Λιβύη:Οι ΗΠΑ υπέρ Σάρατζ-Στέλνουν τελεσίγραφο στον Χαφτάρ αποχώρησης από τη Σύρτη

2069
ηπα

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, στρατιωτική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ συναντήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου «Şarkulevsat», με τον στρατάρχη Χαφτάρ, για να του προτείνει μία νέα εκεχειρία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «τελευταία του ευκαιρία»(!).

Την είδηση αυτή διαψεύδει κατηγορηματικά το γραφείο τύπου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), της ελεύθερης ανατολικής Λιβύης.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του γραφείου του LNA, Ahmed Al Mismari, έκανε την εξής δήλωση:

Θέλουμε να τονίσουμε προς όλα τα τοπικά, αραβικά και ξένα ΜΜΕ, επίσημα δηλώνουμε, ότι όλη αυτή η ειδησεογραφία είναι αναληθής. 

Οι δυνάμεις μας είναι ήδη στις θέσεις τους και διαβεβαιώνουμε τους φορείς λήψης αποφάσεων, την λιβυκή πολιτική ηγεσία ότι ο Στρατάρχης Χ. Χαφτάρ σε καμία περίπτωση, δεν  θα “πουλήσει” το αίμα και τις θυσίες του λαού του για κανένα αντάλλαγμα, όποιο και αν είναι “… “ Ο LNA παραμένει το απόρθητο φρούριο της Λιβύης για την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας, όπως και της προάσπισης των κοιτασμάτων με στόχο τα κέρδη πωλήσεων να αποδοθούν στον λιβυκό λαό“.

Σύμφωνα, όμως, με το ρεπορτάζ,  του ΣΙΓΜΑ, στρατιωτική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, αποτελούμενη από στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους υψηλού επιπέδου, σε μυστική συνάντηση με τον Χαφτάρ πρότεινε να αποσυρθούν οι δυνάμεις του από όλες τις πετρελαϊκές περιοχές, τη λεγόμενη «ημισέληνο του πετρελαίου» και στη θέση τους να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Πηγές προσκείμενες στον Χαφτάρ, όπως αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας «Şarkulevsat», σημειώνουν ότι, παρά τη φιλο-πολεμική ρητορική στη Λιβύη, διεξάγονται διαρκώς μυστικές συνομιλίες με ξένους παράγοντες, προκειμένου να πειστεί ο Χαφτάρ να αποσυρθεί από τη Σύρτη προς την πόλη Εζντάμπιγιε.

Το αντάλλαγμα που προσφέρεται στον Χαφτάρ είναι η υπόσχεση να μην διεξαχθεί επιχείρηση εναντίον του στις πόλεις Σύρτη και Τζούφρα από το στρατό της κυβέρνησης του ισλαμιστή Σαράτζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

ΗΠΑ κατά ΕΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Την ίδια στιγμή, πάντως που φέρεται να βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τον στρατάρχη Χαφτάρ, ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ επέκρινε τη ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία έχει ανατεθεί να επιτηρεί την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, κρίνοντας, ότι χαρακτηρίζεται από προκατάληψη.

Οι Ευρωπαίοι άρχισαν την επιχείρηση Ειρήνη προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων που θεωρητικά επιβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη από το 2011. Όμως τον Ιούνιο, σημειώθηκε επεισόδιο στη θάλασσα μεταξύ πλοίων της Γαλλίας και της Τουρκίας, χωρών-μελών του NATO, που υποτίθεται συνεργάζεται σε αυτή την αποστολή με την ΕΕ.

Ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, ο Ντέιβιντ Σένκερ, έκρινε αναφερόμενος στους Ευρωπαίους ότι «οι μόνοι περιορισμοί που επιβάλλουν» αφορούν «το τουρκικό στρατιωτικό υλικό».

«Θα μπορούσαν τουλάχιστον, εάν ήταν σοβαροί (…) να καταγγείλουν όλα τα μέρη στη σύρραξη όταν παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων», πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το κέντρο μελετών German Marshall Fund των ΗΠΑ.

«Είναι λυπηρό»

«Είναι λυπηρό. Θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα», επέμεινε.

Ο Σένκερ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν κινήσεις των μισθοφόρων του ρωσικού ομίλου Wagner, που κατηγορείται πως υποστηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. «Ίσως φοβούνται πως θα υποστούν αντίποινα από μέρους της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Στη σύρραξη στη Λιβύη αναμετρώνται οι δυνάμεις μισθοφόρων του Ερντογάν-Σάρατζ που δηλώνουν πίστη στη “διεθνώς αναγνωρισμένη” “Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας” (GNA), με έδρα την Τρίπολη, του Φ. Σάρατζ και τα στρατεύματα της Λιβυκής Βουλής του στρατάρχη Χάφταρ, τα οποία ελέγχουν την ανατολική και εν μέρει τη νότια Λιβύη.

Η GNA υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία, η οποία έχει αναπτύξει στην εμπόλεμη Λιβύη, χιλιάδες μισθοφόρων από Συρία, από τις δυνάμεις της “μετριοπαθούς αντιπολίτευσης”  της Συρίας, του Free Syrian Army, που στις τάξεις του βρίσκονται το Ισλαμικό Χαλιφάτο , η Al Qaida και άλλες ομάδες ακραίων ισλαμιστών εξτρεμιστών, όπως και από άλλες χώρες. Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από τη γειτονική Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να συνεργάζονται «πιο στενά» για να υπάρξει επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, σύμφωνα με την Άγκυρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας