Λαβρόφ για Ουκρανία: Δε ζητάμε υποσχέσεις, αλλά νομικές δεσμεύσεις ασφαλείας

576
Λαβρόφ για Ουκρανία

Η Ρωσία θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να διευκρινίσει εάν προτίθεται να εφαρμόσει βασικές εγγυήσεις ασφαλείας, τόνισε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αφού η Μόσχα δήλωσε ότι η απάντηση της συμμαχίας στα αιτήματά της δεν ήταν αρκετή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ρωσία έχει αναγκάσει την αμυντική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τον 57μελή Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να διαπραγματευτούν για την περιφερειακή ασφάλεια συγκεντρώνοντας περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία, αρνούμενη παράλληλα ότι σχεδιάζει εισβολή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν έχουν λάβει υπόψιν τα κύρια αιτήματα της Μόσχας για την ασφάλεια στην αντιπαράθεσή τους για την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει να συνομιλεί.

“Σήμερα, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, στέλνουμε επίσημο αίτημα στους συναδέλφους μας στη Συμμαχία και τον ΟΑΣΕ, προτρέποντάς τους να εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη δέσμευσή τους να μην ενισχύσουν την ασφάλειά τους εις βάρος της ασφάλειας των άλλων”, δήλωσε ο Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση.

“Εάν δεν σκοπεύουν να το πράξουν, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν το γιατί. Αυτό θα είναι ένα βασικό ερώτημα για τον καθορισμό των μελλοντικών μας προτάσεων, τις οποίες θα αναφέρουμε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία θα επιδιώξει από τη Δύση όχι απλώς υποσχέσεις, αλλά νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας, “που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με πλήρη, ισότιμο σεβασμό στα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσίας”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία έχει απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να αποσύρει στρατεύματα και όπλα από την ανατολική Ευρώπη και να αποκλείσει τη γειτονική της Ουκρανία, ένα πρώην σοβιετικό κράτος, από το να ενταχθεί σε αυτό. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ απορρίπτουν αυτή τη θέση, αλλά δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν άλλα θέματα, όπως ο έλεγχος των όπλων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας