Και… κλάμα ο Γκουτέρες: «Ανησυχεί» για την μειωμένη επιρροή των ΗΠΑ!

725
επιρροή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χάνουν την επιρροή τους στη διεθνή σκηνή, εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Πιστεύω ότι η ήπια ισχύς των ΗΠΑ… μειώνεται την παρούσα στιγμή», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο The Atlantic. Η παραδοχή αυτή και, μάλιστα, από τα χείλη του ύπατου αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών αφενός πιστοποιεί κάτι που και η Iskra έχει επισημάνει σε πληθώρα άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα της, δηλαδή την σταδιακή πτώση της – μέχρι πρόσφατα – μοναδικής παγκόσμιας υπερδύναμης, την ανάδειξη νέων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συσχετισμών και ενός νέου, πολυπολικού κόσμου.

Αυτό είναι, κατά την άποψη του Γκουτέρες, επικίνδυνο, καθώς δεν «υπάρχει τρόπος να επιλυθούν τα περισσότερα από τα προβλήματα του κόσμου χωρίς» τις ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επιχείρησε μια προσπάθεια εξωραϊσμού και «εξαγνισμού» του ρόλου των ΗΠΑ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, παραβλέποντας το γεγονός, ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ σε μια σειρά διεθνών διενέξεων και συγκρούσεων τις έχει μετατρέψει σε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του.

Ο Γκουτέρες δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με την κυβέρνηση του οποίου ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάνει προσπάθειες να διατηρήσει μια σχέση συνεργασίας.

Πιστός υπέρμαχος της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ο Γκουτέρες χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή «τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας» και τόνισε ότι θα ασκήσει πιέσεις στους παγκόσμιους ηγέτες για το ζήτημα αυτό στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα ξεκινήσει στις 18 Σεπτεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας