Κλιμάκιο δανειστών στην Αθήνα: Συνέχιση μνημονιακών πολιτικών και ένταση πλειστηριασμών

1261
αθήνα

Η δημοσιονομική κατάσταση και οι προοπτικές της, όπως αυτές θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού, η πιστή συνέχιση από την κυβέρνηση των συμφωνημένων με αυτούς μνημονιακών πολιτικών («μεταρρυθμίσεων»), αλλά και η μείωση των κόκκινων δανείων με ένταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και περιουσιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ελέγχων στην κυβέρνηση των κλιμακίων των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM) στην Αθήνα με την κυβέρνηση, σύμφωνα με την επίσημη κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν. Οι έλεγχοι έγιναν στα πλαίσια της «μεταμνημονιακής», μνημονιακής όμως επί της ουσίας, «ενισχυμένης εποπτείας» των δανειστών στη χώρα μας.

Σε αυτή αναφέρεται πως θα συνεχιστεί ο διάλογος με την Αθήνα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πρώτη έκθεση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο μαζί με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Σημειώνεται, πάντως, πως στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά για το ζήτημα των συντάξεων, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μετά το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου που έκανε λόγο για ύπαρξη συμφωνίας για τη μη περικοπή τους. Ωστόσο, η απάντηση είχε έρθει νωρίτερα από τιςΒρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία «η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε», προσθέτοντας πως τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται.

Αναλυτικά η δήλωση του κλιμακίου των δανειστών:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων,  κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας