Καύσωνας: Ρεύμα-νερό σε όλα τα σπίτια-Μέτρα για φτωχούς, άστεγους, ηλικιωμένους

622

Όλοι οι μετεωρολόγοι συμφωνούν ότι έρχεται βδομάδα πρωτοφανούς καύσωνα.

Τούτες τις ώρες στη χώρα, από την Αλεξ/πόλη ως την Ιεράπετρα, πρέπει, μπροστά στον καύσωνα, να τεθεί σε εφαρμογή ένα έκτακτο κρατικό σχέδιο με την χρησιμοποίηση όλων των δυνατών μέσων και εφεδρειών για να προστατευτεί η οικονομία και κυρίως η κοινωνία.

Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και  τώρα να λάβει αποφάσεις για να αποκατασταθεί το ρεύμα και το νερό σε όσα σπίτια έχει αποκοπεί, μαζί με τη λήψη μέτρων για να σταματήσουν, κάτι που πρέπει να γίνει “έτσι κι αλλιώς”, οι πλειστηριασμοί, ιδίως πρώτης κατοικίας αλλά και οι εξώσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να ανοίξει με κατάλληλη θερμοκρασία δημόσια κτίρια, δημόσιους χώρους, δημόσια ακατοίκητα σπίτια και να μισθώσει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, προκειμένου με κατάλληλη “ψύξη” να φιλοξενήσουν φτωχούς ανθρώπους που δεν μπορούν να δροσιστούν, φτωχές ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, άστεγους, μακροχρόνια άνεργους, ΑΜΕΑ κλπ.

Κανένας συμπολίτης μας και κανένας κάτοικος σε όλη τη χώρα δεν πρέπει να βρεθεί στο έλεος του καύσωνα με οδυνηρές επιπτώσεις στην υγεία του και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Γι’ αυτόν το μήνα η ΔΕΗ και όλες οι εταιρίες ηλεκτρισμού, με την αρωγή και του κράτους, πρέπει να μειώσουν δραστικά τις τιμές του πανάκριβου ρεύματος για όλα τα μικρομεσαία νοικοκυριά και ειδικά για τα φτωχά νοικοκυριά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες δαπάνες ρεύματος για το καύσωνα.

Αυτές τις μέρες χρειάζεται επειγόντως  να τεθεί σε εφαρμογή ένα ειδικό έκτακτο πρόγραμμα για την πρόληψη και  την κατάσβεση πυρκαγιών με την ευρεία συμμετοχή εθελοντών και  την ενεργοποίηση των πιο πλατιών δυνάμεων της κοινωνίας, προκειμένου να σωθούν δάση και κυρίως οικισμοί, περιουσίες και πρώτα απ’ όλα άνθρωποι.

Τελευταίο, αν όχι και έσχατο, αυτές τις δύσκολες μέρες οφείλει να εκφρασθεί δυνατά και ενωτικά η κοινωνία με την πιο ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη και να εκδηλωθεί η δράση παλιών και νέων κοινωνικών κινημάτων που θα πάρουν στα χέρια τους την συμπαράσταση, βοήθεια και προστασία ανθρώπων που την έχουν ανάγκη με παράλληλη βοήθεια για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Ενωμένοι χέρι-χέρι μπορούμε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτό τον καύσωνα χωρίς οδυνηρές παρενέργειες, ως παράδειγμα για το τι μπορούμε όλοι μαζί να καταφέρουμε!

 

Παναγιώτης Λαφαζάνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας