Λιβύη: Πράσινο φως Χαφτάρ-Σάλεχ στην Αίγυπτο για στρατιωτική επέμβαση

1174
βουλή

Nέα κλιμάκωση των πολεμικών αντιπαραθέσεων αναμένεται στη Λιβύη καθώς δόθηκε το πράσινο φως για παρέμβαση της Αιγύπτου στον εμφύλιο πόλεμο από το κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει ανατολικά της χώρας και το οποίο υποστηρίζει τον Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, της οποίας η έδρα βρίσκεται στο Τομπρούκ της Λιβύης και η οποία έχει αναθέσει την ηγεσία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στην ανακοίνωση της, που δημοσιεύτηκε από λιβυκά ΜΜΕ, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, υπογραμμίζεται ότι θα ενέκρινε ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού της Αιγύπτου εναντίον των δυνάμεων της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) σε περίπτωση «απειλής».

https://twitter.com/Mansourtalk/status/1282810989944147972?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1282810989944147972%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FMansourtalk2Fstatus2F1282810989944147972widget%3DTweet

«Ζητούμε από κοινού προσπάθειες μεταξύ των δύο αδελφικών εθνών – τη Λιβύη και την Αίγυπτο – προκειμένου να νικήσουμε τον κατακτητή και να διατηρήσουμε την κοινή μας ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα και την περιοχή μας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Βουλής της Λιβύης.

Πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο «χαιρετίζει τις δηλώσεις του Αιγυπτιακού Προέδρου, που μίλησαν παρουσία εκπροσώπων των λιβυκών φυλών».

Η ίδια ανακοίνωση υπογράμμιζε ότι «οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν βλέπουν επικείμενη απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών».

«Οι κίνδυνοι που εγείρει η τουρκική κατοχή αποτελούν άμεση απειλή για την χώρα μας και για τις γειτονικές χώρες, πάνω απ’ όλα για την Αίγυπτο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Λιβυκή Βουλή αντέδρασε με αυτήν την ανακοίνωση-δήλωση στην ομιλία που είχε κάνει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, την 20ή Ιουνίου. Στην ομιλία εκείνη, ο Σίσι είχε απειλήσει ότι θα διατάξει άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εάν οι δυνάμεις της GNA προέλαυναν στη Σύρτη και στην Al Jafra.

Οι δυνάμεις της GNA από τις αρχές Ιουνίου έχουν ανακαταλάβει  περιοχές και πόλεις της δυτικής Λιβύης,  που βρίσκονταν υπό τον δημοκρατικό έλεγχο του LNA. Aυτή η οπισθοχώρηση του LNA, θεωρείται αποτέλεσμα της άμεσης εμπλοκής της Τουρκίας στoν πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών παρακρατικών στρατιωτικών μονάδων ισλαμιστών και των πολιτοφυλακών του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Την περασμένη εβδομάδα οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκηση κοντά στα σύνορα της Λιβύης. Οι ασκήσεις, με τον κωδικό κωδικό “Hasm 2020”, πραγματοποιήθηκαν στη βορειοδυτική συνοικία Καμπρ Γκαμπίς, περίπου 37 μίλια (60 χιλιόμετρα) μακριά από τα σύνορα της Λιβύης.

Οι σχέσεις μεταξύ του Καΐρου και της Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί μετά την ανατροπή το 2013 του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος υποστηριζόταν από την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας