Λίβανος: Υποχώρησε η κυβέρνηση μετά τις διαδηλώσεις

926
λίβανος

Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και τα επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες  μέρες στη χώρα, ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Σαάντ αλ Χαρίρι, ότι συμφώνησαν στην κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει επιπρόσθετους φόρους ή τέλη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί μια «καθησυχαστική λύση» στην οικονομική κρίση.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων το Σάββατο, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στρεφόμενοι, όπως υποστηρίζουν, κατά της πολιτικής ελίτ, την οποία κατηγορούν ότι οδηγεί τον Λίβανο στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν την Πέμπτη και δεν είναι ακόμη σαφή τα φυσιογνωμικά τους χαρακτηριστικά και οι πολιτικές δυνάμεις που τις στηρίζουν. Χαρακτηριστική είναι η στάση της Χεζμπολάχ, που έχει αποφύγει να πάρει σαφή θέση υποστήριξης ή καταδίκης των κινητοποιήσεων.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του που απευθυνόταν στους διαδηλωτές, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγιεντ Χασάν Νασράλα, είπε ότι η οργάνωσή του είναι αντίθετη στην παραίτηση της κυβέρνησης και ότι η χώρα δεν έχει το χρονικό περιθώριο για κάτι τέτοιο, δεδομένης της οξείας οικονομικής κρίσης. Ο Νασράλα ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις είναι «έντιμες και αυθόρμητες» αλλά προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του, που στήριξε τον πρόεδρο Μισέλ Αούν, δεν θα επιτρέψει την πτώση του.

Ο Νασράλα προέβλεψε πάντως ότι η επιβολή νέων φόρων θα οδηγήσει σε «έκρηξη» τη χώρα. «Αν δεν εργαστούμε για την εξεύρεση μιας λύσης, θα οδηγηθούμε στην κατάρρευση της χώρας, θα χρεοκοπήσουμε και το νόμισμά μας δεν θα έχει καμία αξία», είπε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας