Λαβρόφ: Ρωσία-Τουρκία επιβεβαίωσαν τον σεβασμό σε εθνική κυριαρχία-εδαφική ακεραιότητα της Συρίας

1727
εγγυήσεις
Ο επικεφαλής του ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας σημείωσε, ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές επιτεύχθηκε κατανόηση και συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών επί του εδάφους μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Η Ρωσία και η Τουρκία στη συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Μόσχα, στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση στη Συρία μετά την αποχώρηση των (στρατιωτικών) δυνάμεων των ΗΠΑ, υπογράμμισαν τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της αραβικής αυτής Δημοκρατίας.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας εκτίμηση των αποτελεσμάτων των συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία που διεξήχθησαν το πρωί του Σαββάτου (29/12).

«Και από τις δύο πλευρές υπογραμμίστηκε, ότι όλη αυτή η δράση θα πραγματοποιηθεί με αυστηρή τήρηση του Ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου και του χωρίς όρους σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», δήλωσε.

Ο Σ. Λαβρόφ πρόσθεσε, ότι η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν στον συντονισμό μεταξύ των επίγειων στρατιωτικών εκπροσώπων (τους) στη Συρία μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ.

«Εννοείται, ότι δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στις νέες συνθήκες που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποχώρηση των στρατιωτικών τους (μονάδων)», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία, ότι οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Τουρκίας επί του εδάφους θα συνεχίσουν να συντονίζουν τα βήματά τους στις νέες συνθήκες με στόχο την οριστική εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στη Συρία», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.

Τα περαιτέρω βήματα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, ότι οι συνομιλίες ήταν χρήσιμες. «Πραγματοποιήσαμε μια πολύ χρήσιμη συνεδρίαση των διυπουργικών μας ομάδων: υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και των επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ.

«Ως συνέχεια των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν ανάμεσα στους Προέδρους μας, εξετάσαμε τα περαιτέρω βήματα για την υλοποίηση των στόχων που είχαν τεθεί στη συνάντηση της Αστανά, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τη λύση των ανθρωπιστικών ζητημάτων και τη δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Η βοήθεια προς τους πρόσφυγες

Ο Σ. Λαβρόφ ανέφερε επίσης, ότι η Μόσχα και η Άγκυρα αποφάσισαν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κοινής δράσης για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων.

«Αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την πραγματοποίηση κοινής δράσης που θα έχει στόχο την δημιουργία συνθηκών, που θα επιτρέπουν στην πλειονότητα των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους», ανέφερε ο επικεφαλής του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ.

Την Πέμπτη (27/12) ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης Άμυνας της Ρωσίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Μίζιντσεφ ανέφερε, ότι από την αρχή του έτους επέστρεψαν στην πατρίδα τους πάνω από 300 χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες. Συνολικά αυτό το έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 1,574 εκατ. Σύροι πολίτες.

Η Συνταγματική Επιτροπή

Η Ρωσία ελπίζει, ότι οι χώρες της Δύσης δεν θα εμποδίσουν τις περαιτέρω προσπάθειες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Τεχεράνης για τη δημιουργία μιας συριακής Συνταγματικής Επιτροπής.

«Ελπίζουμε πολύ, ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των δυτικών μας εταίρων, όσοι επίμονα και συστηματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών καλούσε την «τριάδα της Αστανά» να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις εργασίες για την δημιουργία Συνταγματικής Επιτροπής, ότι δεν πρόκειται να εμποδίσουν τις περαιτέρω προσπάθειές μας», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ.

«Επιβεβαιώθηκε ότι η Ρωσία και η Τουρκία, με τη συμμετοχή των Ιρανών συναδέλφων μας, έκαναν ό,τι υποσχέθηκαν να αναλάβουν σχετικά με τη σύσταση μιας Συνταγματικής Επιτροπής, η οποία θα έπρεπε να αρχίσει να εργάζεται στη Γενεύη. Και αυτό έγινε μέσω ενεργών διαμεσολαβητικών προσπαθειών των κυβερνήσεων των χωρών μας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Συρίας και την αντιπολίτευση», συνέχισε ο κ. Λαβρόφ.

«Θα συνεχίσουμε ενεργά να συνδράμουμε στην όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη των εργασιών αυτής της Συνταγματικής Επιτροπής, τώρα πλέον με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, κύριο Γκέιρ Πέντερσον, ο οποίος, όπως καταλαβαίνω, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός.

Η απόφαση για τη δημιουργία Συνταγματικής Επιτροπής ελήφθη στο Συμβούλιο Συριακού Εθνικού Διαλόγου στο Σότσι (Ρωσία) στις 30 Ιανουαρίου 2018. Προϋποτίθεται, ότι σε αυτό το όργανο θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης, της (συριακής) αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών της χώρας. Ο Στάφαν ντε Μιστούρα, απερχόμενος ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Συριακό, έχει εκφράσει την άποψη, ότι στη σύνθεση της συγκεκριμένης Επιτροπής δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 50 άτομα.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία σε επίπεδο κορυφής για την κατάσταση στη Συρία διεξήχθησαν το Σάββατο (29/12) στη Μόσχα, στην έδρα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Από την πλευρά της Ρωσίας συμμετείχαν, εκτός του Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο επικεφαλής των Ρωσικών Υπηρεσιών Εξωτερικής Ασφάλειας Σεργκέι Ναρίσκιν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Στη σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο επίσημος εκπρόσωπος του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής των τουρκικών κρατικών υπηρεσιών Ασφαλείας Χακάν Φιντάν.

*Πηγή: Vyacheslav Prokofyev, TASS. Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας