Λαφαζάνης-Κρίκελλο-23/7/18: Τιμώμενο πρόσωπο γιατί ως Υπουργός ακύρωσε ανεμογεννήτριες της ΤΕΡΝΑ

536
Τιμώμενο πρόσωπο γιατί ως Υπουργός

Λαφαζάνης, Κατίκας, Μπόλλας σε Καρπενήσι, Κρίκελλο ενάντια στις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα

Η iskra παραθέτει, λόγω της επικαιρότητας του, ρεπορτάζ από την επίσκεψη, τον Ιούλιο του 2018 του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Παναγιώτη Κατίκα και του Μάξιμου Μπολλα στο Κρίκελλο της Ευρυτανίας. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις του Κρίκελλου, γιατί ο Σύλλογος Κρικελλιωτών εκτίμησε το γεγονός ότι ο Λαφαζάνης ως Υπουργός αψήφησε τη μεγάλη δύναμη των διαπλεκόμενων εταιρειών ΑΠΕ και ματαίωσε την άδεια εγκατάστασης “Αιολικού Πάρκου”  στην περιοχή του Κρίκελλου. Δυστυχώς όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποχώρησε από το υπουργείο λόγω του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 επανέφερε την άδεια για ανεμογεννήτριες στην ίδια τοποθεσία, χωρίς όμως να μπορέσουν να εγκατασταθούν λόγω της αντίστασης των κατοίκων της περιοχής.

Ο Παν. Λαφαζάνης μαζί με τους Παν. Κατίκα και Μάξ. Μπόλλα πραγματοποίησαν το Σάββατο 22/7/18 πετυχημένη περιοδεία στο Καρπενήσι και συμμετείχαν στην Κυριακή σε εκδηλώσεις στο Κρίκελλο, όπου έτυχαν θερμότατης υποδοχής, με αφορμή την επέτειο της νίκης των Αιτωλών και Ευρυτάνων κατά των Γαλατών το 276 π.Χ.

Ειδικότερα ο Παν. Λαφαζάνης προσκλήθηκε τιμητικά από τον Σύλλογο Κρικελλιωτών να παραστεί και να χαιρετίσει στην επετειακή εκδήλωση.

Ο λόγος της ειδικής πρόσκλησης στον Παν. Λαφαζάνη από τους Κρικελλιώτες ήταν για να τον τιμήσουν διότι όταν ήταν υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενος στους αγώνες και στο αίτημα μεγάλου τοπικού κινήματος, είχε απορρίψει την περιβαλλοντική αδειοδότηση για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ανεμογεννητριών στα γύρω από το Κρίκελλο μοναδικού κάλλους βουνά. Όπως τονίστηκε, ουδέποτε στο παρελθόν υπουργός είχε λάβει τέτοια απόφαση κόντρα στη βούληση μεγάλων διαπλεκόμενων και με ισχυρές προσβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, εταιρειών, όπως η ΤΕΡΝΑ.

Ο Παν. Λαφαζάνης χαιρέτισε καταχειροκροτούμενος την εκδήλωση στο Κρίκελλο και αφού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση, τόνισε την σημασία του κινήματος που αναπτύσσεται στην περιοχή για να μην εγκατασταθούν τώρα ανεμογεννήτριες στα Άγραφα.

Ο Παν. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι η εγκατάσταση στα Άγραφα, θεσμοθετημένης περιοχής Natura, ανεμογεννητριών, σημαίνει στην ουσία την αισθητική, περιβαλλοντική και φυσική αλλοίωση και καταστροφή τους.

Ο Παν. Λαφαζάνης σημείωσε ότι αυτά τα βουνά στην περιοχή είναι σύμβολα ιστορίας και ελευθερίας, διέσωσαν και λευτέρωσαν σε πολλές κρίσιμες ιστορικές φάσεις την πατρίδα μας. Σώζοντας και προασπίζοντας αυτά τα βουνά, την φυσική ομορφιά και την ακεραιότητά τους, διατηρούμε ζωντανή την ελπίδα της ελευθερίας μας, είπε χαρακτηριστικά ο Παν. Λαφαζάνης.

Οι Λαφαζάνης, Κατίκας και Μπόλλας, συνοδευόμενοι από αγωνιστές και αγωνίστριες του κινήματος κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα, μοίρασαν στους παρευρισκόμενους σχετικό ενημερωτικό υλικό και παρέστησαν στους παραδοσιακούς χορούς συγκροτημάτων της περιοχής.

Τόνισε ότι θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες της για να αποτρέψει την καταστροφή των Αγράφων και να τονίσει την ανάγκη ενός εθνικού χωροταξικού σχεδίου, που θα ορίσει σε επιστημονική βάση και με συναίνεση και διάλογο τους χώρους σε εθνικό επίπεδο, που μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Τέλος, η αντιπροσωπεία κατά τη διαδρομή προς Κρίκελλο σταμάτησε στο ιστορικό μνημειο και απαίτησε φόρο τιμής στο σημειο που ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης, έδωσε την πρώτη και νικηφόρα μάχη κατά των κατακτητών, με συνέπεια να σκοτωθούν 33 Ιταλοί στρατιώτες και να χαθεί ένας μαχητής του ΕΛΑΣ. (βλέπε φωτογραφία στο πάνω μέρος του κείμενου)

λαφαζάνηςλαφαζάνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας