Ισπανία: Χούντα έκτακτων εξουσιών στα σκαριά-Κατάργηση δικαιωμάτων με πρόσχημα υγεία-ασφάλεια

569
Ισπανία: Χούντα έκτακτων εξουσιών στα σκαριά

Ένας πρωτοφανής και δυστοπικός νόμος βρίσκεται στα σκαριά από την ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την El Pais. 

Συγκεκριμένα η ισπανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τον λεγόμενο «νόμο για την εθνική ασφάλεια», που υποχρεώνει τους πολίτες να «παραιτηθούν προσωρινά» δικαιωμάτων τους σε περιπτώσεις μελλοντικών κρίσεων δημόσιας υγείας ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως συνέβη με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο νόμος βρίσκεται επί του παρόντος στο επίπεδο μιας απλής πρότασης, αλλά ανάγει ανησυχητικά τα θέματα δημόσιας υγείας στο επίπεδο της «εθνικής ασφάλειας» – όπως εξηγεί η ισπανική εφημερίδα.

«Κάθε ενήλικο άτομο θα υποχρεούται να εκπληρώσει τις ”προσωπικές του υποχρεώσεις”  που απαιτούνται από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όταν κηρύσσεται κατάσταση κρίσης στην Ισπανία.
Σε αυτήν την περίπτωση, όλοι οι πολίτες χωρίς εξαίρεση πρέπει να συμμορφώνονται με τις εντολές και τις οδηγίες που εκδίδονται από τις αρχές»,
αναφέρεται στην πρόταση νόμου.

Ανατριχιαστική πρόταση νόμου

Αν και η πρόταση φαίνεται αρκετά ασαφής, υποδηλώνει πως κυριολεκτικά τίποτα από την προσωπική ζωή των ανθρώπων δεν μένει εκτός της επίβλεψης των κρατικών αρχών με βασική τις εθνικές κρίσεις.

Σε περίπτωση που κηρυχθεί κατάσταση κρίσης στην Ισπανία (κατάσταση που αφορά την Εθνική Ασφάλεια), οι αρχές μπορούν επίσης να προχωρήσουν στην προσωρινή κατοχή όλων των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, κατά την παρέμβασή τους ή αυτών που είναι απαραίτητα για την πολιτεία καθώς και την αναστολή όλων των ειδών δραστηριοτήτων.

Το άρθρο 30 του Συντάγματος

Οι υποστηρικτές του νόμου επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους πολίτες, διακηρύττοντας πως την προσωρινή απόκτηση περιουσιακών στοιχείων θα ακολουθήσει «αποζημίωση».

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο ιδιώτης – πολίτης θεωρείται «στρατιωτικοποιημένος» ενώ από στα καθήκοντα αυτά εντάσσονται επίσης εταιρείες και νομικά πρόσωπα που οφείλουν να συνεργαστούν με τις αρχές για να ξεπεραστεί η όποια κρίση, μέσω της παροχής υλικών αγαθών αλλά και εκποίησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

Το κείμενο αυτό βασίζεται στο άρθρο 30 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «Οι Ισπανοί έχουν το καθήκον και το δικαίωμα να υπερασπίζονται την Ισπανία».

Είναι το ίδιο άρθρο που ρυθμίζει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία (έχει ανασταλεί στην Ισπανία από το 2001), αν και δεν αναφέρεται στο 2ο τμήμα του, το οποίο ορίζει τις «στρατιωτικές υποχρεώσεις των Ισπανών», αλλά στο 4ο, σύμφωνα με το οποίο, «τα καθήκοντα των πολιτών μπορεί να ρυθμίζονται σε περιπτώσεις σοβαρού κινδύνου, καταστροφής ή δημόσιας καταστροφής», μια συνταγματική διάταξη της οποίας η εφαρμογή δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα.

Τα μέσα ενημέρωσης θα μεταδίδουν την κρατική προπαγάνδα

Μία άλλη κρίσιμη λεπτομέρεια σχετίζεται με τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θα είναι ουσιαστικά μετασχηματισμένα ώστε να εξυπηρετούν αποκλειστικά την επίσημη κρατική προπαγάνδα προκειμένου να «υπερασπιστούν την Ισπανία», όπως συμβαίνει σε μία κατάσταση πολέμου.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει την υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές για τη διάδοση πληροφοριών προληπτικού ή επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι ότι ενσωματώνει μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη εικόνων για ελλείψεις βασικών αγαθών για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, όπως η έλλειψη μασκών, αναπνευστικών συσκευών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που εμφανίστηκαν όταν τα κρούσματα Covid άρχισαν να εξαπλώνονται μαζικά.

Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 22 Ιουνίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν η Ισπανία υιοθετήσει αυτήν την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη επέκταση των κρατικών εξουσιών για χάρη μιας αόριστης «κρίσης» – άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως πολιτικοί και ειδικοί εισηγήθηκαν παρόμοια μέτρα τόσο στις ΗΠΑ και τον Καναδά αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία για την επόμενη υγειονομική κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας