Λιβύη: Χαφτάρ-Σαράτζ συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία

643
χαφτάρ

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία, ανακοίνωσε αργά χθες Δευτέρα η αποστολή του ΟΗΕ στην εμπόλεμη χώρα, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων κοντά στη λιβυκή πρωτεύουσα, Τρίπολη.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς την απομάκρυνση του Σάρατζ από την εξουσία της Τρίπολης και την αντικατάστασή της (ψευδο)-κυβέρνησης του από μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τρίτο πρόσωπο και τη συμμετοχή όλων των αντιμαχόμενων πλευρών, δεν είναι τίποτα άλλο παρά εργαλείο ενίσχυσης του καθεστώτος του ανδρείκελου του Ερντογάν, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) αναφέρει ότι χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης του Σάρατζ και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα με τη συμμετοχή πέντε αξιωματούχων από κάθε πλευρά.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χάφταρ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαράζ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, η κυβέρνηση Σάρατζ, με τη στήριξη της Τουρκίας, έχει απωθήσει τον στρατό του Χάφταρ από πολλές περιοχές, τις οποίες είχε καταλάβει βορειοδυτικά της Τρίπολης.

Όμως ο στρατός του στρατάρχη, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε χθες κάποια από τα χαμένα εδάφη.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν ανακοινωθεί δύο εκεχειρίες, αν και τις δύο φορές οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ παραιτήθηκε τον Μάρτιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη δεν έχει συμφωνήσει στον αντικαταστάτη του, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας