Μάστιγα τα «ροζ» βίντεο στην Ελλάδα

2538
ροζ

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εκατοντάδες είναι τα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου από προσωπικές στιγμές που αναρτώνται κάθε χρόνο παράνομα σε διάφορα διαδικτυακά site και μάλιστα, πολλές φορές με πρωταγωνιστές ανηλίκους. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα περιστατικά είναι πολλαπλάσια καθώς τα θύματα συχνά δεν προβαίνουν σε καταγγελία.

Τις τελευταίες μέρες, η εν λόγω συζήτηση έχει «φουντώσει» μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου της Ιωάννας Τούνη, το οποίο προερχόταν από προσωπικές στιγμές της και αναρτήθηκε παράνομα στο διαδίκτυο, αφού δεν υπήρχε η συναίνεση όσων απεικονίζονται σε αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το GRTimes.gr, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χειρίστηκε το έτος 2018 492 υποθέσεις που αφορούσαν διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό ενηλίκων και το έτος 2019, 275 υποθέσεις.

Επίσης το 2019 χειρίσθηκε 329 υποθέσεις που αφορούσαν πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Στις υποθέσεις αυτές το 39% των θυμάτων ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών και το 61% άνω των 15 ετών, ενώ το 82% των θυμάτων ήταν γένους θηλυκού. Τέλος, το 17% των δραστών ήταν ανήλικοι (ηλικίας από 12 ετών), το 83% των δραστών ήταν ενήλικοι ηλικίας από 18 έως 87 ετών, ενώ το 90% αυτών ήταν γένους αρσενικού.

Περισσότερες από 10.000 ιστοσελίδες με τέτοιο υλικό

Όπως εξηγεί μιλώντας στο GRTimes.gr, ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Αθανάσιος Χαλκιάς, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό, καθώς πολλά από τα περιστατικά σεξουαλικού διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού, δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές, είτε γιατί το θύμα αισθάνεται ντροπή για το παραχθέν υλικό, είτε γιατί δε γνωρίζει (πιθανά και λόγω της ανηλικότητας) ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα σε βάρος του.

Σημειώνεται ότι το 2010 υπήρχαν παγκοσμίως περί τα 3.000 sites, στα οποία οι χρήστες αναρτούσαν αντίστοιχο υλικό, ενώ σήμερα είναι περισσότερα από 10.000.

«Από τη στιγμή που θα αναρτηθεί ένα βίντεο που περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, δίνεται η δυνατότητα συνήθως από τους διαχειριστές της, να υποβληθεί αίτημα από τον χρήστη για άμεση διαγραφή του από την εν λόγω σελίδα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί για όλες τις ιστοσελίδες που έχει αναρτηθεί το υλικό. Ωστόσο, αν το βίντεο είναι αποθηκευμένο σε κάποια προσωπική συσκευή (κινητό ή τάμπλετ), μπορεί μετά από καιρό να ανέβει ξανά στο διαδίκτυο», σημειώνει.

Για αυτόν τον λόγο, όπως επισημαίνει, «θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι από τη στιγμή που ανεβαίνει ένα υλικό με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα φεύγει από τον έλεγχό μας, ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο να αναρτηθεί, μπορεί κάποιος να το αποθηκεύσει τοπικά στον υπολογιστή του ή το «έξυπνο» κινητό του και να το επαναφέρει ανά πάσα στιγμή. Συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγουμε την παραγωγή τέτοιου υλικού, ακόμα και με άτομα που τη δεδομένη χρονική στιγμή εμπιστευόμαστε απόλυτα και να είμαστε σε επαγρύπνηση».

Τι να κάνουν οι πολίτες αν αντιληφθούν ότι έχουν πέσει θύματα

Ερωτώμενος ο κ. Χαλκιάς για το τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες αν αντιληφθούν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού, προτείνει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Να μην μοιράσουν – αποστείλουν άλλο τέτοιο υλικό
  • Να αναζητήσουν άμεσα βοήθεια από άτομα εμπιστοσύνης, ειδικούς (π.χ. Ψυχολόγους) ή την οικογένεια
  • Να μην διαγράψουν τα αποδεικτικά στοιχεία (συνομιλίες, e-mail κ.λπ.)
  • Να διακόψουν κάθε επικοινωνία, «μπλοκάροντας» τον επιτήδειο διαδικτυακό δράστη και
  • Να αναφέρουν το συμβάν στις αρμόδιες Αστυνομικές ή Δικαστικές Αρχές (ειδικότερα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).

Επίσης είναι σημαντικό στο διαδίκτυο να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Κάνουμε φίλους μόνο όσους γνωρίζουμε καλά
  • Δεν ανταγωνιζόμαστε για το ποιος θα κάνει τους περισσότερους φίλους,
  • Διατηρούμε τον έλεγχο στις πληροφορίες που αναρτούμε στα social media
  • Ορίζουμε στις Ρυθμίσεις Απορρήτου και ασφαλείας των λογαριασμών μας
  • Αποφεύγουμε αναρτήσεις μέσα από τις οποίες δηλώνεται η τοποθεσία που κινούμαστε
  • Ποτέ δεν κάνουμε chat με κάποιον που δε γνωρίζουμε
  • Προσέχουμε τις κινήσεις μας στην κάμερα, ενώ αν δεν την χρησιμοποιούμε καλό είναι να την καλύπτουμε με ένα αυτοκόλλητο
  • Σκεφτόμαστε πολύ πριν δημοσιεύσουμε κάποια εικόνα ή κάποιο video, σεβόμενοι πάντοτε και τα προσωπικά δεδομένα των φίλων μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας