Ιρανός ΥΠΕΞ στους G-7. Επαφές με Γαλλία, τον αγνοεί ο Τραμπ

804
G7

Η αιφνίδια επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ στην Μπιαρίτς των G-7 και η συνάντησή του  με εκπροσώπους της Γαλλίας, ενώ ο Τραμπ τον αγνοεί επιδεικτικά και εκφράζει τη δυσφορία του για την παρουσία του, είναι ένα ακόμα γεγονός που δείχνει την πλήρη διάσταση της Ε.Ε με τις ΗΠΑ για κρίσιμα διεθνή θέματα. Σιγά-σιγά το ρήγμα ΗΠΑ-Ε.Ε διευρύνεται και σε λίγο μπορεί να γίνει αγεφύρωτο.

Ένα ιρανικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σήμερα στη Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπου συναντώνται οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), σύμφωνα με την ιστοσελίδα εντοπισμού πτήσεων flightradar24.com.

Το αεροδρόμιο της Μπιαρίτς έχει κλείσει για όσο διαρκεί η σύνοδος, από χθες Σάββατο μέχρι και αύριο Δευτέρα.

Το ίδιο αεροπλάνο είχε μεταφέρει τον Ιρανό ΥΠΕΞ, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο Όσλο και το Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, έδειξε η ιστοσελίδα.

Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο μετέφερε στη Μπιαρίτς τον Ζαρίφ, ο οποίος ωστόσο δε θα έχει συνομιλίες με τον Τραμπ ή την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση του Ιράν με τις ΗΠΑ, από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνώς συναφθείσα συμφωνία, το 2015, για τα πυρηνικά της Τεχεράνης και στη συνέχεια επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις στη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, στη διάρκεια της συνόδου, ο Τραμπ φάνηκε να αγνοεί τις προσπάθειες της Γαλλίας να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, λέγοντας ότι χαίρεται που το Παρίσι προσεγγίζει την Τεχεράνη με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά ο ίδιος θα ακολουθήσει τη δική του τακτική.

Η Γαλλία είπε ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο Γάλλος πρόεδρος σε συνομιλίες με την Τεχεράνη και να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ο Τραμπ αποστασιοποιήθηκε, επισημαίνοντας ότι δε συζήτησε καν το θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά με την έλευση του Ζαρίφ στη Μπιαρίτς, ο Τραμπ απάντησε: «Κανένα σχόλιο».

Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Λεντριάν.

«Ο Ζαρίφ θα μεταφέρει την απάντηση της ιρανικής ηγεσίας στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έχει στόχο τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης» δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας