Ισραηλινή δημοσιογράφος: «Τους στέλνετε στα κατεχόμενα και έρχονται πίσω ανθρώπινα κτήνη»

1295
δημοσιογράφος

H δημοσιογράφος-παρουσιάστρια του ισραηλινού Channel 13, Όσρατ Κότλερ, κινδυνεύει να δικαστεί βάσει της Τέταρτης Ενότητας του Νόμου περί Δυσφήμησης και έχει κληθεί για επίσημη πειθαρχική ακρόαση από τα στελέχη του σταθμού ειδήσεων.

Στο κεντρικό βραδυνό δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου, η Κότλερ χαρακτήρισε στρατιώτες του IDF (ισραηλινός στρατός κατοχής) ως «ανθρώπινα κτήνη». Αφορμή για τον χαρακτηρισμό ήταν η είδηση για τον ξυλοδαρμό δύο παλαιστινίων κρατουμένων από πέντε ισραηλινούς στρατιώτες του υπερ-ορθόδοξου τάγματος Netzah Yehuda, μια θρησκευτική μονάδα της Ταξιαρχίας Kfir του ισραηλινού στρατού.

«Όταν στέλνετε τα παιδιά σας στον στρατό, είναι παιδιά», είπε η Κότλερ. «Τους στέλνετε στα κατεχόμενα και έρχονται πίσω ως ανθρώπινα κτήνη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατοχής».

Μετά τις δηλώσεις της, περισσότεροι από 2.000 τηλεθεατές διαμαρτυρήθηκαν στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.  Εκατοντάδες διαμαρτυρήθηκαν στο Twitter και οι ισραηλινοί πολιτικοί απάντησαν με σκληρά λόγια και απειλές.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απάντησε λέγοντας: «Είμαι περήφανος για τους στρατιώτες του IDF και τους αγαπώ πάρα πολύ. Τα λόγια της Όσρατ Κότλερ αξίζουν κάθε καταδίκη».

Ο ηγέτης του κόμματος New Right Party και υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ απεύθυνε έκκληση στον Γενικό Εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπλιτ να παραπέμψει τη δημοσιογράφο σε δίκη.

«Οι στρατιώτες του IDF είναι τα παιδιά μας και η δύναμή μας», είπε ο Μπένετ. «Τα λόγια της Κότλερ βλάπτουν τη φήμη των ηρωικών στρατιωτών του IDF και τους συκοφαντούν».

Η Κότλερ προσπάθησε αργότερα να διευκρινίσει τις δηλώσεις της λέγοντας ότι αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτούς τους πέντε στρατιώτες και όχι σε ολόκληρο το IDF. «Η κριτική μου απευθυνόταν μόνο σε εκείνους τους στρατιώτες που έχουν βλάψει αθώους ανθρώπους λόγω του ελέγχου μας στους Παλαιστινίους στα κατεχόμενα», είπε.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν ντρέπεται για τις δηλώσεις της και ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τη γνώμη της. «Δεν θα πετύχετε να με φιμώσετε», είπε.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Κότλερ έκανε αμφιλεγόμενες δηλώσεις στην εκπομπή της. Το 2017 έγινε γνωστή στο εξωτερικό την εποχή του #MeToo, όταν αποκάλυψε στο ισραηλινό κοινό στην τηλεόραση ότι ο ισραηλινός δημοσιογράφος Mogul Alex Gilady της είχε κάνει μια άσεμνη πρόταση κατά τη διάρκεια συνέντευξης πριν από 25 χρόνια.

Τάγμα Netzah Yehuda, Jordan Valley, August 2013. (Yaakov Naumi/Flash90)

Η είδηση για τον τραυματισμό των παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινούς στρατιώτες του τάγματος Netzah Yehuda δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Οι στρατιώτες του συγκεκριμένου τάγματος έχουν συνεχή παρουσία στην περιοχή του Silwad για να προστατεύουν τους Ισραηλινούς στον κοντινό εποικισμό Όφρα δημιουργώντας καθημερινά προβλήματα στους Παλαιστίνιους.

Τον Ιούνιο του 2015, στρατιώτες της ίδιας μονάδας ξυλοκόπησαν τον Παλαιστίνιο Shadi al-Ghabeesh στο στρατόπεδο προσφύγων Jalazone κοντά στη Ραμάλα και το κατέγραψαν οι ίδιοι σε βίντεο .

Τον Αύγουστο του 2016 στρατιώτες του τάγματος Netzah Yehuda πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 38χρονο Παλαιστίνιο Iyad Zakariyah Hamad σε σημείο ελέγχου έξω από το χωριό Silwad.

*Πηγή: poli-k.net, Άντζελα Ιωαννίδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας