Κομισιόν: Χωρίς Μελέτη Οικονομικής Βιωσιμότητας ο ΧΥΤΑ Γραμματικού!!!

1812
χουντής
  • Κομισιόν: «Χωρίς Μελέτη Οικονομικής Βιωσιμότητας ο ΧΥΤΑ Γραμματικού!!! Δεν υπάρχουν ούτε καν οι τοποθεσίες για τις υποδομές που προσδιορίζονται στον ΠΕΣΔΑ»!!
  • Απάντηση στον Νίκο Χουντή

Στον αέρα ο ΠΕΣΔΑ Αττικής!!!
Δεν υπάρχουν ούτε μελέτες οικονομικής βιωσιμότητας (σίγουρα όχι για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού), αλλά ούτε καν οι τοποθεσίες για τα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων και επέκτασης της χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής, που προσδιορίζονται στον ΠΕΣΔΑ Αττικής!!!
Αυτό αποκαλύπτει η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, κ. Κρέτσου, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, αφού σημείωνε ότι, ένα από τα κριτήρια αιρεσιμότητας ήταν η «προώθηση των οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων στον τομέα των αποβλήτων», έκανε μνεία της Αναφοράς 0573/2011 (Κ. Παπαδιγενόπουλος και 2250 πολίτες) ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού -που παραμένει «ανοικτή» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- και η οποία απέδειξε ότι, ενώ το κόστος επεξεργασίας για κάθε τόνο απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής στοιχίζει 43 €, το κόστος στο Γραμματικό θα είναι 405€/τόνο (!!), ζητούσε να μάθει αν υπάρχει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Η Ευρωπαία Επίτροπος, στην απάντησή της, σημειώνει για το Γραμματικό:
«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν λάβει γνώση για κάποια μελέτη της περιφέρειας Αττικής σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα κάποιου έργου διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή Μαραθώνα-Γραμματικού».
Εξ άλλου, απαντώντας σε άλλο ερώτημα του Νίκου Χουντή, σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, αναφέρει επί λέξει, μεταξύ άλλων:
«Σχετικά με την προγραμματική περίοδο 2014-2020, το περιφερειακό σχέδιο για την Αττική προβλέπει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω επεξεργασία απορριμμάτων και επέκταση της χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής. Δεν υπάρχουν ωστόσο τοποθεσίες για τις υποδομές που προσδιορίζονται στο σχέδιο», και καταλήγει: «Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν ενημερωθεί για κάποιο μεγάλο έργο σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική κατά την προγραμματική περίοδο 2014‐2020».
Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση της κ. Κρέτσου, έχουν ως εξής:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
 
Θέμα:  Οικονομική βιωσιμότητα ΟΕΔΑ Μαραθώνα-Γραμματικού
Απάντηση/απαντήσεις
Οι ελληνικές αρχές με έγγραφό τους έχουν ενημερώσει τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής ότι με βάση την αυτοαξιολόγηση των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών, για την Περιφέρεια Αττικής, εκπληρώνονται οι απαιτήσεις όλων των κριτηρίων της αιρεσιμότητας 6.2 (προώθηση των οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων στον τομέα των αποβλήτων, ιδίως με την ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με την οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα και σύμφωνα με την ιεράρχηση των αποβλήτων), και ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες του σχεδίου δράσης που έχει ενσωματωθεί στα προγράμματα ΠΕΠ «Αττική 2014-2020» και ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
Επειδή, όπως προκύπτει από υπόμνημα που κατατέθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της συζήτησης στις 21.3.2018 της αναφοράς αριθ. 0573/2011 για το ΧΥΤΑ Μαραθώνα-Γραμματικού, το εν λόγω έργο, εκτός από περιβαλλοντικά επικίνδυνο, δεν αντέχει σε καμία ανάλυση οικονομικής βιωσιμότητας,
ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Υπήρξε πρόταση από τις ελληνικές αρχές για συγχρηματοδότηση του ανωτέρω έργου στο πλαίσιο του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (2014-2020); Τι εξέλιξη έχει;
  2. Υπάρχει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας για το εν λόγω έργο εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής; Αν ναι, τι προκύπτει; Ποιες οι βασικές της παραδοχές;

Απάντηση της κ. Creţu εξ ονόματος της Επιτροπής
Σχετικά με την προγραμματική περίοδο 2014-2020, το περιφερειακό σχέδιο για την Αττική προβλέπει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω επεξεργασία απορριμμάτων και επέκταση της χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής. Δεν υπάρχουν ωστόσο τοποθεσίες για τις υποδομές που προσδιορίζονται στο σχέδιο.
Με βάση την αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης, τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία παρέχουν βοήθεια σύμφωνα με μια προσέγγιση συμπληρωματικότητας και εταιρικής σχέσης μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Επομένως η επιλογή των έργων εμπίπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών διαχείρισης, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιλογές τους ευθυγραμμίζονται με τις αρχές που ορίζονται στα έγγραφα προγραμματισμού και ότι συνάδουν με την ισχύουσα εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία. Κατά συνέπεια, η αξιολόγηση των προτάσεων και η επιλογή των έργων πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές, εκτός από τις περιπτώσεις, που αφορούν σε μεγάλα έργα, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 100 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων, καθώς αυτά πρέπει να εγκριθούν από την Επιτροπή. Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν ενημερωθεί για κάποιο μεγάλο έργο σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική κατά την προγραμματική περίοδο 2014‐2020.
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν λάβει γνώση για κάποια μελέτη της περιφέρειας Αττικής σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα κάποιου έργου διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή Μαραθώνα-Γραμματικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας