πατησίων ήταν τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ. Η οργάνωση νέων ΠΕΑΝ ανατίναξε τα γραφεία της και πολλοί Γερμανοί και μέλη της ΕΣΠΟ σκοτώθηκαν. Ακυρώθηκαν όμως τα σχέδια συγκρότησης μεραρχίας  κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά στο Πολυτεχνείο. Τόπο θυσίας  και εξέγερσης των φοιτητών και του λαού, που οδήγησε στην ανατροπή της χούντας των συνταγματαρχών.

Τέλος στην συμβολή Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα όπου βρισκόταν το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο πυρπόλησαν χιλιάδες διαδηλωτές, στις 24 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου του 1943 ακυρώνοντας, έτσι, την απόφαση για πολιτική επιστράτευση της κατοχικής κυβέρνησης Λογοθετόπουλου.

Όσοι ακολούθησαν στον Ιστορικό αυτόν Περίπατο, έζησαν μια μοναδική εμπειρία.

Το Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσοι το τίμησαν με την παρουσία τους και βέβαια τον Γιώργο Αλεξάτο, ιστορικό και συγγραφέα, για τον μεγάλο πλούτο γνώσεων που μοιράστηκε με τον κόσμο που συμμετείχε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας