Το έδαφος για έκτακτα φοροεισπρακτικά μέτρα, με τον προϋπολογισμό του 2020, για να καλυφθεί η δημοσιονομική «τρύπα» από τις παροχές Τσίπρα, έχουν αρχίσει να προλειαίνουν οι θεσμοί οι οποίοι έχουν στήσει ραντάρ πάνω από την Ελλάδα παρακολουθώντας στενά τις πολιτικές εξελίξεις.
Οι πιστωτές εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς την λήψη συμπληρωματικών μέτρων στην οικονομία και ετοιμάζονται ανάλογα – από τη στιγμή που η εναλλαγή των κυβερνήσεων έχει ελάχιστη σημασία για αυτούς – για την πρώτη συνάντηση που θα έχουν με το νέο υπουργό Οικονομικών.
Το πρώτο ραντεβού με τη νέα κυβέρνηση θα γίνει σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Με αφορμή το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist οι δανειστές έρχονται σύσσωμοι στην Αθήνα για να παρευρεθούν στο συνέδριο και να στείλουν τα μηνύματα που θέλουν το βήμα του Economist όπου θα είναι κεντρικοί ομιλητές, διαμορφώνοντας έτσι από πολύ νωρίς την «ατζέντα» της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.
Από όλους τους ομιλητές όλο το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η τοποθέτηση του Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό πρόγραμμα…
Δεν είναι τυχαίο ότι στις Βρυξέλλες τον αποκαλούν «λογιστή» της ευρωζώνης!
Σε περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα δεν καταφέρει να φθάσει φέτος το 3,5% του ΑΕΠ, ο ίδιος πάντως αλλά και οι υπόλοιποι εταίροι δεν θα διστάσουν στο να «κόψουν» από την Αθήνα την επόμενη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ύψους 644,4 εκατ. ευρώ η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019 με βάση τα συμπεράσματα που προκύψουν από την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δοθεί τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοέμβριου στην δημοσιότητα.