Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις της η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Κύπρο

1949
σύμμαχοι

Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις της η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Με διπλωματικές πρωτοβουλίες και με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, η Τουρκία , επιχειρεί, επίμονα και εκβιαστικά, να ανατρέψει τη διεθνή νομιμότητα, προσβάλλοντας ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής είναι, η πρόσφατη επιστολή, που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου, σύμφωνα με την οποία, η Άγκυρα απειλεί με casus belli, τόσο την Λευκωσία, όσο και τις δυο εταιρίες την Ιταλική ENI και την Γαλλική TOTAL, που έχουν κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό, να προχωρήσουν σε έρευνες και να αξιοποιήσουν τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Με αυτή την επιστολή στον ΟΗΕ , η Τουρκία, αμφισβητεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας , όχι μόνο για την διενέργεια ερευνών, αλλά και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δηλώνει επιπλέον, με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ, ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Μάλιστα, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δηλώνει ακόμη ότι η άδεια που προσέφερε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της, για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της. Ουσιαστικά η Τουρκία, με επίσημο τρόπο, μέσω του ΟΗΕ, δεν δέχεται ότι υφίσταται κράτος που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία, παρότι αυτή, είναι ισότιμο μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε.!
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΟΗΕ, αντί να απορρίψει το τουρκικό έγγραφο, προστατεύοντας την νομιμότητα και την κρατική υπόσταση ενός μέλους του (Κυπριακή Δημοκρατία), αποδέχτηκε το τουρκικό έγγραφο και μάλιστα θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, η Τουρκία με νέες NAVTEX που εκδίδει παράνομα, ανανεώνει τις δεσμεύσεις για αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά και για δραστηριότητες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Περιμετρικά της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκονται τουρκικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια και σε συνεργασία με μαχητικά αεροσκάφη, εκτελούν συνεχώς διάφορες ασκήσεις, ουσιαστικά προβαίνουν σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.
Οι τουρκικές δραστηριότητες, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, γίνονται σε μια περίοδο που στην Κύπρο υπάρχει έντονη ενεργειακή δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, το νέο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion ξεκινά τις προγραμματισμένες έρευνές του στην Κυπριακή ΑΟΖ, η TOTAL προγραμματίζει τις πρώτες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 και η ΕΝΙ στο 6 και 10 . Όμως, την ίδια στιγμή το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου στον κόλπο της Αμμοχώστου.
Η απαίτηση της Τουρκίας να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, ότι το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, περιέχεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, είναι ιδιαιτέρως σημαντική, διότι, αμφισβητεί το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και η ελληνική ΑΟΖ να συνδέεται με την ΑΟΖ την Κύπρου. Πως συμβαίνει αυτό; Με το να διαγράφει η Τουρκία αυθαιρέτως το Καστελόριζο από το χάρτη! Η Τουρκία ουσιαστικά θεωρεί ότι, το σύνολο σχεδόν της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου, διαμοιράζεται μεταξύ της Τουρκίας και της Αίγυπτου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να περιορίζεται μόνο στην υφαλοκρηπίδα, που ορίζεται, από τα όρια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών και περιοχών της νότιας Κύπρου.
Είναι σαφές ότι, η Άγκυρα με την στήριξη και του απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άϊντα («λομπίστα» των τουρκικών συμφερόντων τον χαρακτήρισε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς) επιχειρεί με απειλές και εκβιασμούς να επιτύχει το πάγωμα των ενεργειακών σχεδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναστολή της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, ως προϋπόθεση, για την «πρόοδο» των συνομιλιών των Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί , που θα οδηγήσουν στην οριστική επίλυση του κυπριακού. Επίσης, η Τουρκία με την NAVTEX 452/17 δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή νότια του Καστελόριζου για να εκτελέσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά , τουρκικά πολεμικά πλοία. Η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία βρίσκεται 30 ν.μ. νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και στα Διεθνή ύδατα. Στο Καστελόριζο είναι ελλιμενισμένο πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού η Πυραυλάκατος ΜΥΚΟΝΙΟΣ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου κινούνται, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό υποβρύχιο.
Οι αντιδράσεις
Η Λευκωσία απορρίπτει τις τουρκικές θέσεις που διατυπώνονται στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα ‘Εθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου, προς τον διεθνή οργανισμό, για την Κυπριακή ΑΟΖ. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Κορνήλιος Κορνηλίου δήλωσε, πως τα όσα αναφέρονται στην επιστολή «είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως και απορρίπτουμε». Επίσης ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς σε δηλώσεις του κατήγγειλε ως απαράδεκτες τις τουρκικές ενέργεις, ενώ για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού είπε: «Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει. Το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων πρέπει να καταργηθεί. Θέλουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα δημιουργεί ίσα δικαιώματα», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών αποδοκιμάστηκαν από τον τουρκικό και τουρκοκυπριακό τύπο, αλλά και από την ελληνοκυπριακή εφημερίδα «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» , που στηρίζει ενθέρμως τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και το σχέδιο Αναν, χαρακτηρίζοντας τον Νίκο Κοτζιά ως « τον υπουργό που θεωρείται ανέκδοτο απ’ όλους τους Ευρωπαίους διπλωμάτες»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας