Λαφαζάνης-Καζάκης-Τσιομπανίδης με τους ψαράδες στο Δέλτα του Έβρου

1854
ψαράδες

Επίσκεψη στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, ένα πανέμορφο, απείρου κάλλους βιότοπο στη μεθόριο ακριβώς Ελλάδας-Τουρκίας, πραγματοποίησαν οι Παν Λαφαζάνης, πρώην υπουργός και πρώην Γραμματέας της ΛΑ.Ε, Δημ. Καζάκης, πρόεδρος του ΕΠΑΜ και Βάκης Τσιομπανίδης, πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, μαζί με τους Αντώνη Κοσμίδη και Βασίλη Μποσνακούδη,-εφεξής αντιπροσωπεία-, αφού προηγουμένως είχαν συνάντηση στις Φέρρες με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής και με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα εκρηκτικά προβλήματα επιβίωσης και εγκατάλειψης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές δραστηριότητές τους.

Η αντιπροσωπεία στη συνέχεια επισκέφθηκε στο Δέλτα του Έβρου, την περιοχή που δολοφονήθηκε αναίτια από τουρκικά πυρά σε ελληνικό έδαφος ο στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος, μέλος ελληνικής περιπόλου, στις 19/12 1986. Στο σημείο που έχει ανεγερθεί μνημείο προς τιμήν του Ζήση Καραγώγου, την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο ταξίαρχος που ηγείται των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ υπολοχαγός προέβη σε ενημέρωση για το τραγικό συμβάν και τη μάχη που επακολούθησε με τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες επεδίωξαν, χωρίς να το καταφέρουν, να πάρουν τη σωρό του Έλληνα στρατιώτη με στόχο να ισχυρισθούν ότι πέρασε σε τουρκικό έδαφος, προκειμένου έτσι να δικαιολογήσουν τη δολοφονία του.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία με βάρκα του ντόπιου ψαρά Σάκη Καμηλάρη και αντιπροέδρου του ΣυλλόγουΔέλτα” του Έβρου, κατευθύνθηκε σε ακριτικό οικισμό ψαράδων μέσα στο Δέλτα του Έβρου, όπου έγινε ενημέρωση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες στη δραστηριότητά τους και την επιβίωσή τους, ενώ οι επισκέπτες γνώρισαν εξαιρετική φιλοξενία στην καλύβα του Γιώργου Θαλασσινού με  νόστιμο τοπικό γεύμα που τους προσφέρθηκε.

Οι ψαράδες τόνισαν ότι οι ίδιοι όχι μόνο ασκούν επάγγελμα αλλά στην ουσία είναι και άτυποι φύλακες των συνόρων, αφού γνωρίζουν κάθε σπιθαμή του εδάφους της δαιδαλώδους αυτής περιοχής. Οι ίδιοι μας περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την τραγωδία που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν από το Δέλτα του Έβρου, πολλοί εκ των οποίων βρίσκουν φριχτό θάνατο στο ποτάμι.

Χαρακτηριστικά μας έλεγαν ότι το Δέλτα του Έβρου έχει “καταπιεί” πολλά πτώματα προσφύγων και μεταναστών που έχουν φρικτά κατασπαραχθεί από τα ψάρια.

Οι ίδιοι μας τόνιζαν επίσης ότι έχουν περιθάλψει και έχουν γλυτώσει ζωές πολλών προσφύγων και μεταναστών που βρέθηκαν σε δεινή θέση, κολλημένοι στο Δέλτα, από κρυοπαγήματα και κακουχίες.

Οι ψαράδες, τέλος, μας είπαν τον πόνο τους γιατί οι κυβερνητικές αρχές θέλουν να καταστρέψουν τις καλύβες τους και να τους διώξουν από την ερημική αυτή περιοχή,που είναι εγκατεστημένοι από πολύ παλιά και για να εκβιάσουν την απομάκρυνσή τους, τους απειλούν με ημερήσιο πρόστιμο ενός ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καλύβας!

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση στους ψαράδες, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν βλάπτουν την περιοχή αλλά και ότι είναι οι πρώτοι που πονάνε, αγαπάνε και προστατεύουν τον βιότοπο και το φυσικό περιβάλλον του Δέλτα.

Η αντιπροσωπεία, επίσης, επισκέφθηκε την Κομοτηνή και είχε συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού και της Θράκης.

Η αντιπροσωπεία, επίσης, επισκέφθηκε στην Αλεξανδρούπολη το “Κέντρο Ενημέρωσης και Επιχειρηματικής Συνεργασίας Αγίας Πετρούπολης-Ελλάδας“, το οποίο έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη και εκεί συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη, σύμβουλο του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης και μέλος της Διοίκησης του “Ρώσικου Σπιτιού“.

Με επιτυχία, τέλος, ολοκληρώθηκε και η συζήτηση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης με θέμα: “Η τουρκική επιθετικότητα και η ανάπτυξη της περιοχής της Θράκης“.

Υ.Γ: Σε σχετική ερώτηση της Iskra, μέλος της αντιπροσωπείας τόνισε ότι δεν σχολιάζει κακόβουλα σχόλια με προφανείς κακόβουλους στόχους, που γράφτηκαν από διάφορες ετερόκλητες πολιτικές πλευρές και πρόσωπα εντεύθεν και εκείθεν, παραποιώντας και παραμορφώνοντας γεγονότα και καταστάσεις από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Αλεξανδρούπολη. Προσπερνάμε αυτά τα σχόλια, μας είπε, προσθέτοντας ότι ο καθείς εφ’ ω ετάχθη

Κ.Μ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας