Κυβέρνηση: Διαπραγμάτευση με δεδομένο το «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος!

2084
πγδμ
O Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν δυναμική. Προϋπόθεση είναι η αλλαγή των αλυτρωτιστικών αναφορών στο Σύνταγμα».

Ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ είναι δεδομένος δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και επισήμανε ότι «ακούμε το μήνυμα της συγκέντρωσης (για τη Μακεδονία), διαφωνούμε κάθετα».
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν δυναμική, προϋπόθεση είναι η αλλαγή των αλυτρωτιστικών αναφορών στο Σύνταγμα».
Σχετικά με το ονοματολογικό, ξεκαθάρισε -όπως έχει κάνει και ο Νίκος Κοτζιάς– ότι ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία είναι δεδομένος.
«Είναι λανθασμένη η άποψη της απάλειψης του όρου “Μακεδονία”’, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αδιάλλακτη στάση από τους εταίρους μας, θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί στους εταίρους μας» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ακούμε το μήνυμα της συγκέντρωσης (για τη Μακεδονία) διαφωνούμε κάθετα», επισήμανε ακόμη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η ναρκοθετημένη διαπραγμάτευση

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν με σχετική έκπληξη, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να σπεύδει σε συμφωνία για το βασικό πλαίσιο του ονόματος, συνομολογώντας ότι σε αυτό θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία», χωρίς τουλάχιστον να έχει διασφαλίσει ότι η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να εγκαταλείψει οριστικά κάθε μορφής αλυτρωτισμό, προβαίνοντας σε θεμελιώδεις αλλαγές στο Σύνταγμα και το νομικό της καθεστώς, στην εγκατάλειψη, επίσης, της επίσημης αλυτρωτικής προπαγάνδας αλλά και της οικειοποίησης της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας μέσα από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες.
Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ολίσθημα της κυβέρνησης να συνεχίζει την παλιά λαθεμένη και μη λυσιτελή στρατηγική της ονοματολογίας και της παράκαμψης του ουσιώδους που συνιστά: ο αλυτρωτισμός σε κάθε του μορφή.
Η παράδοση από την κυβέρνηση του όρου «Μακεδονία» στην γείτονα, μέσω μιας σύνθετης ονομασίας, χωρίς διασφάλιση των εύλογων αιτημάτων για θεσμική ακύρωση του αλυτρωτισμού, συνιστά μια εντελώς ασύμφορη διαπραγματευτική τακτική, η οποία μπορεί να αποβεί άκρως επιζήμια.

Λιάνα Δεραμά

 

2 Σχόλια

  1. Αν δεν έχουν τα κότσια να εξηγήσουν ότι η άλλοτε Βαρνταρσκα με όνομα”Μ” σκέτο ‘η με ολίγη είναι το εργαλείο για επαναχαραξη συνόρων(έστω και εάν αρθούν νομικά οι αλυτρωτισμοί),ας παραιτηθούν ‘η να πουν :Αποχωρουμαι και κλείνουμε ερμητικά τα σύνορα!
    Όταν βλέπει ο κάθε γείτονας ότι διαπραγματευομαστε την ιστορική μας κληρονομιά και την ίδια την ακεραιότητα της χώρας μας τότε είναι λίγο το να εμβολίζει πλοίο μας ‘η να ζητά ..αγάλματα για τους Δοσιλογους!Να βγάλουμε στη διαπασών και το “περάστε κόσμε”!Και εντός ΝΑΤΟ η γείτονας θα είναι ακόμα χειρότερα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας