Κύπρος: Η καταψήφιση του προϋπολογισμού εγκυμονεί εξελίξεις

770
Η μετάλλαξη που έφερε πρόωρα

Πολιτική θύελλα προκαλεί στην Κύπρο η καταψήφιση του προϋπολογισμού. Ο κύριος λόγος της καταψήφισης του προϋπολογισμούτ σχετίζεται με την μεγάλη κοινωνική διαμαρτυρία που έχει ξεσπάσει για το μέγα σκάνδαλο των παράνομων πολιτογραφήσεων στην Κύπρο. Το σκάνδαλο αυτό προσπαθεί να συγκαλύψει η Κυπριακή κυβέρνηση πρωτοστατούντος του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο τελευταίος, μάλιστα, αντιδρά σε οποιαδήποτε σκέψη για παραίτηση του και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρά τις κοινωνικές διαμαρτυρίες στο πρόσωπο του.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ενδιαφέρον άρθρο για τις Κυπριακές εξελίξεις του Κώστα Ράπτη από το capital.gr:

Πίσω (αλλά με παρενέργειες που ακόμη ξεδιπλώνονται στο παρόν) βρίσκεται το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων που αποκάλυψε το Αλ Τζαζίρα και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και της Κομισιόν. Μπροστά, βρίσκονται οι επόμενες βουλευτικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Μάιο 2021 και οι προεδρικές εκλογές του 2023.

Και κάπου στον αέρα βρίσκεται η αναμενόμενη νέα πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με την πιθανολογούμενη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, σε μία φάση πάντως κατά την οποία η τουρκική πλευρά γυρίζει την πλάτη της στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, κάνοντας ρητά λόγο για “λύση δύο κρατών”.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο ξέσπασε η πρωτοφανής κρίση της απόρριψης από την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων του προϋπολογισμού που εκπόνησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη για το 2021.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρίπτεται ο προϋπολογισμός του κράτους, με αποτέλεσμα οι δαπάνες του Ιανουαρίου να ρυθμιστούν βάσει δωδεκατημορίου του προηγούμενου προϋπολογισμού, σε μία φάση κατά την οποία η πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί απρόβλεπτες ανάγκες.

Η απόρριψη του προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στη στάση τού υπό τον Νικόλα Παπαδόπουλο ΔΗΚΟ, το οποίο επέλεξε την αρνητική ψήφο για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά με την απαίτηση να διαβιβαστούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας οι φάκελοι των ερευνών για την υπόθεση των περίπου 6.000 “χρυσών διαβατηρίων”, η οποία έχει οδηγήσει σε παραίτηση από την προεδρία της Βουλής τον Δημήτρη Συλλούρη και από το βουλευτικό αξίωμα τον Χριστάκη Τζιοβάννη του ΑΚΕΛ, καθώς βίντεο του Αλ Τζαζίρα τους εμφάνιζε να διαμεσολαβούν για την πολιτογράφιση Κινέζου καταδικασθέντος για ξέπλυμα χρήματος.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει οχυρωθεί πίσω από το ότι η έρευνα βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος ωστόσο, πριν διορισθεί από τον πρόεδρο στη θέση αυτή τον περασμένο Ιούνιο, ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και άρα κατά μία έννοια ελεγχόμενος και ο ίδιος για την υπόθεση των “χρυσών διαβατηρίων”.

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι εγκατέλειψε τη σχέση συνεννόησης με τον ΔΗΣΥ του προέδρου Αναστασιάδη, προκειμένου προς εξυπηρέτηση της δικής του προεδρικής υποψηφιότητας να οικοδομήσει γέφυρες με το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στον “Φιλελεύθερο” Κύπρου ότι υπεύθυνη για την κρίση είναι η ίδια η κυβέρνηση, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο κοινωνικό αίτημα για απόλυτη διαφάνεια, δεδομένου και ότι η έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα είναι εμπιστευτική.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο, από την πλευρά του, οργανώνει την αντεπίθεσή του σε δύο μέτωπα. Αφενός προσεγγίζει την ΕΔΕΚ του Μαρίνου Σιζόπουλου, ώστε ικανοποιώντας ορισμένους όρους της, όπως η μεγαλύτερη προστασία των οφειλετών από πλειστηριασμούς κ.ο.κ., να εξασφαλίσει υπερψήφιση του τροποποιημένου προϋπολογισμού τον Ιανουάριο και έτσι να αποφευχθεί η καταφυγή στη λύση των δωδεκατημορίων και για τον Φεβρουάριο. Αφετέρου, κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δρομολογώντας την κατάθεση αιτήματος για παύση του στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την αιτιολογία της “ανάρμοστης συμπεριφοράς”.

Όλα αυτά θα αντιστοιχούσαν απλώς σε ένα μικροπολιτικό παιχνίδι, αν δεν αναδείκνυαν το μεγάλο βάρος που έχει αποκτήσει η διαπλοκή στα δημόσια πράγματα του νησιού, καθιστώντας την Κυπριακή Δημοκρατία πολλαπλά ευάλωτη στις διεθνείς πιέσεις: είτε αυτές αφορούν την (επιλεκτικά) τιμωρητική διάθεση των Βρυξελλών, είτε τις νεοψυχροπολεμικές απαιτήσεις των ΗΠΑ για διακοπή της συνεργασίας με το κράτος και την ελίτ της Ρωσίας, είτε βέβαια με την προοπτική μιας νέας πενταμερούς διάσκεψης, σε φάση κατά την οποία η Τουρκία έχει εξασφαλίσει τον πλήρη πολιτικό έλεγχο των Κατεχομένων (με την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην τουρκοκυπριακή ηγεσία) και “φορτώνει το καλάθι” με θέματα όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων, προκειμένου να επιτύχει πάγωμα ή συνδιαχείριση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, νόμιμων και παράνομων, στην ανατολική Μεσόγειο.

Κώστας Ράπτης

*Ο τίτλος του κειμένου είναι της iskra

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας