Κοινό στρατό προωθούν Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Άξονας κατά Ελλάδας και Κύπρου

412
Κοινό στρατό Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν
Ανακοινώσεις από τον Μ.Σεντόπ

Την ώρα που πληθαίνουν οι προκλήσεις από την Άγκυρα, τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Κύπρο, αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης έριξε «βόμβα», καθώς υποστήριξε πως Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζουν κοινό στρατό! 

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ είπε πως Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζουν κοινό στρατό, προσθέτοντας πως «ένα έθνος-δύο κράτη είναι η ιδέα μας. Θα παραμείνει πάντα έτσι. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήσαμε πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων και καταλήξαμε σε πολλές συμφωνίες».

Η ανακοίνωση έγινε μετά την πρώτη τριμερή συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε προαναγγείλει πως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζουν να υπογράψουν μία ολοκληρωμένη διακρατική συμφωνία στα μέσα Ιουνίου.

«Μετά τη σύνοδο του NATO, θα ταξιδέψουμε στο Αζερμπαϊτζάν, πρώτα στην πόλη Φουζούλι (Καραμπάχ) και στη συνέχεια εγώ με τον αδελφό μου (Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν), Ιλχάμ Αλίεφ, θα ταξιδέψουμε στην πόλη Σουσά, όπου θα υπογράψουμε μία διακρατική συμφωνία. Θα αποτελεί μία ολοκληρωμένη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν» είχε πει ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με το δίκτυο RT Haber.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα είχε εκφράσει την πρόθεση να φτιάξει στρατιωτική βάση στο Αζερμπαϊτζάν, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου.

Όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνουν Ντμίτρι Πεσκόφ η ύπαρξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία είναι λόγος για ενίσχυση των μέσων διασφάλισης της εθνικής ασφαλείας.

«Η ανάπτυξη στρατιωτικής υποδομής των κρατών μελών της συμμαχίας ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά μας είναι λόγος για να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας» είχε δηλώσει.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2020 υπογράφτηκε κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας.

Η Ρωσία ανέπτυξε ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ προκειμένου να εποπτέυει την τήρηση της εκεχειρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας