Ισραήλ: Βομβαρδισμός Γάζας, απειλές για πόλεμο με Ιράν

507
ισραήλ

Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν «έναν αριθμό στόχων» στη Λωρίδα της Γάζας, μερικές ώρες μετά την εκτόξευση ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, γνωστοποίησε το ισραηλινό επιτελείο μέσω Twitter τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη.

Μια ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε από τον θύλακα αναχαιτίστηκε από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος χθες Τετάρτη το απόγευμα, είχε ανακοινώσει ο ισραηλινός στρατός νωρίτερα.

Στην παραθαλάσσια πόλη Ασκελόν του Ισραήλ ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού της αεράμυνας διακόπτοντας μια συγκέντρωση όπου μιλούσε ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, που απομακρύνθηκε εσπευσμένα από τον χώρο, όπως κατέγραψαν τηλεοπτικά συνεργεία.

Ο Νετανιάχου επέστρεψε αργότερα για να συνεχίσει την ομιλία του και είχε να απευθύνει σε αυτούς που εκτόξευσαν τη ρουκέτα μια προειδοποίηση.

Πολεμοκάπηλες απειλές προς Ιράν

Μία πολεμική σύγκρουση περιορισμένης έκτασης με το Ιράν δεν απέκλεισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, επικαλούμενος τις δραστηριότητες και τις «φιλοδοξίες» της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.

Ο υποστράτηγος Αβίβ Κοχαβί προειδοποίησε χθες ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο αυτό, με πρόσχημα ότι η Τεχεράνη προχωρά στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, εμπλουτίζοντας ολοένα περισσότερο ουράνιο και χρησιμοποιώντας περισσότερες συσκευές φυγοκέντρισης.

Δοθείσης της έλλειψης αντίδρασης από τη Δύση υπάρχει κίνδυνος το Ιράν να είναι σύντομα σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, υποστήριξε, παρότι η Τεχεράνη αρνείται ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Κοχαβί εξάλλου, το Ιράν συνεχίζει να ασκεί μια πολύ πιο επιθετική πολιτική στην περιοχή, ειδικά έναντι αραβικών χωρών του Κόλπου. «Δεν υπάρχει καμία αντίδραση, καμία αντεπίθεση και καμία αποτροπή όσον αφορά τις ιρανικές ενέργειες», υποστήριξε.

Για τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου, η Τεχεράνη ασκεί, επίσης, ολοένα πιο επιθετική πολιτική έναντι του Ισραήλ. «Αλλά αντιδρούμε και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε», τόνισε. Μπροστά στη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, συνέχισε, «αντιλαμβανόμαστε ότι η πιθανότητα να υπάρξει αναμέτρηση περιορισμένης έκτασης -ή κάτι περισσότερο από αυτό- ανάμεσα σε εμάς και το Ιράν δεν μπορεί να αποκλειστεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας