Κυβέρνηση παρωδία στην Γερμανία: «Ξεφτιλίστηκε» ο Schulz, ταπεινωμένη η Merkel

3264
γερμανία
Βαθύτατη πολιτική κρίση και μια ιδιόμορφη «ακυβερνησία» αντιμετωπίζει κατά παράδοξο τρόπο η Γερμανία, εν μέσω υποτιθέμενης οικονομικής ευημερίας. Και λέμε υποτιθέμενης διότι ο γερμανικός καπιταλισμός σημειώνει σχετικά χαμηλή μακρόχρονη ανάπτυξη, μάλλον χάνει πολιτικό έδαφος, συναντά αντιδράσεις από τις άλλες ηγεμονευόμενες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως βασίζεται πολύ στην λιτότητα που έχει προκαλέσει έντονα κοινωνικά προβλήματα στην Γερμανία, τα οποία σε συνάρτηση με το προσφυγικό, έχουν συνεισφέρει στην άνοδο της γερμανικής ακροδεξιάς.

Κ.Τ

Η Μέρκελ βγαίνει σκιά του εαυτού της και ταπεινωμένη από την παρατεταμένη περίοδο «ακυβερνησίας», ενώ υποχρεώθηκε να θυσιάσει στους Σοσιαλδημοκράτες την θέση του Υπουργού Οικονομικών.
Σε ακόμα πιο δεινή θέση ο Σουλτς, απεδείχθη μέγας kolotoumbas, υπολειπόμενος μόλις του μεγάλου διδάξαντα, Αλ. Τσίπρα.
Τελευταία υπαναχώρηση και απόλυτος εξευτελισμός του Σουλτς ήταν η αποποίηση της θέσης του Υπουργού Εξωτερικών, μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις στο κόμμα του και τις προκλητικές για τον ίδιο δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στον οποίο είχε υποσχεθεί την θέση.
Μία χώρα η οποία η οποία είναι στο τιμόνι της ΕΕ και έχει μια θετική οικονομική πορεία, αν και με μέτριες επιδόσεις, διότι, σχεδόν, όλη η άλλη Ευρώπη πάει χειρότερα, αντιμετωπίζει, κατά παράδοξο τρόπο, μια βαθιά πολιτική κρίση, αν όχι και ένα πολιτικό αδιέξοδο.
Το αδιέξοδο, μάλλον, είναι της ίδιας της ευρωζώνης και της ΕΕ!

Ν.Ζ

Η συμφωνία για τον σχηματισμό Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία συνοδεύτηκε από έντονη… γκρίνια, ιδιαίτερα μέσα στο «στρατόπεδο» των Σοσιαλδημοκρατικών. Το αποτέλεσμα; Ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι δεν θα αναλάβει τελικά το πόστο του υπουργού Εξωτερικών, σε μια εμφανή προσπάθεια να περιορίσει τις σφοδρές αντιδράσεις των μελών του SPD που απειλούν να εκτροχιάσουν τα σχέδια της Άνγκελα Μέρκελ για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.

Ο Μάρτιν Σουλτς παραιτήθηκε –πριν καν ορκιστεί- για να κατευνάσει τα 470.000 μέλη του κόμματος, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία με τους συντηρητικούς. Σε περίπτωση που οι σοσιαλδημοκράτες ψηφίσουν κατά της συμφωνίας, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Γερμανία θα οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.
Μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων, το SPD, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία 177 σελίδων. Και παρότι οι συμβιβασμοί δεν φαίνεται να ενόχλησαν τόσο έντονα τα κόμματα, δεν ισχύει το ίδιο και το ζήτημα του διαμοιρασμού των χαρτοφυλακίων.
Ο Σουλτς έχει δεχτεί εντονότατη κριτική από το κόμμα του, καθώς υπό την ηγεσία του το SPD εμφάνισε τα χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά μεταπολεμικά.

Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα μόλις αντελήφθησαν ότι ο Σουλτς σκοπεύει να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος για να μπει στην κυβέρνηση της Μέρκελ ως υπουργός Εξωτερικών.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος τον Σεπτέμβριο, ο Σουλτς απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τους συντηρητικούς και τόνισε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ακολούθησε, όμως, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων για μια κυβέρνηση «Τζαμάικα».

Μετά από ισχυρές πιέσεις και μήνες χωρίς κυβέρνηση, ο Μάρτιν Σουλτς είπε τελικά το μεγάλο «ναι» σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές. Πολλοί στο SPD όμως δεν του συγχώρεσαν ποτέ αυτή τη στροφή 180 μοιρών.

Η ανακοίνωσή του

«Βλέπω, λόγω της εσωκομματικής συζήτησης γύρω από το πρόσωπό μου, να κινδυνεύει η επιτυχία στην εσωκομματική ψηφοφορία” του SPD για την επικύρωση της συμμετοχής στην κυβέρνηση “μεγάλου” συνασπισμού.

Ταυτόχρονα ελπίζω βαθιά ότι με αυτό τελειώνουν εντός του SPD οι συζητήσεις γύρω από τα πρόσωπα».

Ανησυχία για την ψηφοφορία

Τα μέλη των Σοσιαλδημοκρατικών θα κληθούν τώρα να αποφασίσουν αν αποδέχονται τη συμφωνία για τον «Μεγάλο Συνασπισμό». Και η ψηφοφορία αυτή είναι μάλλον… απρόβλεπτη. Σε δημοσκόπηση της Civey, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, μόλις το 53,9% των ψηφοφόρων του SPD – και όχι όλα μέλη του κόμματος- βλέπουν ως θετικό βήμα τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη Μέρκελ.
Την ίδια ώρα, όμως, μια άλλη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της Forsa, αποκάλυψε ότι το 72% των Γερμανών ψηφοφόρων δεν ήθελαν να δουν τον Σουλτς στο υπουργείο Εξωτερικών.
H συμφωνία για τον «Μεγάλο Συνασπισμό» είναι ακόμη λιγότερο δημοφιλής ανάμεσα στους ψηφοφόρους του CDU –κάτι που όμως έχει μικρή ουσιαστική σημασία, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί καμία ψηφοφορία. Μόλις το 44,6% των ψηφοφόρων του κόμματος της Μέρκελ βλέπουν με… θετικό μάτι τη συμφωνία αυτή.
Παρόλα αυτά, και η Γερμανίδα καγκελάριος έχει γίνει αποδέκτης… γκρίνιας και οργής από μέλη του CDU, μόλις έγινε γνωστό ότι «θυσίασε» τα υπουργεία Οικονομικών, εργασίας και Εξωτερικών –τα υπουργεία με τη μεγαλύτερη επιρροή και τους περισσότερους πόρους- για να επιτευχθεί η συμφωνία.
*Βασική πηγή: cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας