Λόρδος Βύρωνας: Σε δημοπρασία έργα τέχνης-κοσμήματα-προσωπικά αντικείμενα του γνωστού φιλέλληνα

1197
λόρδος

Ο Βύρων έγινε σπουδαίος ποιητής από τότε που αναζήτησε την έμπνευση πέρα από το «αποκομμένο νησί», όπως αποκαλούσε ο ίδιος την πατρίδα του.

Ταξίδεψε όσο κανένας άλλος λογοτέχνης της εποχής του: διέσχισε όλη την Ευρώπη με άμαξες και άλογα, πέρασε τις Άλπεις, στην κορυφή των οποίων αισθάνθηκε αυτή την υπέροχη μοναξιά στα ύψη της φύσης που είχε συγκινήσει τον Ουερντσγουέρθ, κατηφόρισε ως τη Βενετία και μετά την Ιταλία έβαλε πλώρη για την Ελλάδα.

«Αφέντη, το χωριό!», του φώναξε ένας από τους οδηγούς του όταν μπήκαν στην Αθήνα την παραμονή των Χριστουγέννων του 1809.

Πρωτοαντίκρισε την Ακρόπολη την επομένη, τη μέρα των Χριστουγέννων, σε μια ηλικία που ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι νέοι δεν έχουν βγει από τα σύνορα της πατρίδας τους. Ήταν 21 ετών και είχε αρχίσει να συνθέτει την πρώτη ωδή του πρώτου μεγάλου του ποιήματος, το «Childe Harold Pilgrimage» που θα τον έκανε διάσημο. Έγραφε στίχους καθοδόν, σε πλαγιές, έφιππος, καθισμένος σε καφενέδες στην Αθήνα.

Τη διοργάνωση δημοπρασίας μίας ιδιαίτερης συλλογής έργων που σχετίζονται με τη λογοτεχνική, πολιτική και στρατιωτική σταδιοδρομία ενός από τους πιο γνωστούς Άγγλους ρομαντικούς ποιητές, τον Λόρδο Βύρωνα (1788-1824), ανακοίνωσε ο Οίκος δημοπρασιών Chiswick Auctions.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συλλογή συγκεντρώθηκε από έναν Ευρωπαίο γνώστη, ενθουσιώδη συλλέκτη, σε μία περίοδο τριάντα χρόνων και περιλαμβάνει μία μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, βιβλίων, προτομών, στρατιωτικών αναμνηστικών, μεταξύ άλλων και κοσμημάτων του Λόρδου Βύρωνα. Η δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, προσφέρει μία συναρπαστική γνώση για τον Βύρωνα τον συγγραφέα, τον επαναστάτη και μας δίνει μία πρώτη εικόνα της ζωής του για εκτεταμένα ταξίδια, ρομαντικές αναζητήσεις και στρατιωτικές προσπάθειες, κυρίως στη συμβολή του στον αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας