Κίνα: Όποιος τα βάλει μαζί μας θα φάει το κεφάλι του

307
Όποιος τα βάλει μαζί μας θα φάε
Κίνα: Μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να μας σώσει (δε μας λέει όμως ποιος σοσιαλισμός;)

 

Οπρόεδρος της Κίνας Xi Jinping προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη ότι οι ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να εκφοβίσουν το έθνος θα «χτυπήσουν τα κεφάλια τους» και χαιρέτισε έναν «νέο κόσμο» που δημιούργησε ο λαός του καθώς το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα εορτάζει την εκατονταετία της ίδρυσής του.

Σε μια ομιλία διάρκειας μίας ώρας από την πλατεία Τιενανμέν, ο Xi δεσμεύθηκε να οικοδομήσει τον στρατό της Κίνας δεσμευμένο για την «επανένωση» της Ταϊβάν και είπε ότι η κοινωνική σταθερότητα θα διασφαλιστεί το Χονγκ Κονγκ, προστατεύοντας παράλληλα την ασφάλεια και την κυριαρχία της Κίνας.

“Ο λαός της Κίνας δεν είναι μόνο καλός στην καταστροφή του παλιού κόσμου, αλλά δημιούργησε έναν νέο κόσμο”, δήλωσε ο Xi, ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας από τον Μάο Τσε Τουνγκ, ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας. “Μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα.”

Ο Xi και το κόμμα ανεβαίνουν ψηλά καθώς η Κίνα ανακάμπτει γρήγορα από το ξέσπασμα του COVID-19 και παίρνει μια πιο αποφασιστική στάση στην παγκόσμια σκηνή.

Ωστόσο, το Πεκίνο αντιμετωπίζει εξωτερική κριτική για την καταστολή του στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση των εθνοτικών μειονοτήτων στο Σινγιάνγκ, και αντιμετωπίζει ακόμη μια επιδεινούμενη δημογραφική προοπτική που θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

Μια έρευνα για 17 προηγμένες οικονομίες που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από το Pew Research Center με έδρα τις ΗΠΑ έδειξε ότι οι απόψεις για την Κίνα παρέμειναν σε γενικές γραμμές αρνητικές και η εμπιστοσύνη στον Xi κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σήμερα πάνως ο Κινέζος ηγέτης είπε ότι ο λαός της Κίνας δεν θα επέτρεπε ποτέ σε καμία ξένη δύναμη να τον εκφοβίσει, να τον καταπιέσει ή να τον υποτάξει.

“Όποιος τολμάει να προσπαθήσει να κάνει αυτό θα χτυπήσει αιματηρά το κεφάλι του στο Σινικό Τείχος από χάλυβα που σφυρηλατήθηκε από περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους”, είπε, πυροδοτώντας χειροκροτήματα από ένα προσκεκλημένο ακροατήριο 70.000 που συγκεντρώθηκαν στην τεράστια πλατεία στο κέντρο του Πεκίνου.

Ο Tang Renwu, καθηγητής δημόσιας διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Normal του Πεκίνου, δήλωσε ότι η σκληρή δήλωση ήταν σε απάντηση στις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Δύσης να «συγκρατήσουν» και να «καταστείλουν» την Κίνα. “Η ισχυρότερη από το συνηθισμένο απάντηση του Xi θα είχε ως αποτέλεσμα την επίκληση ακόμη πιο πατριωτικού και εθνικιστικού συναισθήματος μεταξύ του κινεζικού λαού”, δήλωσε ο Tang.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας