Και το Καστέλλο της Ρόδου στη λίστα του Υπερταμείου!

1341
καστέλλο

Και το Καστέλλο της Ρόδου, όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω και άλλα αρχαιολογικά ακίνητα περιλαμβάνονται στη  λίστα των ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο!

Αυτό μεταξύ άλλων κατήγγειλε σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κ. Τούλα Μαρκέτου, η οποία μάλιστα έκανε ειδική αναφορά “στην τεράστια περιουσία του ελληνικού δημοσίου που βρίσκεται στα Δωδεκάνησα”.

Στη λίστα πάντως που έδωσε στη δημοσιότητα ο σύλλογος  και η οποία περιλαμβάνει  587 μνημεία και πολιτιστικά κτήρια, που έχουν ταυτοποιηθεί δεν περιλαμβάνεται κανένα ακίνητο της Ρόδου.
Στα ταυτοποιημένα, περιλαμβάνονται μόνο 4 ακίνητα της Σύμης, που είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης και τρία άλλα ακίνητα στις περιοχές “Πιτίνι”, “Πέδι” και “Μύλοι”.

Ο σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ταυτοποίησε 587 ακίνητα, από το 10.110, που περιλαμβάνονται στη λίστα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Μαρκέτου, στη λίστα περιλαμβάνεται και το Καστέλλο, και άλλα μνημεία της Δωδεκανήσου.

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
Αναβολή για τις 2 Απριλίου πήρε τελικά η εκδίκαση της προσφυγής του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για το θέμα της μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο.
Η εκδίκαση της προσφυγής ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 22 Ιανουαρίου.

«Σας ενημερώνουμε ότι με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών που δεν απέστειλε ποτέ απόψεις στο ΣτΕ, η εκδίκαση της προσφυγής μας που είχε οριστεί για τις 22/1/2019 αναβάλλεται για τις 2/4/2019».

Το θέμα της «μεταβίβασης των 2.329 ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου-ΕΤΑΔ» συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για δύο θέματα: Πρώτον, εξαίρεση των 2.329 ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με νέα υπουργική απόφαση (προσφάτως είπαν και με νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ) και δεύτερον, θεσμική θωράκιση για να μην ξαναβρεθεί κανένα μνημείο ή κτίριο πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα “διαφιλονικούμενα”» δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΑ, Σταματία Μαρκέτου. «Όχι μόνο δεν έχει βγει καμία απόφαση, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία θεσμική πράξη, αλλά αντιθέτως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καν αποστείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας απόψεις» πρόσθεσε.

Η κ. Μαρκέτου σημείωσε ότι πρόκειται για ακίνητα, τα οποία δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο ο Σύλλογος έχει ταυτοποιήσει από τα 2.389 τα 587 (όπως έγινε γνωστό, μεταξύ αυτών είναι η Σπιναλόγκα, ο Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Σπάρτης, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, καθώς και μνημεία UNESCO, όπως η Ροτόντα και η Παναγία Αχειροποίητος στη Θεσσαλονίκη και ο Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων στον νομό Καβάλας).

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ
Το υπουργείο Οικονομικών μέσω κύκλων του, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής αλλά και το Υπερταμείο διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι «καμία μεταβίβαση ακινήτου πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχει συντελεστεί» και ότι «τόσο ο νόμος όσο και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ».

Από πλευράς τους, οι κύκλοι του Υπουργείο Οικονομικών  χαρακτηρίζουν «σίριαλ πολιτικής σκοπιμότητας και σκόπιμης άγνοιας» την προχθεσινή «δήθεν αποκάλυψη εθνικού σκανδάλου» από τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιάννη Μανιάτη, αλλά και το μπαράζ δημοσιευμάτων σχετικά με την παρέμβαση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου στις 22 Ιανουαρίου εκδικάζεται η προσφυγή του Συλλόγου Αρχαιολόγων.

Ο Κώστας Στρατής από πλευράς του κάνει λόγο για «μικροπολιτική εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια απελπισμένη προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της αντιπολιτευτικής τους στρατηγικής» ενώ στους ίδιους τόνους και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) αποδίδει τα δημοσιεύματα σε «αναληθείς και συγκεκριμένες στοχεύσεις μέσω παρερμηνειών».

Σχετικά με την παρέμβαση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι κύκλοι του Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι «κατόπιν κλήσης της από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας,η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστεί και ότι το άρθρο 196 του Ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ. από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ».

Συμπληρώνουν δε ότι «μια απλή ανάγνωση του εγγράφου της παρέμβασης που άσκησε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, επιβεβαιώνει και για κάποιον που δεν γνωρίζει νομικά ότι δεν εκφράζει κάποια άποψη, μόνο τάσσεται υπέρ των θέσεων του Ελληνικού Δημοσίου». Επισημαίνουν επίσης ότι «ούτε στο κείμενο του νόμου της ΕΕΣΥΠ (άρθρα 196 και 209 του Ν. 4389/2016) ούτε στην Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο ( ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018) γίνεται λόγος για ‘αυτόματη’ μεταβίβαση των ακινήτων.

Αντιθέτως, γίνεται λόγος για έναρξη διαδικασίας ελέγχου και ταυτοποίησης των ακινήτων από το Υπουργείο Οικονομικών και τους συναρμόδιους φορείς, οι οποίες, αφού ολοκληρωθούν, θα καταλήξουν στην τελική λίστα των ακινήτων που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.  Τα μη εξαιρούμενα ακίνητα και μόνο αυτά μπορούν να μεταβιβαστούν (με μεταγραφή και όχι αυτόματα) στη θυγατρική εταιρεία της ΕΕΣΥΠ, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ)».

Τέλος, ανακοινώνουν ότι «η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

Από πλευράς του, το υπερταμείο στην ανακοίνωσή του δηλώνει ότι η παρέμβαση της ΕΕΣΥΠ έγινε «κατόπιν σχετικού ερωτήματος του ΣτΕ» και «έχει σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και σε καμιά περίπτωση τη διεκδίκηση των αναφερόμενων ακινήτων».

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, πάγια θέση της ΕΕΣΥΠ είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 196, Ν. 4389/2016) και τις εκδοθείσες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, οι οποίες προβλέπουν ρητά την εξαίρεση των ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί ή κοινόχρηστοι χώροι και μνημεία από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, ουδεμία κυριότητα έχει ή πρόκειται να αποκτήσει είτε η ΕΤΑΔ είτε η ΕΕΣΥΠ επί των ακινήτων που εμπίπτουν σε εξαιρέσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία». Τέλος, το υπερταμείο σημειώνει ότι «η διαδικασία επανεξέτασης των ακινήτων και των συνακολούθων ενεργειών του υπουργείου Οικονομικών, που είναι και ο μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση».

Με τη δήλωσή του ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής επαναλαμβάνει ότι «το σύνολο των 2.330 Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την εξειδίκευση των εξαιρέσεων που θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών», υπογραμμίζοντας ότι, «όπως έχουμε επανειλημμένα ανακοινώσει και στη Βουλή, θα κατατεθεί ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει στο διηνεκές την πολιτιστική κληρονομιά από προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, όπως εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τα έτη 2013-2014, που μεταβίβασε για εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού στην Πλάκα».

Ωστόσο, τόσο η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Τούλα Μαρκέτου όσο και μέλη του Δ.Σ. σε δηλώσεις τους δείχνουν ως κομβικό το ζήτημα της διαχείρισης των ακινήτων και παραπέμπουν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που δίνουν για το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας