Ισραήλ: «Λιγότερο αποτελεσματικό το Pfizer έναντι Δέλτα απ’ όσο περιμέναμε»

318
Pfizer έναντι Δέλτα απ’ όσο περιμέναμε

H αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι της μετάλλαξης Delta (Δέλτα) δεν είναι αυτή που οι αξιωματούχοι υγείας ήλπιζαν, ανέφερε σε δήλωσή του την Παρασκευή 16 Ιουλίου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Πιο συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer έναντι της παραλλαγής Δέλτα, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Naftali Bennett, είναι «ασθενέστερη» απ’ ό,τι ελπίζουν οι αξιωματούχοι της υγείας, με τα κρούσματα στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες να φτάνουν τα 855.

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιον βαθμό βοηθά το εμβόλιο της Pfizer, αλλά είναι σημαντικά μικρότερος από ό,τι περιμέναμε και θα θέλαμε» δήλωσε ο Bennett.

Έπειτα από συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους από τον χώρο της υγείας, ο Bennett είπε πως «η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων χωρών με υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ».Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, στη Μεγάλη Βρετανία τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει αύξηση των παιδικών κρουσμάτων και νοσηλειών, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
«Αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα και ορθολογικά».

Περιορισμένα τα σοβαρά περιστατικά

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων παρέμεινε σε περιορισμένα επίπεδα.

Από αυτούς που μολύνθηκαν, 52 ήταν σε σοβαρή κατάσταση, δύο λιγότεροι από την προηγούμενη ημέρα.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, υπήρχαν 41.

Τον Απρίλιο, με περίπου 5.900 ενεργά περιστατικά, παρόμοιο αριθμό με τώρα, περισσότεροι από 340 ασθενείς ήταν σε σοβαρή κατάσταση.

Η πιθανή εξήγηση είναι ότι μεταξύ των σημερινών φορέων του ιού, περίπου 2.000, είναι μαθητές σχολείου και οι μισοί από αυτούς έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Και οι δύο ομάδες είναι απίθανο να νοσήσουν σοβαρά, παρόλο που περιστασιακά συμβαίνει – αυτήν τη στιγμή, περίπου το 60% των βαρέως νοσούντων είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Για τον Bennett, έμφαση πρέπει να δοθεί στα rapid tests, προκειμένου να υπάρξει επάνοδος στην κανονικότητα.

Επιπλέον, οι υπουργοί συμφώνησαν να επιβληθεί το μέτρο του «Happy Badge», ενός πιστοποιητικού που θα παρέχει πρόσβαση σε γάμους και παρόμοιες εκδηλώσεις με περισσότερους από 100 παρισταμένους.

Σε κάθε περίπτωση, σε κλειστούς χώρους οι παρόντες θα πρέπει να φορούν μάσκες.
Τέλος, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι όλο το υγειονομικό προσωπικό που προσελήφθη εκτάκτως για να βοηθήσει στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού θα παραμείνει ενεργό μέχρι την έγκριση κρατικού προϋπολογισμού – περίπου 600 γιατρούς και 1.600 νοσηλευτές.

Ξεκίνησαν να χορηγούν την τρίτη δόση

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ξεκίνησε να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ακόμη εξετάζει αν μια αναμνηστική δόση του εμβολίου θα πρέπει να χορηγείται στο σύνολο των πολιτών.

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε αύξηση των νέων κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα –από μονοψήφιους αριθμούς σε περίπου 450 κρούσματα την ημέρα –και η χώρα έχει επισπεύσει την επόμενη παραγγελία εμβολίων της Pfizer.

Ο υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόροβιτς δήλωσε ότι οι ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, θα μπορούν να λάβουν και μια ενισχυτική δόση και η απόφαση για τον γενικό πληθυσμό εκκρεμεί.

Η Pfizer και ο εταίρος της, η BioNTech SE, οι βασικοί προμηθευτές της ταχείας εμβολιαστικής εκστρατείας που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα ζητήσουν από τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εντός εβδομάδων να δώσουν άδεια για ενισχυτικές δόσεις εμβολίων.

Οι δύο εταιρείες επικαλέστηκαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης μετά έξι μήνες.

Προκαλώντας κριτική από ορισμένους επιστήμονες και αξιωματούχους οι εταιρείες δεν δημοσιοποίησαν τα δεδομένα που δείχνουν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά είπαν ότι θα το κάνουν σύντομα.

“Εξετάζουμε αυτό το ζήτημα και ακόμη δεν έχουμε οριστική απάντηση”, είπε ο Χόροβιτς μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο Kan αναφορικά με την χορήγηση ενισχυτικής δόσης για το σύνολο των πολιτών στο Ισραήλ.

“Σε κάθε περίπτωση από σήμερα χορηγούμε μια τρίτη δόση σε εκείνους που πάσχουν από ανοσολογική ανεπάρκεια. Αυτοί είναι για παράδειγμα άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή που πάσχουν από κάποια πάθηση, που προκαλεί μείωση της ανοσίας”, εξήγησε.

Σχεδόν οι μισοί από τους 46 ασθενείς που νοσηλεύονται τώρα στο Ισραήλ σε σοβαρή κατάσταση είναι εμβολιασμένοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο συντονιστής της διαχείρισης της πανδημίας, Χάχμαν Ας, δήλωσε την Τετάρτη ότι η μεγάλη πλειονότητα από αυτούς ανήκουν σε ομάδες κινδύνου, είναι άνω των 60 ετών και έχουν προβλήματα υγείας.

Ο Χόροβιτς είπε ακόμη ότι το υπουργείο Υγείας θα καλύψει το κενό που υπάρχει σε εμβόλια της Pfizer για τους εμβολιασμούς των ενηλίκων που βρίσκονται σε εξέλιξη χρησιμοποιώντας εμβόλια της Moderna που υπάρχουν σε αποθέματα.

Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε προς το υπουργικό του συμβούλιο ότι έχει συμφωνήσει με την Pfizer για την παραλαβή δόσεων την 1η Αυγούστου.

Οι δόσεις αυτές αναμένονται τον Σεπτέμβριο αλλά από ότι φαίνεται θα πάνε άδικα.

Το Ισραήλ έχει σχεδόν αποκλειστικά εμβολιάσει με Pfizer περίπου το 60% του πληθυσμού του των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας