Κύπρος: Πελώρια ερωτήματα και αντιδράσεις για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν

1062

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν. Την παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Λοϊζίδου, ζητά το ΑΚΕΛ, την ίδια ώρα που οι Οικολόγοι ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή και να αναλάβει τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ, αναφέρει πως το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί, είναι κατά πόσο έχει παραβιαστεί η κείμενη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα. «Ερώτημα το οποίο έρχεται να προστεθεί», σημειώνει ο κ. Δαμιανού, «στη σωρεία ερωτημάτων που έχουν τεθεί προς την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, τα οποία όμως παραμένουν αναπάντητα».

Προσθέτει παράλληλα πως «δυστυχώς για το κράτος δικαίου στη Δημοκρατία είναι πλέον πολύ ορατό το ενδεχόμενο η δραστηριότητα του κατασκοπευτικού βαν και των εμπλεκομένων εταιρειών να έχει παραβιάσει κατά τρόπο μαζικό την ιδιωτικότητα πολιτών, να έχει πλήξει την ιδιωτική ζωή και επικοινωνία και ενδεχομένως επιχειρηματικά, βιομηχανικά και άλλα ευαίσθητα δεδομένα». Ο κ. Δαμιανού, κάνει μάλιστα αναφορά και στο σημερινό δημοσίευμα του «Πολίτη», όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για εντοπισμό πέραν του ενός εκατομμυρίου αριθμών τηλεφώνων στον σέρβερ του κατασκοπευτικού βαν.

«Υπάρχουν ευθύνες πολιτικές, διοικητικές και ποινικές. Απαιτούμε τάχιστα πλήρη διερεύνηση και λογοδοσία ενώπιον δικαστηρίων αλλά και διαφάνεια», καταλήγει η γραπτή δήλωση.

Σημειώνεται πως το Σάββατο συνεχίστηκε η κόντρα μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, με τον Άντρο Κυπριανού, να καλεί όπως «σταματήσουν να προκαλούν το ΑΚΕΛ» και τον ΔΗΣΥ να απαντά: «o ΓΓ του ΑΚΕΛ να κουνάει το δάχτυλό του στην Εζεκία Παπαϊωάνου, και όχι στον ΔΗΣΥ».

Την ίδια ώρα, που οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται, o Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε την Παρασκευή πως δεν θα ανεχτεί παραβίαση του ιδιωτικού απορρήτου του οποιουδήποτε.

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Οικολόγοι, διαμηνύοντας πως «η υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν, όπως εξελίσσεται, απειλεί πλέον τον κάθε πολίτη». Καλούν μάλιστα, τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει, ενώ ζητούν και την άμεση ενημέρωση της Βουλής «τις δραστηριότητες της Ισραηλινής εταιρείας, τις σχέσεις  της με τα κόμματα, την Αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Κάθε μέρα που περνάει – μετά την δημοσίευση της πολύκροτης υπόθεσης με το κατασκοπευτικό βαν – το αίσθημα ασφάλειας (ή καλύτερα ανασφάλειας) του κοινού καταρρέει.

Τα δημοσιεύματα για τη δράση του κατασκοπευτικού βαν, διαδέχονται το ένα το άλλο, με τις πληροφορίες να ανησυχούν περεταίρω τους πολίτες, ενώ από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο για επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Οι σημερινές πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης» για τα ένα εκατομμύριο τηλέφωνα να έχουν εντοπιστεί στο λογισμικό του κεντρικού σέρβερ, καθιστά πλέον το θέμα καθολικού ενδιαφέροντος.

Η πρόσφατη κίνηση του Προέδρου να καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο μόνο τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας.  Δεν δύναται ένας και μόνο πολιτικός αρχηγός να τυγχάνει προνομιακής ενημέρωσης για θέματα ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο λες και αυτά αφορούν μόνο ένα κόμμα και όχι ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως ζητούμε από την Κυβέρνηση να τύχουν όλα τα πολιτικά κόμματα της αναγκαίας ενημέρωσης περί του προκειμένου θέματος.

Επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα και η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την υπόθεση του βαν.

Απαιτούμε άμεση ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις δραστηριότητες της Ισραηλινής εταιρείας, τις σχέσεις  της με τα κόμματα, την Αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας