Κίνδυνος άμεσης τουρκικής στρατιωτικής πρόκλησης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου

2951
κύπρος

Το ναυάγιο των συζητήσεων για το Κυπριακό στο Crans Montana προκαλεί μεγάλες αβεβαιότητες για το μέλλον.
Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι: θα «αφήσει» η Τουρκία του Erdogan να προχωρήσουν απερίσπαστα τα σχέδια για της γεωτρήσεις της γαλλικής Total και της ιταλικής Edison στην κυπριακή ΑΟΖ;
Η ευθύνη για το ναυάγιο στο Crans Montana ασφαλώς βαρύνει τον Erdogan. Ο Erdogan, μάλλον για λόγους εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν ήταν σε θέση να προβεί σε υποχωρητικούς ελιγμούς εγκλωβισμού της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς, οι οποίες ήταν, άλλωστε, επιρρεπείς, αν όχι και έτοιμες να εγκλωβιστούν!
Τώρα το δίλημμα της Τουρκίας γίνεται ακόμα σκληρότερο, γιατί έχει ανοιχτό και άλλο ένα δύσκολο γι’ αυτήν μέτωπο. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στην Συρία», διακήρυξε ο Erdogan μετά το τέλος της ταραχώδους Συνόδου των G-20 στο Αμβούργο.
Το Κουρδικό ζήτημα δεν είναι απλώς ένας πονοκέφαλος για την Τουρκία, αλλά ένας πραγματικός εφιάλτης, που απειλεί την ίδια την ύπαρξή της.
Με δύο μέτωπα ανοιχτά η Τουρκία τι θα πράξει;
Ο R.T. Erdogan από το Αμβούργο είπε ότι η Τουρκία θα εξετάσει σχέδια Β και Γ για το Κυπριακό, χωρίς να διευκρινίσει κάτι για το περιεχόμενό τους.
Όσο και αν ο R.T. Erdogan και το καθεστώς του βρίσκονται σε δυσχερή θέση, χωρίς ευρείες συμμαχίες και αυτές που υπάρχουν μάλλον εύθραυστες, μας φαίνεται αρκετά απίθανο να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, ως απλός παρατηρητής των κινήσεων εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκλείουν ακόμα και τα χειρότερα.
Υπάρχει, σε μια τέτοια περίπτωση, πολιτικός (και όχι μόνο) σχεδιασμός για την αντιμετώπιση προκλητικών ή και στρατιωτικών επιθετικών κινήσεων της Άγκυρας στον κυπριακό θαλάσσιο χώρο ή στο Αιγαίο;
Διαθέτουν Ελλάδα και Κύπρος εγρήγορση και σχέδια Β και Γ;
Η Αθήνα και η Λευκωσία αισθάνονται επαναπαυμένες και ασφαλείς στην αγκαλιά του Μορφέα που λέγεται ευρωατλαντισμός και Ισραήλ;
Αν ισχύει το δεύτερο και μάλλον ισχύει, γρήγορα μπορεί να πέσουν σε παγίδα και να βρεθούν προ οδυνηρής εκπλήξεως!
Τώρα φαίνεται πιο καθαρά η απουσία ελληνικής στρατηγικής σχέσης συνεργασίας με την Ρωσία!

ΑΝΝΑ ΚΡΙΕΖΗ

Θερμοκέφαλες απειλές Ερντογάν εναντίον Κύπρου ενόψει γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο στο Κυπριακό στην αρνητική στάση των Ελληνοκυπρίων – Γιλντιρίμ: Οι υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ανήκουν και στην Τουρκία.
Νέες απειλές για το κυπριακό εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν από το βήμα συνεδρίου για θέματα ενέργειας στη Κωνσταντινούπολη. Οπως είπε: «Περιμένουμε όποιοι συμμετέχουν στις εξελίξεις για την Κύπρο να αποφύγουν να κάνουν βήματα που θα οδηγήσουν σε νέες αντάσεις στην περιοχή».
Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό είπε ότι χάθηκε μία ευκαιρία, υπογραμμίζοντας ότι παρά την εποικοδομητική στάση Τούρκων και Τουρκοκυπρίων η αρνητική στάση των Ελληνοκυπρίων οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος λυπήθηκε για την  εξέλιξη αυτή. Δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη στάση και την επιλογή που κάνουν εταιρείες ενέργειας και συμμετέχουν στα «ανεύθυνα βήματα των Ελληνοκυπρίων». Η δικαιοσύνη και οι διεθνείς νόμοι θέλουν τους υδρογονάνθρακες να ανήκουν σε όλους.
Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε πως θέλει να υπενθυμίσει ότι οι υδρογονάθρακες στη κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν και στις δύο πλευρές (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους).
Κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να αποφύγει μονομερείς, όπως είπε ενέργειες, στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που έχει επαναλάβει και στο παρελθόν.
Η Τουρκία είπε, έχει εξουσιοδότηση να προστατεύσει ως το τέλος τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην εμποδίζει την ειρήνη με τέτοιες ενέργειες (γεωτρήσεις) και να τηρήσει εποικοδομητική στάση χωρίς «μονομερείς ενέργειες»

2 Σχόλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας