Λιβύη: Θέμα χρόνου να μπούμε στην Τρίπολη λένε δυνάμεις Χαφτάρ

1097
ερντογάν

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, μιας και όπως όλα δείχνουν πλησιάζει η ώρα της τελικής -όπως την έχει ονομάσει ο στρατάρχης Χαφτάρ- μάχης για τον έλεγχο της Τρίπολης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, Ναύαρχο Φαράζ αλ Μαχντάουι αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, ο κος Μαχντάουι αναφέρει ότι η είσοδος στο κέντρο της Τρίπολης και η επικράτηση έναντι του αντίπαλου Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράτζ είναι «θέμα χρόνου», τονίζοντας παράλληλα, ότι η νέα κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί, προτίθεται να πετάξει τη συμφωνία με την Τουρκία «στα σκουπίδια», καθώς θεωρείται ότι πλήττει τα συμφέροντα του λιβυκού λαού και διαταράσσει την ειρήνη στη Μεσόγειο και δη απέναντι σε παραδοσιακά συμμαχικές χώρες όπως η Ελλάδα.

«Θα συνεργαστούμε αρμονικά με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

330 μέτρα από τα πρώτα σπίτια οι δυνάμεις του Χαφτάρ

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με δηλώσεις του στρατάρχη Αχμέτ αλ Μισμάρι που πρόσκειται στον Χαφτάρ, οι δυνάμεις τους έχουν φτάσει 300 μ. από τα πρώτα σπίτια της Τρίπολης και ετοιμάζονται για τη «μητέρα» των μαχών για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

«Είμαστε 330 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Τρίπολης», δήλωσε εκ μέρους του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) ο Αχμέτ αλ Μισμάρι.

Κι ενώ όπως όλα δείχνουν πλησιάζει η «μητέρα» των μαχών για τον έλεγχο της Λιβυκής πρωτεύουσας, πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σαράζ να έχει αποχωρήσει από την πρωτεύουσα -ενδεχομένως και από την χώρα.

Νωρίτερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι την Παρασκευή οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Μυρίζει μπαρούτι…

Βλέποντας ότι είναι -μάλλον- θέμα ωρών να ξεκινήσει η μάχη για τον έλεγχο της Τρίπολης, ο Τούρκος πρόεδρος, επισπεύδει τις διαδικασίες για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων, προκειμένου να ενισχύσει την κυβέρνηση Σάρατζ.

Αυτό το εφιαλτικό σενάριο, μπορεί να σημάνει πολύ αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRΤ), έχει αποσταλεί στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ειδοποίηση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, δια της οποίας γνωστοποιείται ότι το «αίτημα» της λιβυκής κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στην τουρκική Βουλή τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα η ειδοποίηση αναφέρει:

«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη, το αίτημα της λιβυκής Βουλής αναμένεται να έρθει στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και η κοινοβουλευτική ομάδα να συγκληθεί στις 2:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου. Επομένως θα πρέπει όλοι οι βουλευτές να προσαρμόσουν αναλόγως το πρόγραμμά τους και να έτοιμοι να παρουσιαστούν στην ημέρα και την ημερομηνία που θα οριστεί».

Την Πέμπτη, μόλις δύο 24ωρα πριν, είχε ανακοινωθεί ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή 9 Ιανουαρίου για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Έχει προηγηθεί το αίτημα της κυβέρνησης της Λιβύης για τουρκικές ενισχύσεις, ένα αίτημα στο οποίο η Άγκυρα έσπευσε να ανταποκριθεί.

Πολεμικό… μήνυμα και από τον Τσαβούσογλου

 

Επιπλέον και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε το Σάββατο ενάντια σε απόπειρες δημιουργίας μιας κατάστασης στη Λιβύη παρόμοιας με εκείνης στη σπαραζόμενη από εμφύλιο πόλεμο Συρία.

«Θέλουν να μετατρέψουν (την κατάσταση στη) Λιβύη με (εκείνη) στη Συρία. Αν σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε μια συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Αντάλια.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Στην ίδια συνάντηση, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, αναφέρθηκε στην πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη και τόνισε πως «δεν αναζητούμε πετρέλαιο στη Λιβύη. Θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα του φιλικού και αδερφικού λιβυκού λαού». Ενώ συμπλήρωσε πως «Δεν μπορείς να φρουρείς το εθνικό σου συμφέρον αυτοπεριορισμένος στα εθνικά σου σύνορα. Πρέπει να προστατεύεις τους φίλους και συμμάχους σου».

Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας