Λαβρόφ: Αντίσταση στους Ταλιμπάν στο Παντσίρ-Ταλιμπάν δεν ελέγχουν όλη την επικράτεια

964
Λαβρόφ Αντίσταση στους Ταλιμπάν στο Παντσίρ

Αντίσταση στους Ταλιμπάν οργανώνεται στο Παντσίρ με τον πρώην Αφγανό αντιπρόεδρο Αμρουλάχ Σάλεχ και τον γιο του νεκρού διοικητή Μασούντ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απευθύνοντας έκκληση για συνομιλίες μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων ομάδων στην χώρα με σκοπό τον σχηματισμό μιας “αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης” στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν προς το παρόν όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν.

“Φθάνουν πληροφορίες για την κατάσταση στην κοιλάδα Παντσίρ, όπου έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις αντίστασης του αντιπροέδρου του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ και του Αχμάντ Μασούντ” δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Μόσχα.

Ο Λαβρόφ απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση για “έναν εθνικό διάλογο που θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης”, τονίζοντας ότι η Ρωσία επέμενε στην δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού διαλόγου με σκοπό τον τερματισμό της κρίσης στο Αφγανιστάν πριν οι Ταλιμπάν αναλάβουν τον έλεγχο της Καμπούλ και του μεγαλύτερου μέρους της χώρας.

Η Μόσχα υποστήριξε την πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή του πρώην Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι ενώ επανειλημμένα προέβη σε καθησυχαστικές δηλώσεις για τους Ταλιμπάν, εξαίροντας ακόμη και την στάση τους.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σαλέχ από την πλευρά του, είχε δηλώσει ότι δεν θα υποταχθεί στους Ταλιμπάν και υποχώρησε στην κοιλάδα Παντσίρ.

Τη Δευτέρα, φωτογραφίας που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον έδειχναν να είναι μαζί με τον Αχμάντ Μασούντ στην περιοχή αυτή όπου φαίνεται ότι έθεσαν τον θεμέλιο λίθο ενός κινήματος αντίστασης.

Αυτή η δύσκολα προσβάσιμη κοιλάδα δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των Ταλιμπάν κατά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1990, αλλά ούτε και μια δεκαετία νωρίτερα κατά την διάρκεια της κατοχής της χώρας από τους Σοβιετικούς.

Ο πατέρας του Αχμάντ Μασούντ, Αχμέτ Σαχ Μασούντ, γνωστός με το παρατσούκλι “Λιοντάρι του Παντσίρ”, υπήρξε ήρωας της αντίστασης κατά των Σοβιετικών και στη συνέχεια πολέμησε κατά των Ταλιμπάν, πριν σκοτωθεί σε μια επίθεση, δύο ημέρες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η εφημερίδα Washington Post έγραψε χθες, Τετάρτη, ότι ο Αχμάντ Μασούντ ζήτησε αμερικανική υποστήριξη σε όπλα και πολεμοφόδια για την πολιτοφυλακή του στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αντισταθεί στους Ταλιμπάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας