Κυβερνητική αυτογελοιοποίηση για Λιβύη: “Ο Γ.Γ ΝΑΤΟ δεν εκφράζει το ΝΑΤΟ”!

1769
νατο

Ο Γ. Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ όχι μόνο έκανε δηλώσεις κόλαφο για τα νόμιμα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή, στηρίζοντας την κυβέρνηση ανδρεικέλων του Ερντογάν στην Τρίπολη, υπό τον Φ. Σάρατζ, χωρίς ούτε καν να διαφοροποιηθεί από το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο αλλά και οδήγησε στην αυτογελοιοποίηση την ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να σηκώσει γη και ουρανό, αντί να καταγγείλει τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ και να ζητήσει  την ευθεία ανάκλησή τους και την στήριξη των νόμιμων συμφερόντων της Ελλάδας στην ΑΟΖ ή αλλιώς την παραίτηση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και έφτασε σε τέτοιο σημείο υποτέλειας, ώστε να ισχυριστεί πως ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ δεν εκφράζει, τάχα, το ΝΑΤΟ και οι θέσεις του ήταν “προσωπικές“(!), πράγμα που, φυσικά, ούτε και αυτό ισχύει.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε χθεσινή συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα δήλωσε:

«Στη Λιβύη υπάρχει εμπάργκο όπλων που πρέπει να τηρείται από όλες τις πλευρές»,

«Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε στο ίδιο επίπεδο τις δυνάμεις με επικεφαλής τον [Khalifa] Haftar και την κυβέρνηση του Fayez al-Sarraj, τη μόνη που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ», τόνισε.

«Για το λόγο αυτό, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δώσει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Τρίπολης», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την αναφορά του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ στη Λιβύη, πως ο ΓΓ Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν εκφράζει… το ΝΑΤΟ.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία.

Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξης του σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας.

Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς».

Βέβαια η δικαιολογία για «μη σωστή απόδοση των δηλώσεών του», δεν ισχύει, καθώς ο Γενς Στόλτενμπεργκ λίγο αργότερα είχε συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου επανέλαβε ακριβώς τα ίδια!

Συγκεκριμένα η επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ μετά τη συνομιλία αναφέρει: «Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να βοηθήσει τη Λιβύη στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας να βοηθήσει το GNA να ενισχύσει τα θεσμικά του όργανα ασφαλείας».

Μήπως και εκεί ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις ή αυτές δεν αποδόθηκαν σωστά από την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας