Καταρχήν συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για τους S-400. Ο ρόλος της Ελλάδας

2036
τουρκία

Η Ρωσία και η Τουρκία κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία στο ζήτημα της αγοράς συστοιχιών του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400 ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες που αφορούν την τιμή και την από κοινού κατασκευή των συστημάτων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, παραμονές της επίσκεψης του Tούκρου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στην Ρωσία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου.
«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους S-400, συμπεριλαμβανομένης και της τιμής και της απο κοινού κατασκευής» γράφει η εφημερίδα Milliyet επικαλούμενη τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
Ο Cavusoglu προσέθεσε επίσης ότι η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου S-400 καθώς «πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της στην αντιαεροπορική άμυνα».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αγοράσει η Τουρκία παρόμοια συστήματα από χώρες του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Τουρκία θα ήθελε να τα αγοράσει από το ΝΑΤΟ, αλλά εκείνες [οι χώρες της Συμμαχίας] δεν έκαναν κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση».
Στις 21 Απριλίου ο Τούρκος υπουργός Αμύνης Fikri Isik είχε δηλώσει, ότι οι συνομιλίες με την Ρωσία για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος πυράυλων S-400 βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Ελλάδα – Ρωσία συνεργασία

Την ίδια ώρα που η Τουρκία, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, επιχειρεί παρόμοιες προωθημένες συμφωνίες με την Ρωσία, η Ελλάδα διατηρεί κατά απαράδεκτο τρόπο παγωμένες τις σχέσεις της με την Ρωσία.
Σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου από ώρα σε ώρα, μπορεί να αποσταθεροποιηθεί ταχύτατα η κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας (βλ. FYROM, Μαυροβούνιο κλπ) και στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα χρειάζεται να επιδείξει ετοιμότητα πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων και να προωθήσει σε υψηλό επίπεδο την συνεργασία της και τον συντονισμό της με την Ρωσία.
Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση Τσίπρα – Κοτζιά – Καμμένου, προσηλωμένη σε μια καταστροφική ευρωατλαντική ευθυγράμμιση, είναι απολύτως αδύνατο να επιδείξει ευελιξία στην εξωτερική της πολιτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας