Κίνα: Και οι ΗΠΑ πίσω από τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

1017
κίνα

Το Πεκίνο, μετά τη Βρετανία, κατηγορεί και τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του την Τρίτη, κάλεσε τις ΗΠΑ να μείνουν έξω από τις εσωτερικές της υποθέσεις.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τα σχόλια των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών έδωσαν «νέες και ισχυρές αποδείξεις στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ υποκινούν τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ».

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση «υπόπτων» στην Κίνα, έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές κύμα αντίδρασης, βυθίζοντας Χονγκ Κονγκ στη σοβαρότερη πολιτική κρίση του εδώ και δεκαετίες, η οποία πλέον παίρνει και οικονομικές διαστάσεις. Το διεθνές αεροδρόμιο της πρώην βρετανικής αποικίας έχει αναγκαστεί να ματαιώσει όλες τις πτήσεις του για αρκετές ώρες, τις τελευταίες δύο ημέρες.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακόνελ προειδοποίησε την Κίνα ότι «η οποιαδήποτε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων θα είναι απολύτως απαράδεκτη», ενώ παρόμοιες προειδοποιήσεις εξαπέλυσε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μοριστάουν στο Νιου Τζέρσεϊ, τόνισε ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι περίπλοκη και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά για όλους, «και για την Κίνα και για την ελευθερία, χωρίς κανένας να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί».

«Το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, πολύ δύσκολη», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους. «Θα δούμε τι θα συμβεί. Είναι περίπλοκη κατάσταση. Πιστεύω ότι θα λυθεί, και ελπίζω ότι θα λυθεί, προς όφελος της ελευθερίας. Ελπίζω να λυθεί προς όφελος όλων, και προς όφελος της Κίνας», είπε.

«Ελπίζω ότι θα επιλυθεί ειρηνικά, ελπίζω να μην τραυματιστεί κανείς, ελπίζω να μην σκοτωθεί κανείς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, που συχνά ανεμίζουν βρετανικές και αμερικανικές σημαίες, και αστυνομικών στο Χονγκ Κονγκ προβάλλονται καθημερινά και επί ώρες από τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ, κάτι που δεν συνέβη και στην περίπτωση, π.χ., των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία, παρ’ όλο που εκεί υπήρχαν 15 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες συλληφθέντες και φυλακισθέντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας