Ινδία προς ΗΠΑ δείχνει τον δρόμο-Δεν επιτρέπουμε ασκήσεις τρίτων σε υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ

237
Η Ινδία διαμαρτυρήθηκε στις ΗΠΑ

Η Ινδία διαμαρτυρήθηκε στις ΗΠΑ για τη διέλευση ενός αντιτορπιλικού του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού από την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών στο Νέο Δελχί σε μία σπάνια διένεξη, μεταξύ των πολεμικών ναυτικών των δύο χωρών.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό John Paul Jones «υποστήριξε δικαιώματα ναυσιπλοΐας και ελευθερίες» εντός της Ινδικής ΑΟΖ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, πλέοντας περίπου 241 χιλιόμετρα δυτικά των Νήσων Λακσαντγουίπ, όπως ανέφερε ο 7ος Αμερικανικός Ναυτικός Στόλος, σε μία ανακοίνωσή του, την Τετάρτη.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι οι κανόνες του ΟΗΕ δεν επιτρέπουν μία τέτοια διέλευση, χωρίς τη συγκατάθεση της Ινδίας.

«Η εκφρασμένη θέση της ινδικής κυβέρνησης για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι ότι η σύμβαση αυτή, δεν επιτρέπει σε άλλα κράτη τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων ή ναυτικών ελιγμών εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, ειδικότερα, των ασκήσεων που περιλαμβάνουν την χρήση όπλων και εκρηκτικών, χωρίς της συγκατάθεση του παράκτιου κράτους» σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας