Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Μεγάλη κρίση στην παγκόσμια οικονομία εντός 18 μηνών

631
Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας

Σημαντική χρηματοπιστωτική κρίση θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία το α’ τρίμηνο του 2023, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Την έλευση νέας, μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανάλογης αυτής που έλαβε χώρα το 2008, εντός χρονικού διαστήματος 18 μηνών, εκτιμά η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, εάν ο πληθωρισμός δεν διατηρηθεί υπό έλεγχο.
Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους κατά την περίοδο της πανδημίας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τεραστίων διαστάσεων σοκ για την παγκόσμια οικονομία εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξήσει τα επιτόκια για να καταστείλει τον πληθωρισμό, προειδοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στην ετήσια έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μπορούσε να σημειώσει επιβράδυνση, σε μόλις 1,1 %, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια αναγκάζουν τους επενδυτές να μην τοποθετούνται σε περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο.
Οι αναδυόμενες αγορές, που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους, θα πληγούν ιδιαίτερα.
«Τα ασφάλιστρα κινδύνου θα αυξηθούν σημαντικά, οι πιο χρεωμένες χώρες θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και μια σημαντική χρηματοπιστωτική κρίση θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία το α’ τρίμηνο του 2023, η οποία θα είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή του 2008, με μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας» δήλωσε η ρωσική κεντρική τράπεζα.

Το βασικό σενάριο

Εν προκειμένω αξίζει να ειπωθεί πως η «νέα μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση» είναι το «κακό» σενάριο των Ρώσων υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Αντίθετα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, προβλέπει ευρεία οικονομική ανάκαμψη, με τις πληθωριστικές πιέσεις να εξαφανίζονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μάλιστα, θεωρεί αυτό είναι «πολύ πιο πιθανό» από τα εναλλακτικά σενάρια, που κάνουν λόγο για χρηματοπιστωτική κρίση, επιδείνωση της πανδημίας ή αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού.
Ακόμα κι έτσι, όμως, η ρωσική προειδοποίηση δείχνει την εντεινόμενη ανησυχία που υπάρχει για τα επίπεδα του πληθωρισμού παγκοσμίως.
Και ενώ αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης δηλώνουν ότι θεωρούν τις αυξήσεις στις τιμές προσωρινές, η διοικήτρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Elvira Nabiullina δήλωσε στους Financial Times τον Ιούλιο ότι η αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στη Ρωσία είναι πιθανό να αποτελέσουν μακροπρόθεσμο φαινόμενο.
Η προειδοποίηση της Ρωσίας έρχεται εν μέσω καλπάζουσας αύξησης των τιμών στην αναδυόμενη Ευρώπη.
Η χαλάρωση των περιορισμών που είχαν ληφθεί για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού έφερε την οικονομική παραγωγή το β’ τρίμηνο του 2021 σε επίπεδα προ πανδημίας.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, αυτή η «ανάκαμψη συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση στις τιμές.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και Παραγωγού έφτασε σε υψηλά επίπεδα τον Ιούλιο και δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης» αναφέρει η Capital Economics.
Αρκετές αναδυόμενες αγορές αύξησαν επιτόκια επιθετικά φέτος, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.
Η Ουκρανία αύξησε το επιτόκιο της κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η Ρωσία κατά 2,25% και η Βραζιλία κατά 3,25%.
Οι πιέσεις όμως παραμένουν ισχυρές.
Ο πληθωρισμός στη Βραζιλία «τρέχει» με 9%, πολύ πάνω από τον στόχο του 3,75% της κεντρικής τράπεζας, ενώ παράλληλα οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το επιτόκιο πολιτικής θα αυξηθεί στο 7,5% μέχρι το τέλος του έτους, από 5,25% που είναι σήμερα.
«Απέναντι σε αυτό την κατάσταση παγκοσμίως, η CBR [η ρωσική κεντρική τράπεζα] έκανε το σωστό για να ξεπεράσει τον πληθωρισμό με αυξήσεις», δήλωσε η Elina Ribakova, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας