«Κι ας μη νικήσουμε, θα πολεμάμε πάντα»
Βασίλης Μάγγος
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2021
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για κρούσματα Covid-19 στις φυλακές της χώρας καθώς και οι διαμαρτυρίες για την παντελή αδιαφορία εκ μέρους του Υπουργείου και της Γενικής Γραμματέως για την υγεία και τη ζωή των κρατουμένων. Επιστέγασμα αυτών των καταγγελιών είναι η καλπάζουσα αύξηση των κρουσμάτων στις Φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα. Η πληρότητα της φυλακής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου, είναι 150%. Με πανδημία, με υπερπληθυσμό, χωρίς γιατρό και χωρίς την πρέπουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επίσης χωρίς στοιχειωδώς να μπορούν να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα της κοινωνικής απόστασης, η φυλακή, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε εστία υπερμετάδοσης του ιού.
Αυτή τη στιγμή, όπως μας καταγγέλλουν, υπάρχουν περί τα 120 κρούσματα σε κρατούμενους, εκ των οποίων έξι (6) νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, μεταξύ αυτών ένας διασωληνωμένος και ένας νεκρός. Επίσης τρία (3) κρούσματα παρουσιάστηκαν και στους εξωτερικούς φρουρούς, ενώ στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους έξι (6), εκ των οποίων ένας βρίσκεται σε νοσοκομείο διασωληνωμένος. Μπροστά σ’ αυτήν την έκρυθμη κατάσταση, αποφασίστηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της φυλακής να χρησιμοποιηθεί ως χώρος καραντίνας για τους έγκλειστους (διότι, προφανώς, παρά τις εξαγγελίες της Γενικής Γραμματέως τον Μάρτιο 2020, δεν έχει προβλεφθεί κατάλληλος χώρος…), ενώ πολλοί ασθενείς Covid-19 μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού!. Κι ενώ η Αχαΐα είναι στο κόκκινο και τα κρούσματα στη φυλακή καλπάζουν, η Γενική Γραμματέας, αντί να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των φυλακών, αποφάσισε να παρουσιαστεί σαν πρωθιέρεια της «νομιμότητας». Στις 3 και 5 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο κρατούμενοι που βρίσκονταν σε καραντίνα αποφυλακίστηκαν, μάλιστα ο ένας εξ αυτών αποφυλακίστηκε στις 7 το βράδυ, με την έναρξη απαγόρευσης της κυκλοφορίας, και αναγκάστηκε να παραμείνει στο φρουραρχείο για ώρα μέχρι να βρει ταξί. Η Γενική Γραμματέας, σε διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, δήλωσε: «Δεν μπορεί να αρνηθεί η φυλακή να δώσει αποφυλακιστήριο, είναι παράνομη κατακράτηση κρατουμένου, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες. Υπήρξαν δυο αποφυλακιστήρια με την έγγραφη υπογραφή, ότι θα βρίσκονται σε καραντίνα σε συγκεκριμένο τόπο. Ο ένας εκ των δύο παρελήφθη από συγγενικά του πρόσωπα».
Αν δεν ήταν γνωστά ο βίος και η πολιτεία της κ. Νικολάου, θα θαύμαζε κανείς την προσήλωσή της στη νομιμότητα, όμως στην προκειμένη περίπτωση το να αποφυλακιστούν άτομα θετικά στον κορονοϊό που εν δυνάμει μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στην κοινότητα, με μόνη σύσταση να μείνουν στο σπίτι τους, δείχνει μέγιστη υποκρισία και ελαφρότητα. Αν πραγματικά η κ. Νικολάου και το Υπουργείο ενδιαφέρονταν για τους κρατούμενους και τον περιορισμό της διασποράς του ιού, όφειλαν να έχουν φροντίσει ώστε να υπάρχουν χώροι εκτός φυλακής (πχ. μη λειτουργούντα ξενοδοχεία) που θα χρησιμοποιούνταν ως χώροι καραντίνας, αλλά και προσωρινής διαμονής, για ανθρώπους που αποφυλακίζονται και οι οποίοι είτε δεν είναι κάτοικοι Αχαΐας είτε είναι αλλοδαποί είτε είναι άστεγοι, και όχι να αφήνονται ασθενείς Covid-19 στην τύχη τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όσο για τη μαζική μεταφορά κρουσμάτων Covid-19 στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, το οποίο πλέον είναι Κέντρο Υγείας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για νοσηρή ανευθυνότητα εκ μέρους της Γενικής Γραμματέως και της κυβέρνησης, σε βάρος της υγείας και της ζωής κρατούμενων και σωφρονιστικών -και όχι μόνον.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλλει την παντελή έλλειψη ενημέρωσης όπως και την αποσιώπηση από τους ιθύνοντες των κρουσμάτων και των θανάτων στις φυλακές κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και ζητά να δημοσιοποιηθούν επισήμως τα στοιχεία. Οι επιεικώς απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και η έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας, εν μέσω πανδημίας, εκ μέρους του Υπουργείου ΠροΠο, και ειδικότερα της Γενικής Γραμματέως, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή, τόσο των κρατουμένων όσο και των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η εξαίρεση δικαιωμάτων που έχει επιβληθεί στους κρατούμενους εδώ και έναν χρόνο, είναι προφανές πλέον ότι αφορά και το δικαίωμα στη ζωή.
Επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημά της, η Πρωτοβουλία καλεί τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα σε αποσυμφόρηση των φυλακών και παράλληλα να αρχίσουν εμβολιασμούς στα καταστήματα κράτησης. Τουλάχιστον ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, μωρομάνες, ηλικιωμένοι και όσοι έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής θα πρέπει να αποφυλακιστούν, και όχι σαδιστικά και εκδικητικά να παραμένουν έγκλειστοι για να πραγματωθεί το εμμονικό δόγμα «νόμος και τάξη», με κόστος ανθρώπινες ζωές.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ