Κ.Γουργουλιάνης: Ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος και λιγότερο «φονικός»-Οι πανδημίες κρατούν 1,5χρόνο

Ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος και λιγότερο

Τον αποκαλούν «φωνής της λογικής» μέσα σε μία πανδημία που έχει μετατρέψει τους πάντες σε ειδικούς. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας Κώστας Γουργουλιάνης, μίλησε σήμερα στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη (Astra), δίνοντας ψύχραιμες απαντήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού, τις μεταλλάξεις και την ανοσία.

Είναι πολλά ή λίγα τελικά τα κρούσματα;

Ο Κώστας Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στον τρόπο καταγραφής και δημοσιοποίησης των μολύνσεων του κοροναϊού, ο αριθμός των οποίων πολλές φορές τρομάζουν τους πολίτες.

«Είχαμε 848 μολύνσεις σε 17.000 τεστ. Αυτό δίνει έναν δείκτη θετικότητας 3,9%. Τη δύσκολη μέρα με τις 2.145 μολύνσεις έγιναν 57.000 τεστ. Αν κάνετε την διαίρεση, ο δείκτης μεταδοτικότητας ήταν καλύτερος. Μικρότερος! Για τον λόγο αυτό υποστηρίζω οτι πρέπει να ανακοινώνεται ποσοστό επί των τεστ και όχι απόλυτος αριθμός, ο οποίος δε λέει τίποτα. Αν κάναμε σε όλη την Ελλάδα τεστ σε μία ημέρα θα είχαμε 100.000 μολύνσεις. Θα λέγαμε οτι είναι πολλά; Στη δική μας αριθμητική το 2.145 δεν είναι μεγαλύτερο από τα 848. Όπως τα 47 της Λάρισας. Θα πρέπει να ξέρουμε από που ήταν. Άν έχουν συρροή σε κάποιον δήμο ή αν έχουμε στις φυλακές ή σε μία δομή αστέγων. Άσπρισαν τα μαλλιά μου να το λέω εδώ και έναν χρόνο. Επίσης, είναι μολύνσεις. Δεν είναι κρούσματα. Στο εξωτερικό είναι cases, περιπτώσεις. Στην ισπανική γρίπη, κρούσματα λέγαμε τους θανάτους. Καθένας που θα βρεθεί από τη μύτη θετικός, δε σημαίνει οτι είναι και άρρωστος.

Τα ευρήματα στα λύματα και το ιικό φορτίο στον Βόλο

«Είναι μία χρήσιμη πληροφορία που συνεκτιμάται. Αλλά αν είναι δείκτης κυκλοφορίας του ιού, πρέπει κανείς να το συσχετίσει με ις διασωληνώσεις τις ΜΕΘ. Είναι ένα δεδομένο χρήσιμο»

Η απάντηση στο σκληρό lockdown του Δερμιτζάκη και μετά τον εμβολιασμό

Την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει σκληρό lockdown όταν το 60-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί εξέφρασε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Δερμιτζάκης είπε χαρακτηριστικά πως «Αν πετύχουμε ένα 60-70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τον Μάιο, και κάνουμε μετά ένα πολύ σκληρό lockdown τριών εβδομάδων, τότε ίσως μπορούμε μετά να ανοίξουμε συνολικά. Η μεταβατική περίοδος θα είναι πολύ πιο ελεύθερη από ό,τι είμαστε τώρα, αλλά δε θα είναι τελείως ελεύθερα. Ακόμα και να φτάσουμε στο 70% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο, είναι διαφορετική η θεωρία από την πράξη στον έλεγχο του ιού. Ακούμε για μεταλλάξεις ή για στελέχη. Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο στέλεχος να αρχίσει τη μετάδοσή του. Από το σημείο που θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, μέχρι το σημείο που πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη διαχείριση».

Ο κ. Γουργουλιάνης, απάντησε σχετικά:

«Να μην ακούτε τους καθηγητές, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ειδικά όταν είναι απέξω. Λοιπόν. Οι πανδημίες κρατούν 1,5 χρόνο. Είμαστε στα όρια. Η πανδημία εξαντλείται όταν ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος και δεν σκοτώνει. Εγώ βλέπω ελαφρύτερα περιστατικά. Χθες διασωλησώσαμε στην κλινική μου έναν άρρωστο, μετά όμως από πολύ καιρό. Ίσως και πάνω από μήνα. Είναι μια εκτίμηση, δεν είναι επιστημονικό αυτό που σας λέω. Αν έχουμε αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα και λίγους στις ΜΕΘ, σημαίνει οτι έχουμε νοσηρότητα, αλλά όχι θνησιμότητα. Οι άνθρωποι που πεθαίνουν είναι πάνω από 75 ετών. Αν τους εμβολιάσουμε, γλιτώνουμε θανάτους και πίεση στα Νοσοκομεία. Οι νεότεροι το περνάνε σαν συνάχι. Κάποιοι εξ αυτών πιο χοντρούληδες ή με κάποιο πρόβλημα θα στραβώσει κάτι, αλλά θα μπορεί το ΕΣΥ να τους προσφέρει καλύτερη φροντίδα. Μόνο πανικό φέρνουν τα σενάρια οτι και μετά τον εμβολιασμό θα φοράμε μάσκα και δε θα βγούμε ποτέ από τα σπίτια μας.»

Οι μεταλλάξεις

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τόνισε οτι «οι μεταλλαξεις κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Το ξέρουμε από την βρετανική μετάλλαξη. Δε σημαίνει οτι τον κάνουν πιο θανατηφόρο. Νοσούν περισσότεροι, άρα κάποιοι μοιραία θα νοσήσουν βαρύτερα. Τις μελετάμε τις μεταλλάξεις, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία. Κουβεντιάζουμε πράγματα που τρομάζουν τον κόσμο και αν δεν είχαμε τηλεοράσεις και ίντερνετ, θα βλέπαμε την πανδημία να εξαντλείται από μόνη της χωρίς να μας ρωτάει.»

Το τείχος ανοσίας

«Κάναμε μία έρευνα στη Δεσκάτη. Εκεί αποδείχθηκε οτι υπάρχει ανοσία σε ποσοστό μεταξύ 20 και 40%. Είδαμε 400 ανθρώπους και κάναμε αντισώματα. Είναι άνθρωποι που νόσησαν ήδη και 1 στους 3 δεν ήξερε καν οτι το πέρασε. Δεν είχαν εμβολιαστεί ακόμα. Ο Βόλος ή η Λάρισα πιθανά να έχουν μία ανοσία της τάξης του 20% – 25%. Αν εμβολιάσουμε και το άλλο 25% θα πάμε στο 50%. Μας βοηθάει που και οι δύο πόλεις ταλαιπωρήθηκαν από τον κοροναϊό στο παρελθόν με αρκετές μολύνσεις» επισήμανε ο κ. Γουργουλιάνης.

Πηγή: thenewspaper.gr

Η υπερπληροφόρηση και τα αντιφατικά μηνύματα έκαναν κακό

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο σειράς βίντεο «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ας συστηθούμε» που ετοιμάστηκαν για τη «Βραδιά του Ερευνητή». Μια συνέντευξη στην οποία ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μιλάει μεταξύ άλλων, για την πανδημία του κοροναϊού με ψυχραιμία, ενώ καυτηριάζει τον τρόπο παρουσίασης των εξελίξεων από τα μέσα ενημέρωσης, και ταυτόχρονα σχολιάζει και τον ρόλο των επιστημόνων, υπογραμμίζοντας ότι «οι ακαδημαϊκοί δεν είναι πολιτικοί. Πρέπει να είναι παρεμβατικοί αλλά ταυτόχρονα και πολύ προσεκτικοί.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας για την πανδημία του κοροναϊού και συνδέοντάς της με την έρευνα ανέφερε ότι « Τέτοιες πανδημίες λόγω μεταδοτικότητας εμφανίζονται κάθε 100 χρόνια. Έχουν αλλάξει πολλές γενιές από τότε και πολλά έχουν ξεχαστεί. Αυτός όμως που κάνει μία αναδρομή στην βιβλιογραφία, που είναι συστατικό της έρευνας θα δει ξανά κινήματα εναντίον της μάσκας, σενάρια συνωμοσίας, θα τα ξαναδεί όλα αυτά και στην πανδημία του 1918 , που ήταν η προηγούμενη πάρα πολύ μεγάλη πανδημία της ισπανικής γρίπης.

Οι διαπιστώσεις είναι ότι έγιναν βιαστικές έρευνες , ανακοινώθηκαν βιαστικά αποτελέσματα, παρέσυραν την ιατρική κοινότητα σε βιαστικές αποφάσεις, επιστημονικά περιοδικά δημοσίευσαν έρευνες χωρίς καμία κρίση, για να βγουν γρήγορα τα αποτελέσματά τους. Αυτή είναι μία αρνητική διαπίστωση.
Θετικές διαπιστώσεις είναι ότι οι άνθρωποι αξιοποίησαν περισσότερο την πληροφορική. Βέβαια αυτό έχει και μια αρνητική οπτική γωνία, όπως το να κάνεις μαθήματα σε φοιτητές και να μην τους βλέπεις είναι μια αποτυχία».

Το τελευταίο διάστημα η υπερπληροφόρηση για τον κοροναϊό και τα αντιφατικά μηνύματα μόνο κακό έκαναν. Γεμίσαμε από άχρηστη πληροφορία. Δεν πρέπει τα πάντα να αφορούν τον κόσμο. Η παρέμβαση πρέπει να γίνεται προσεκτικά και να μην παρασύρει τον κόσμο».

Όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας από τα μέσα ενημέρωσης τόνισε: «Επέλεξα να μην εμφανίζομαι στα κανάλια ως μαϊντανός και προτίμησα να κάνω κάποιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που βλέπω με μεγάλη χαρά να αναπαράγονται στα μέσα επικοινωνίας και με μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Όλα όσα αναφέρω όμως είναι κατόπιν έρευνας. Δεν πρέπει να αφήνεις να περνούν τα γεγονότα και είναι σημαντικό να παρατηρείς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα; Είμαστε στην εκθετική φάση εξέλιξης της πανδημίας. Στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε είναι ότι κυκλοφόρησε για αρκετό καιρό ο ιός στην κοινότητα χωρίς έλεγχο και μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι ένας που πάσχει, μολύνει άλλους 2,5, αυτοί με τη σειρά τους μολύνουν περισσότερους άλλους κ.ο.κ.. Είναι όμως αυτό που περιμέναμε. Υπάρχει μια μετάλλαξη που κάνει τον ιό περισσότερο μεταδοτικό. Πρέπει όμως να διαγράψουμε από την καθημερινότητά μας και ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι όρους όπως «φονικός ιός», «κόκκινος συναγερμός» κ.α. Στην πραγματικότητα έχουμε πολλές μολύνσεις. Κάποιοι θα νοσήσουν σπίτια τους, κάποιοι θα μπουν στα νοσοκομεία και μερικοί από αυτούς που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν και άλλα προβλήματα υγείας θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική. Ουσιαστικά όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μεταδοτικότητας και όχι της μεγάλης θνητότητας. Δεν είναι ένας ιός που σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους. Ζούμε ηρωικές εποχές. Η αίσθησή μου, εφόσον εφαρμοστεί το αυστηρό απαγορευτικό, είναι πως θα έχουμε μείωση των μολύνσεων, και μετά μείωση των εισαγωγών και μετά μείωση των θανάτων περίπου. Έχουμε δρόμο μπροστά μας ακόμα και εμείς πρέπει να φροντίσουμε ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στα νοσοκομεία να έχει αυτή τη φροντίδα. Την καλύτερη φροντίδα στο σπίτι του με στήριξη από την πρωτοβάθμια υγεία και στα νοσοκομεία».

Ο ίδιος μίλησε όμως και για τα διδάγματα που θα πρέπει η κοινωνία να λάβει από αυτή την πανδημία, επισημαίνοντας πως « Αυτό που πρέπει να μας διδάξει η πανδημία είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε, πάλι από την έρευνα, τις αιτίες που δημιουργούν την πανδημία. Οι πανδημίες ξεκινούν από πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Κίνα. Έτσι ξεκίνησαν και οι προηγούμενες πανδημίες και ο Sars, o Mers ξεκίνησαν πάλι από την Κίνα, ήταν βέβαια μικρότερης έκτασης πανδημίες. Οι πανδημίες αυξάνουν τα θύματά τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και κυρίως έχουμε ατμοσφαιρική ρύπανση. Η περιοχή του Μιλάνου είναι από τις περιοχές που έχουν μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη. Για μένα το μήνυμα είναι πως θα κάνουμε τη ζωή μας πιο φυσική, πιο ανθρώπινη, οι άνθρωποι δεν θα ταλαιπωρούνται , δεν θα έχουμε μετανάστευση. Άρα αλλάζουμε τη ζωή μας, γλιτώνουμε τη μετανάστευση, σταματάμε τους πολέμους, ελέγχουμε τις βιομηχανίες να μην ρυπαίνουν, σταματάμε το κάπνισμα, οι καπνιστές παθαίνουν περισσότερο κορωνοϊό και το έχει δείξει η έρευνα. Αυτά είναι τα μηνύματα που πρέπει να πάρουμε για να προλάβουμε την επόμενη πανδημία».

Σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή ζούμε την εκθετική αύξηση της πανδημίας, καθώς ο ιός κυκλοφόρησε για αρκετό καιρό στην κοινότητα, κι όταν κυκλοφορεί ο κόσμος χωρίς έλεγχο και μέτρα , ο ένας που πάσχει μπορεί να μολύνει έως και 2,5 άτομα, αυτά τα 2,5 άτομα μπορεί να μολύνουν άλλους 2,5 και πολλαπλασιάζονται.

«Πλέον αυτοί που έχουν μολυνθεί είναι πολλοί στην κοινότητα. Ξέρουμε ακόμη ότι υπάρχει μία μετάλλαξη που κάνει πολύ μεταδοτικό τον ιό. Πρέπει να διαγράψουμε από το λεξιλόγιό μας όρους που χρησιμοποιούνται από τους δημοσιογράφους όπως «φονικός ιός», «κόκκινος συναγερμός». Στην πραγματικότητα έχουμε πάρα πολλές μολύνσεις κι επειδή έχουμε αυτές τις μολύνσεις μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους θα περάσουν βαρύτερα τη νόσο στο σπίτι τους, μερικοί θα χρειαστούν Νοσοκομείο, άρα επειδή είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν μολυνθεί θα γεμίσουν τα Νοσοκομεία κι από αυτούς ένα πολύ μικρό ποσοστό, άνθρωποι κάποιας ηλικίας που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας, θα χρειαστούν να μπουν στις ΜΕΘ.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μεταδοτικότητας και όχι της μεγάλης θνητότητας. Δεν είναι ένας ιός που σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους, όπως νομίζουν πολλοί» .

Σχολιάζοντας την δική του παρουσία σ’ αυτή την ιστορική στιγμή και ιατρικά και κοινωνικά είπε πως πολλές φορές αισθάνεται χαρούμενος που ζει αυτή την εποχή, γιατί την έβλεπε μόνο στα βιβλία.

Τέλος, μίλησε και για τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλός ερευνητής αλλά και για τη διαδρομή της Πνευμονολογικής Κλινικής Λάρισας.

Τη συνέντευξη του Καθηγητή μπορείτε να τη δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Πηγή: magnesianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας