Λιβύη: «Σφυροκοπεί» την πρωτεύουσα Τρίπολη ο στρατάρχης Χαφτάρ

1275
χαφτάρ

Βαριά πυροβόλα έπληξαν το βράδυ της Τρίτης (11/2) κεντρικές γειτονιές της πρωτεύουσας της Λιβύης, που προσπαθεί να καταλάβει οΛιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) από τον Απρίλιο του 2019, δήλωσαν κάτοικοι της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις του ΛΕΣ υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να καταλάβουν την πρωτεύουσα, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης ψευδοΚυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) πριν από δέκα μήνες, όμως δεν έχουν μπορέσει να διαπεράσουν τις αμυντικές θέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που δηλώνουν πίστη στις αρχές.

Πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος έπληξαν αργά το βράδυ τις κεντρικές συνοικίες Νουφλίν και Σουκ αλ Τζουμάα, που μέχρι σήμερα σπανίως γίνονταν στόχοι.

Τμήματα της Τρίπολης βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της πρωτεύουσας υφίσταται συχνά ζημιές από τις εχθροπραξίες.

Δεν ανακοινώθηκε καμιά πληροφορία για θύματα από τις αρχές.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ υποστηρίζονται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, έχουν εντάξει στις γραμμές τους μαχητές από το Σουδάν και το Τσαντ και, πιο πρόσφατα, Ρώσους μισθοφόρους της εταιρείας Wagner.

Η Τουρκία προσφέρει υποστήριξη στην ΚΕΣ του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ κι έχει στείλει στην Τρίπολη δεκάδες στρατιωτικούς της σε ρόλο συμβούλων, διαφόρων ειδών όπλα, καθώς και περίπου 2.000  τζιχαντιστές αντάρτες που είχαν πάρει μέρος στον πόλεμο στη Συρία και υποστηρίζονται από την Άγκυρα, όπως είχε τονίσει αξιωματούχος του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες στη Γενεύη για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που σύναψαν, που όμως κατέληξαν σε αδιέξοδο, με ευθύνη της ψευδο-κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία επέμενε στην παρουσία Τούρκων στρατιωτικών, μισθοφόρων τζιχαντιστών και των πολιτοφυλακών στην Τρίπολη (για περισσότερα, βλέπε εδώ).

Νέες καταγγελίες από τον στρατό του Χαφτάρ

Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) στο λογαριασμό του στο Twitter προχωρά σε νέες καταγγελίες κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Καταγγέλλουν, ότι μέλη του ISIS πετούσαν φυλλάδια σε πολυσύχναστα μέρη της πρωτεύουσας, μέσω των οποίων απειλούσαν τους πολίτες με σφαγές και απαγωγές εάν δεν υποστηρίξουν τους μετανάστες μαχητές του «Ισλάμ».

https://twitter.com/LNA2019M/status/1227454527542038529

Σε άλλη ανάρτηση, ο LNA αναφέρει πως σε μια προσπάθεια να σώσει την τουρκική λίρα ο Ερντογάν ζήτησε από την κυβέρνηση της Τρίπολης να μεταφέρει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε τουρκικές τράπεζες μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Τα χρήματα θα μεταφερθούν από λιβυκούς λογαριασμούς σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία» καταλήγει η ανάρτηση.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1227485237921357824

Σε μια άλλη ανάρτηση του ο LNA δείχνει την υπεροχή ποσοτικά και ποιοτικά των στρατιωτικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός ελέγχει το 90% της Λιβύης, το 90% σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου και το 100% των ένοπλων δυνάμεων του στρατού όπως και της αστυνομίας.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1227265664433491970

https://twitter.com/LNA2019M/status/1227007591949197312

Θέσεις μάχης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Και ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται σήμερα να ψηφίσει επί ενός ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, το οποίο θα είναι, αν εγκριθεί, το πρώτο δεσμευτικό κείμενο μετά την κλιμάκωση του πολέμου στην βορειοαφρικανική χώρα στις αρχές Απριλίου, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η ψηφοφορία ζητήθηκε από την αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου, συντάκτη του κειμένου, το οποίο έχει τεθεί προς συζήτηση για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η θέση της Ρωσίας, που μπλόκαρε το προσχέδιο ψηφίσματος στις 5 Φεβρουαρίου, παραμένει άγνωστη.

Το κείμενο «επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη, το συντομότερο δυνατό και χωρίς προϋποθέσεις».

Στο επίκεντρο οι «μισθοφόροι»

Σε αυτό το προσχέδιο που θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία, δεν υπάρχει πλέον καμία αναφορά για την ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την «αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στη Λιβύη».

Η αναφορά αυτή είχε επιφέρει το εμπόδιο της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα στο προσχέδιο, με την Μόσχα να υποστηρίζει την αντικατάσταση της λέξης «μισθοφόροι» με «ξένους τρομοκράτες».

Κατάπαυση του πυρός και έλεγχος

Το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος «προσκαλεί» επίσης τις περιφερειακές οργανώσεις, «ιδίως την Αφρικανική Ένωση, τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών και την Ευρωπαϊκή Ένωση», να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν «να υποστηρίξουν τα Ηνωμένα Έθνη» στην πολιτική και πιθανή εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Ζητεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από την κοινή στρατιωτική επιτροπή που δημιουργήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, στην οποία εκπροσωπούνται τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, για να επιτύχουν μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός», συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού ελέγχου, ενός διαχωρισμού δυνάμεων και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η κοινή λιβυκή στρατιωτική επιτροπή που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη, έληξε τις εργασίες της το Σάββατο χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά ο ΟΗΕ πρότεινε την επανέναρξη των συνομιλιών από τις 18 Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο ψηφίσματος ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τον έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός «το συντομότερο δυνατόν, μόλις το αποφασίσουν τα εμπλεκόμενα μέρη της Λιβύης».

Το κείμενο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της διάσκεψης του Βερολίνου της 19ης Ιανουαρίου, η οποία ζήτησε από τα κράτη που συμμετείχαν να αποφύγουν οποιαδήποτε ανάμιξη στον πόλεμο της Λιβύης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας