ΛΑ.Ε: Πανλευκαδίτικος ξεσηκωμός. Οι κοινωνικές υποδομές της Λευκάδας στο Υπερταμείο

1114
ΛΑ.Ε

Ο Ελληνικός λαός καταδικάζει την εκχώρηση στο Υπερταμείο 10119 ακινήτων του δημοσίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΕΣΥΠ) για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, είναι από τις πιο μαύρες σελίδες της κυβέρνησης του τρίτου μνημονίου. Η διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει την απαίτηση του Υπερταμείου, για να κλείσει η τέταρτη «αξιολόγηση» .Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. τα 10119 ακίνητα, συνολικού εμβαδού γης 511357451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22601 τ.μ.

Στην απόφαση αυτή αναφέρονται μόνο τα ΚΑΕΚ του κτηματολογίου των ακινήτων, για να αποκρύπτονται.

Η κυβέρνηση ενήργησε ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων ακινήτων και προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός, καθώς βρίσκεται στον αντίποδα του αφηγήματός της περί τέλους των μνημονίων, με το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναλάβει επαχθείς δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια.
Πόσα και ποια είναι τα ακίνητα αυτά για τη Λευκάδα;
Ο αριθμός τους είναι 79 και περιλαμβάνονται σε αυτά όλες σχεδόν οι βασικές κοινωνικές υποδομές της.
Έτσι απαιτείται γενικός ξεσηκωμός στη Λευκάδα για τα ακίνητα που εκχωρούνται:

Στο χώρο της παιδείας: Στην πόλη της Λευκάδας τα Δημοτικά Σχολεία (πρώτο, δεύτερο, τρίτο),τα Γυμνάσια(πρώτο, δεύτερο), τα Λύκεια (πρώτο, δεύτερο, ΕΠΑΛ), τα νηπιαγωγεία, που βρίσκονται στα αντίστοιχα Ο.Τ. του σχεδίου πόλης καθώς και το Κέντρο Νεότητας που προορίζεται για το ΤΕΙ. Μαζί εκχωρείται και η παιδική χαρά της παραλίας της πόλης. Η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος δασκάλων, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι Ενώσεις και σύλλογοι γονέων πρέπει να ξεσηκωθούν.

Στο χώρο του αθλητισμού: Το κλειστό Γυμναστήριο μπάσκετ, το κλειστό Γυμναστήριο στο πρώτο ΓυμνάσιοΛύκειο καθώς και οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου στη περιοχή του δευτέρου Γυμνασίου. Οι ομάδες, οι αθλητές, όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό πρέπει να αντιδράσουν άμεσα.

Στα ιστορικά κτίρια και στο χώρο του πολιτισμού: Η δημόσια βιβλιοθήκη, το κτίριο του παλιού Γυμνασίου στον ΟΤΕ και το ιστορικό κτίριο των Ζαμπελίων. Όλοι όσοι έχουν διαβεί το κατώφλι της βιβλιοθήκης, όσοι φοίτησαν στο παλιό Γυμνάσιο, όλοι όσοι αγαπούν τον πολιτισμό ,πρέπει να εξεγερθούν.

Στο χώρο της Αρχαιολογίας: Ακίνητα που έχουν απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο στη περιοχή Καρυωτών και «Σπασμένης Βρύσης» και στα οποία βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα και αποθηκεύονται αρχαιολογικά λείψανα από ανασκαφές άλλων περιοχών. Όλοι οι Λευκαδίτες που αγαπούν και σέβονται την ιστορία του τόπου τους πρέπει να διαμαρτυρηθούν έντονα με κινητοποιήσεις.

Εκχωρείται το νέο κτίριο του διοικητηρίου στο οποίο στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και ο Δήμος Λευκάδας! Μάλιστα είναι γνωστό ότι το κτίριο αυτό ανεγέρθηκε με δάνειο που πλήρωσε και πληρώνει ακόμα ο Λευκαδίτικος λαός.

Εκχωρούνται τα Ο.Τ. όπου το ΚΤΕΟΠυροσβεστική, οι ποδηλατόδρομοι που είναι στη περιοχή καθώς και μεγάλα ακίνητα που προορίζονται για κοινωφελείς χρήσεις (εκπαίδευση κ.λ.π.), το κτίριο που διαχειρίζεται το λιμενικό ταμείο Λευκάδας στην παραλία (κέντρο «Μαργαρίτα»).

Εκχωρούνται τμήματα του λιμανιού στο Νυδρί, αμφισβητούμενα ακίνητα, οι κατασκηνώσεις στου «Πασά», καθώς και δεκάδες ακίνητα, χιλιάδων στρεμμάτων, εκτός σχεδίου, στις περιοχές Αλεξάνδρου, ΠλατυστόμωνΒαυκερής, Κατούνας.

Μεταξύ αυτών και μεγάλο μέρος των Σκάρων που το δρυόδασος του αποτελεί μνημείο της Φύσης!

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχει στοιχίσει στον Ελληνικό λαό, μέσα από δεκαετίες, η κατασκευή των παραπάνω υποδομών.

Η εκχώρησή τους στο Υπερταμείο μεταφέρει τη Λευκάδα σε ένα μεσαίωνα, χωρίς ο λαός να είναι ιδιοκτήτης και κύριος πια, όλων αυτών των κοινωνικών υποδομών του τόπου του που χρησιμοποιεί ήδη.

Σε ορισμένες από αυτές μάλιστα γίνονται ή προγραμματίζονται έργα.

Σε ποια λογική ανταποκρίνεται η εκχώρηση κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα;

Τι είδους αξιοποίηση θα γίνει από το Υπερταμείο σε μνημεία της Φύσης, πάρκα, άλση, πλατείες, αρχαιολογικούς και κοινόχρηστους χώρους;

Γιατί το Δημόσιο απαρνιείται την κυριότητα κτιρίων-συμβόλων της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς;

Τι άλλο έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους δανειστές;

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αφού έβαλε το ζήτημα στο διοικητικό συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), πρότεινε και η Κ.Ε.Δ.Ε πήρε απόφαση που καταδικάζει την εκχώρηση όλων των ακινήτων της χώρας στο Υπερταμείο. Κοινοποίησε την απόφαση και ζήτησε από όλους του Δήμους της χώρας να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, στη βάση αυτής της πρόσκλησης, πήρε μία απόφαση που αρνείται απλώς τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, αποκρύπτοντας όμως τις κυβερνητικές ευθύνες, τις οποίες έβαζε το ψήφισμα που μειοψήφησε στη συνεδρίαση του.

Σε καμιά περίπτωση δεν φτάνει αυτό, πρέπει να γίνουν προσφυγές και αγωγές κατά του Υπουργείου Οικονομικών και της Κυβέρνησης και να αναπτυχθεί ένα Παλλαϊκό κίνημα που θα βάλει φρένο στο ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού λαού.

Ήταν γνωστές , όμως, από παλιά οι υπουργικές αποφάσεις για τη Λευκάδα , της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔΠΑΣΟΚ, που εκχωρούσαν έκταση 31,35 στρεμμάτων στα Βαρδάνια στο ΤΑΙΠΕΔ (ΦΕΚ 1020/2013) και συμπληρωματικά ( ΦΕΚ 2883/Β/14-11-2013), στη Βασιλική Λευκάδας (ΑΒΚ 101), 9037,5 τ.μ., στην Πόντι Βασιλικής (ΑΒΚ 102),8895 τ.μ και στις Κάτω Αλυκές Λευκάδας (ΑΒΚ 75), 558600 τ.μ.

Το τελευταίο αφορά όλη την έκταση από τη μαρίνα ως το βιολογικό καθαρισμό. Εκεί ακριβώς που βρίσκονται τα περισσότερα από τα ακίνητα που τώρα παραχωρούνται στο Υπερταμείο.

Αυτές οι αποφάσεις είχαν καταγγελθεί τότε ως εγκληματικές.

Η Δημοτική αρχή δεν προσέβαλε τις προαναφερόμενες υπουργικές αποφάσεις.

Η Δημοτική αρχή που στηρίζεται και στηρίζει την κυβέρνηση, μήνες μετά τη νέα απόφαση σιωπά, δεν ενημερώνει τους πολίτες για το μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής. Δεν κινητοποιεί το λαό και δεν προχωρεί σε αγωγές σε βάρος του Δημοσίου γι αυτές τις εκχωρήσεις, συγκαλύπτοντας ουσιαστικά ένα διαχρονικό ξεπούλημα σε βάρος των πολιτών της Λευκάδας.

Για όλα τα δημόσια κτίρια που αναφέραμε, σχολεία, γυμναστήρια κ.λ.π. δεν διεκδίκησε όπως όφειλε, ακριβώς όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, τη μεταφορά της κυριότητας των γηπέδων στο Δήμο Λευκάδας. Για τέσσερα χρόνια τώρα δεν το έκανε αυτό, ενώ ήταν γνωστό από την ψήφιση των δύο πρώτων μνημονίων, καθώς και του τρίτου μνημονίου, η ίδρυση του Υπερταμείου και η ενεχυρίαση στους δανειστές όλης της περιουσίας του Δημοσίου με τις αποφάσεις που προαναφέραμε.

– Η σιωπή για τις ευθύνες της κυβέρνησης και όσων ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο είναι συγκάλυψη και ντροπή για τον τόπο μας.
– Να περάσουν άμεσα στο Δήμο Λευκάδας όσα ακίνητα αξιοποιεί και χρησιμοποιεί και δεν πέρασαν στο Υπερταμείο.
– Λέμε ΟΧΙ στην οικονομική εκμετάλλευση και τη λεηλασία του πλούτου της Ελλάδας προς όφελος της Ε.Ε και του γερμανικού κεφαλαίου.
– Η αφαίρεση από το Υπερταμείο των κοινωνικών υποδομών που μεταφέρθηκαν σε αυτό και η άμεση απόδοση στους πολίτες και το Δήμο Λευκάδας είναι μονόδρομος .
– Πανλευκαδίτικο κίνημα και παλλαϊκό για την κατάργηση των μεταβιβάσεων στο Υπερταμείο και την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος που επιβλήθηκε στη χώρα μας.

Λευκάδα 29 Οκτωβρίου 2018 Το γραφείο τύπου της ΛΑ.Ε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας