Κρίσιμο δεκαήμερο: Ελλάδα-Ισραήλ ξεκινούν έρευνες μεταξύ Κρήτης-Κύπρου για τον East Med

205
έρευνες μεταξύ Κρήτης-Κύπρου για τον East Med

Σε κρίσιμο δεκαήμερο εισέρχεται η Ανατολική Μεσόγειος καθώς Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ ξεκινούν έρευνες προκειμένου να χαραχθεί η πορεία του αγωγού East Med.

Ξεκινούν έρευνες μεταξύ Κύπρου-Κρήτης

Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ έχουν μισθώσει το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό σκάφος, Nautical Geo με σκοπό την τέλεση σεισμικών και υποθαλάσσιων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή , ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη, και βεβαίως την Κύπρο και το Ισραήλ, ώστε να αποτυπωθούν τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την προώθηση των εργασιών του υπό σχεδιασμού αγωγού σύμφωνα με το lawandorder.gr που αναδημοσιεύει δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

Το ερευνητικό πλοίο επρόκειτο να ξεκινήσει τις εργασίες του από την κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε γι αυτό και ήδη πλέει προς την ελληνική ΑΟΖ.

Εντός της εβδομάδας το Nautical Geo αναμένεται να κινηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Πίσω από τις μετακινήσεις του ερευνητικού πλοίου κρύβονται μια σειρά από διπλωματικές διεργασίες. Η πλέον προφανής αφορά τη διαρκή απειλή που υπάρχει εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Η σχεδιαζόμενη φιέστα στο Βαρώσι, με επικεφαλής τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η προαναγγελία περισσότερων γεωτρήσεων, η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στον κατεχόμενο βορρά του νησιού και η ευθεία πίεση για αλλαγή της μεθοδολογίας της λύσης του Κυπριακού, έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό για τη Λευκωσία .

Νότια της Κρήτης;

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει έρευνες ανάμεσα στη Μικρά Ασία και το ψευδοκράτος , σε μια περιοχή την οποία οι γνώστες της ενεργειακής πολιτικής της Άγκυρας αντιλαμβάνονται πολύ καλά.

Πρόκειται για περιοχές, στις οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί τρισδιάστατες έρευνες παρά μόνο κάποιες δύο διαστάσεων σε ορισμένα σημεία. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση των τρισδιάστατων ερευνών σε αυτή την περιοχή θα αποδεσμεύσει τα ερευνητικά σκάφη της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου, ΤΡΑΟ, για επέκταση των ερευνών και σε άλλα σημεία στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρακτικά, η ανησυχία εντοπίζεται στην πιθανότητα η Άγκυρα να ενεργοποιήσει την απειλή για έρευνες νότια της Κρήτης, σε συνδυασμό με ένταση της κακόβουλης επιρροής της στην Τρίπολη, με σκοπό τη διαιώνιση της εκκρεμότητας του Λιβυκού και την ακύρωση των σχεδιαζόμενων εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου .

Παρακολουθούν οι Τούρκοι

Ο σχεδιασμός της πορείας του Nautical Geo στην ευρύτερη περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ στα ανατολικά της Κρήτης δεν είναι βεβαίως γνωστή, ωστόσο είναι παραπάνω από προφανές ότι οι Τούρκοι παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν οι εργασίες αυτές δεν ολοκληρωθούν σε αυτή τη φάση, θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα ωστόσο Αθήνα και Κάιρο θα εντείνουν τις δικές τους διμερείς επαφές για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα, μάλιστα εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας