ΛΑ.Ε: Προϋπολογισμός 2020-Ευσεβείς πόθοι και αλήθειες που κρύβονται στις λεπτομέρειες

833
προϋπολογισμός

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Βουλή στηρίζεται στους ευσεβείς πόθους ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,8 % (ποσοστό που αμφισβητείται από τους πάντες), αλλά και σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι προβλέψεις.

Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε αυξήσεις εσόδων 1,9 δις που θα εισπραχθούν από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.  Προβλέπεται δηλαδή ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η φορολογία για βραχυχρόνιες μισθώσεις (airbnb) θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα για να υλοποιηθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι.

Σε περίπτωση όμως μη υλοποίησης του στόχου των εσόδων προβλέπεται η λήψη μέτρων  1,2 δις από περιορισμό των δαπανών, κάτι που αποφεύγεται να λεχθεί με σαφήνεια.

Ουσιαστικά προβάλλεται ως δεδομένη η υλοποίηση των στόχων της ανάπτυξης και της αύξησης των φορολογικών εσόδων και αποκρύπτονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση μη υλοποίησής τους.

Συνολικά ο προϋπολογισμός κινείται στα ίδια μνημονιακά πλαίσια με πρωταρχικό στόχο την διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος σε ποσοστό 3,53% ή 7,02 δις ευρώ και λήψη μέτρων για την επίτευξή του.

Ακολουθείται λοιπόν η ίδια μέθοδος των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, «πώληση» ελπίδας και προσπάθεια εφησυχασμού του λαού για να αμβλυνθούν οι όποιες αντιστάσεις.

Ο Ελληνικός λαός όμως ο οποίος υφίσταται τις πολιτικές λιτότητας επί σειρά ετών δεν θα εξαπατηθεί για άλλη μια φορά.

Η ανάπτυξη αγώνων ενάντια στην συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών που εξαθλιώνουν την κοινωνία και διαλύουν την οικονομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας είναι αδήριτη ανάγκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας