Καταιγιστικές εξελίξεις: ΟΗΕ συγκαλεί Τριμερή και Πενταμερή Διάσκεψη παγίδα για Κυπριακό

1834
γκουτέρες
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας και της διαρκούς κλιμακούμενης έντασης που δημιουργεί η Άγκυρα με την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση όπως εξελίσσεται συνέπεια των τουρκικών ενεργειών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Οι εξελίξεις κινούνται σε δύο επίπεδα και έχουν στόχο την καταγραφή ουσιαστικού αποτελέσματος στο Κυπριακό πριν από το τέλος του έτους.

 

Σε πρώτο επίπεδο ο Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλεί τους δύο ηγέτες να προσέλθουν σε τριμερή συνάντηση τον ερχόμενο Νοέμβριο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, στο Παρίσι και ακολούθως, σε δεύτερο επίπεδο, τον αμέσως επόμενο μήνα, συγκαλεί Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Όλα δείχνουν ότι οι εκβιασμοί της Τουρκίας και η κλιμακούμενη επέλαση του θαλάσσιου Αττίλα-3 αποδίδει καρπούς για την Άγκυρα, η οποία στοχεύει σε μιά “τουρκική” λύση τύπου Ανάν στην Κύπρο και στη συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση και διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων της Κύπρου, κάτι άλλωστε για το οποίο άφησε σαφή υπονοούμενα   και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

 

Η σύγκλιση Πενταμερούς Διάσκεψης, την οποία πάντα ζητούσε η Άγκυρα, αποτελεί τη μεγάλη παγίδα για τη “λύση” του Κυπριακού αφού παραπέμπει στο αμαρτωλό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου, εμπλέκει την πονηρά Βρετανία στις διαδικασίες λύσης και διαμορφώνει με τη συμμετοχή της Άγκυρας αρνητικό συσχετισμό σε βάρος μιάς δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Πενταμερής Διάσκεψη για τη λύση του Κυπριακού σημαίνει “τουρκικήλύση με δύο κράτη στην Κύπρο στην διάτρητη συσκευασία του ενός.

 

Προξενεί εντύπωση η εθελοδουλία της κατεστημένης Ελλάδας και Κύπρου να αποδεχθούν και μάλιστα εκ των προτέρων οδικό χάρτη που οδηγεί στην πενταμερή διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ΓΓ του ΟΗΕ έστειλε αργά το βράδυ της Παρασκευής μήνυμα προς τους δύο ηγέτες με το οποίο τους προσκαλεί σε κοινή συνάντηση στο Παρίσι τον ερχόμενο μήνα. Την ίδια ώρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε και την πρόθεσή του για πραγματοποίηση Πενταμερούς Διάσκεψης, η οποία θα είναι σε φόρμουλα Κραν Μοντανά.

Δηλαδή σε αυτή θα μετέχουν οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς επίσης και οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού, Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο των επαφών της με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι εξασφάλισε τη θετική απάντησή τους για συμμετοχή σε μία Πενταμερή Διάσκεψη και από τις κυβερνήσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Ο ακριβής χρόνος και ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η νέα Πενταμερής για το Κυπριακό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Αναμένεται ότι αυτό θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και τις προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος έτυχε σχετικής ενημέρωσης από την έδρα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες εάν η Πενταμερής θα έχει τη μορφή άτυπης και εάν θα πρόκειται περί ανοικτής ατζέντας. Εκτιμάται ωστόσο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιδιώξει να «κλειδώσει» τους όρους αναφοράς κατά τη διάρκεια της τριμερούς με τους δύο ηγέτες, τους οποίους όμως θα ανακοινώσει μετά την Πενταμερή, προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες ικανοποιώντας όλες τις πλευρές.

Την Τετάρτη η προσφυγή

Η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συζητηθεί σε κλειστή συνεδρία.

Διπλωματική πηγή εκτιμά ότι μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, ο Νοτιοαφρικανός προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προβεί σε δήλωση εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου, η οποία θα επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα του σώματος. Για τη δήλωση απαιτείται ομοφωνία.

Η εξέλιξη αυτή προωθείται την ώρα που η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς μεθοδεύουν νέα τετελεσμένα σε σχέση με την κατεχόμενη πόλη. Ο Κουντρέτ Οζερσάι εξήγγειλε ότι σε περιοχή της Αμμοχώστου, την οποία δεν προσδιόρισε, θα ανεγερθούν «εργατικές κατοικίες». Οι «επενδύσεις», όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα, θα γίνουν από Τούρκους επιχειρηματίες.

Για το Κυπριακό ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος είπε ότι με την πολιτική τους έχουν «χαλάσει την τάξη» που υπήρχε εδώ και 50 χρόνια. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε άλλα πράγματα. Αυτό λέμε». Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, ότι μια «κυβέρνηση» μπορεί να το λέει αυτό με θάρρος. Χάλασαν το παιχνίδι ανέφερε και στο θέμα των Βαρωσίων, τονίζοντας πως προβαίνουν σε βήματα που δεν έγιναν στο παρελθόν, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις βήματα που θα σπάσουν το παιχνίδι και θα εξαναγκάσουν την ε/κ πλευρά να κινηθεί, η οποία λέει “εγώ είμαι εξάλλου μέλος της ΕΕ, θα βγάλω φυσικό αέριο, δεν χρειάζομαι συμφωνία με τους Τ/κ, θα ταράξει την ε/κ πλευρά από αυτή την άνετη κατάσταση”».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας