Κατάρ: “Σχεδόν αδύνατη” γρήγορη αντικατάσταση ρωσικού αερίου Ευρώπη

540

Ούτε το Κατάρ ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε περίπτωση διακοπής λόγω σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας κλιμακώθηκαν την Τρίτη καθώς η Μόσχα έστειλε στρατεύματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία από τον Πούτιν. Οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ρωσική ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι πριν λίγο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε το “πάγωμα” της πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

“Η Ρωσία παρέχει νομίζω το 30-40% του εφοδιασμού της Ευρώπης. Δεν υπάρχει μεμονωμένη χώρα που να μπορεί να αντικαταστήσει αυτόν τον όγκο, δεν υπάρχει η ικανότητα να το κάνει αυτό κάποια χώρα με LNG”, δήλωσε ο υπουργός Saad al-Kaabi σε δημοσιογράφους στο συνέδριο φυσικού αερίου στη Ντόχα.

“Το μεγαλύτερο μέρος του LNG είναι συνδεδεμένο με μακροχρόνιες συμβάσεις και προορισμούς που είναι πολύ σαφείς. Έτσι, η αντικατάσταση αυτού του όγκου τόσο γρήγορα είναι σχεδόν αδύνατη”, πρόσθεσε.

Το Κατάρ, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς LNG διεθνώς, προσεγγίστηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ για να δρομολογήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία και η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Το Κατάρ έχει το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων του “κλειδωμένο” με μακροπρόθεσμα συμβόλαια κυρίως σε Ασιάτες αγοραστές, αλλά στέλνει επίσης φορτία και στην Ευρώπη.

Ο Kaabi δήλωσε ότι για το Κατάρ η ποσότητα των μετατρέψιμων συμβολαίων που μπορούν να αποσταλούν στην Ευρώπη είναι μόνο στο 10-15%.

Οι σταθμοί LNG της Ευρώπης έχουν περιορισμένη διαθέσιμη χωρητικότητα για την απορρόφηση πρόσθετης προμήθειας από τις ΗΠΑ ή άλλους μεγάλους παραγωγούς σε περίπτωση που διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας