Ισλανδία: Ρεκόρ κρουσμάτων με εμβολιασμό στο 90%!

4097
κρουσμάτων με εμβολιασμό στο 90%

Αλλά ελαφρά νοσούντες από την μετάλλαξη Δέλτα

Το τείχος ανοσίας, με την άποψη πως ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί, δεν θα κτιστεί ποτέ! Αυτό πρέπει γίνει πλέον αντιληπτό σε όλους, καθώς είναι κάτι που παραδέχονται οι επιστήμονες και είναι και κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει σε πολλές χώρες. 

Ισραήλ, Βρετανία κτλ. παρόλο που εμβολίασαν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού καταγράφουν χιλιάδες κρούσματα. Μια ακόμη χώρα στην οποία παρατηρείται αυτό το φαινόμενο είναι η Ισλανδία. 

Πρόκειται για μια χώρα που έχει εμβολιάσει περίπου το 90% των ενηλίκων με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό. 

Το επιτυχές αυτό γεγονός ώθησε την κυβέρνηση να άρει αρκετά περιοριστικά μέτρα τον περασμένο Ιούνιο, όπως το όριο στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στις συναθροίσεις, τις απαιτήσεις για χρήση μάσκας και τη διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνέλεξαν τα στοιχεία που ισχύουν τώρα στην Ισλανδία.

Αντίκτυπος από άρση μέτρων για τον κορωνοϊό

Δύο μήνες σχεδόν μετά την άρση των μέτρων ο αντίκτυπος έχει αρχίσει να φαίνεται. Η χώρα, με συνολικό πληθυσμό που εκτιμάται σε 360.000 άτομα περίπου, έχει δει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων COVID-19 να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή καταγράφονται περισσότερα θετικά κρούσματα από ό,τι κατά το πρώτο και δεύτερο κύμα πέρυσι, με πρόσφατο μέσο όρο περίπου 205 ανά 100.000 άτομα. Στις ΗΠΑ τα αντίστοιχα νούμερα ανέρχονται σε περίπου 230 ανά 100.000.

Παρόλα αυτά τα δεδομένα λένε πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η σοβαρότητα της νόσησης είναι μικρή. Πράγματι, 97% περίπου των περιπτώσεων παρουσιάζουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, ενώ μόνο ένας θάνατος από COVID-19 έχει καταγραφεί στην Ισλανδία τους τελευταίους μήνες.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο ήπια από τον κανονικό κορωνοϊό, ενώ ταυτόχρονα και ο εμβολιασμός βοηθάει στο να αντιμετωπίζει πιο ελαφριά τη νόσο κάποιος.

Είναι πλέον κατανοητό πως ο εμβολιασμός δεν αποτρέπει τη νόσηση, ούτε τη μετάδοση, κάτι που καταρρίπτει όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών. Παρόλα αυτά βοηθάει στο να μην νοσήσει σοβαρά κάποιος. Άρα πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος ο οποίος κινδυνεύει να κάνει σοβαρή νόσο (ηλικιωμένοι κτλ.), αντιθέτως δεν φαίνεται να έχουν οφέλη τα υγιή παιδιά από τον εμβολιασμό του, όπως είπε προσφάτως η καθηγήτρια επιδημιολογίας και λοιμωδών νοσημάτων Eleanor Riley του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας