Ιδρύεται Σωματείο Φίλων Iskra-Πρόσκληση συμμετοχής-Ολόκληρο το Καταστατικό-Μεγάλη ανταπόκριση

755
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ISKRA

Η Σύνταξη και αρκετοί αναγνώστες της Iskra έλαβαν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν “Σωματείο Φίλων της Iskra”, με αυτήν την επωνυμία και με κύριο σκοπό την στήριξη και με κάθε πρόσφορο μέσο ενίσχυσης και διάδοση της Iskra και κυρίως για τη στήριξη και διάδοση των άκρως επίκαιρων αρχών και αξιών της ιστοσελίδας μας για εθνική ανεξαρτησία ενάντια στην Ελλάδα προτεκτοράτο, για πραγματική δημοκρατία ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό της «παγκοσμιοποίησης» και των Βρυξελλών, για κοινωνική δικαιοσύνη ενάντια στις αβυσσαλέες ανισότητες, αδικίες και την εκμετάλλευση και για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη ενάντια στην ερημοποίηση μιας εκποιημένης και σε συνεχή παραγωγική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας.

Δεν ξεχνάμε να υπενθυμίσουμε ότι η Iskra δεν είναι μια εμπορική ιστοσελίδα, δεν καταχωρεί διαφημίσεις και δεν έχει κανένα απολύτως έσοδο για την καθημερινή ανάρτηση της πέρα από την οικονομική αιμορραγία των συντελεστών της, η οποία πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια της επιβίωσης τους, ενώ ταυτόχρονα η Iskra δέχεται πίεση και πόλεμο από τις μονοπωλιακές πλατφόρμες και το κυρίαρχο σύστημα.

Γι’αυτό, πέρα των άλλων, η εγγραφή και η συμμετοχή των αναγνωστών μας στο “Σωματείο των Φίλων της Iskra” δεν έχει μόνο πολιτική σημασία στήριξης μια αντισυστημικής φωνής με ρεαλιστική ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση, αναγκαίας ιδιαίτερα σήμερα σε μια εποχή οικονομικής εξαθλίωσης, εθνικών απειλών, «κοινωνικής ξηρασίας» και έκπτωσης αξιών.

Η συμμετοχή όλων εσάς, που διαβάζετε την Iskra, στο από ίδρυση Σωματείο φίλων της, έχει και μια πολύ ζωτική οικονομική διάσταση, η οποία αφορά τη συνέχιση και αναβάθμιση της προσπάθειας της Iskra.

Η ελάχιστη μηνιαία συνδρομή των 5 (πέντε) ευρώ που θεσπίζεται ως υποχρέωση των μελών του Σωματείου είναι απόλυτα αναγκαία ανάσα για την ιστοσελίδα μας.

Καλούμε όλους εσάς που διαβάζετε τακτικά ή περιστασιακά την Iskra να πλαισιώσετε το Σωματείο μας και να φέρεται και άλλους φίλους/ες στις γραμμές του.

Το Σωματείο αυτό μπορεί να γίνει κυψέλη διαλόγου, συμμετοχής και θετικών πρωτοβουλιών.

Όσοι/ες επιθυμείτε να εγγραφείτε στο «”Σωματείο» φίλων της Iskra”, σας καλούμε να στείλετε στο e-mail της Iskra (iskranews@gmail.com) τα στοιχεία σας, όνομ/μο, πατρώνυμο, αριθμό ταυτότητας, εκδούσα αρχή. Αν το επιθυμείτε μπορείτε να στείλετε και την πρώτη συνδρομή σας στον παρακάτω λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας.

 

 

 

Η Σύνταξη και ομάδα πρωτοβουλίας

για το “Σωματείο Φίλων της Iskra”

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Λαμπρόπουλος Βασίλης: 6944323773                        Μπόλας Μάξιμος: 6974920579

 

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

 

Στη συνέχεια παραθέτουμε όλο το Καταστατικό του “Σωματείου Φίλων της Iskra”

( Αν υπάρχουν κρίσιμες παρατηρήσεις παρακαλούμε να αποσταλούν στο e-mail:iskranews@gmail.com)

 

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

 Του Σωματείου με την επωνυμία

“ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ Iskra”

Άρθρο 1ο

ΙΔΡΥΣΗ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ

Ιδρύεται μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία “ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ Iskra” και σύντμηση «ΦΙΛIs» με έδρα την Αθήνα οδός ΑΙΟΛΟΥ αρ. 104

 

Άρθρο 2ο

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοποί του Σωματείου είναι:

Η κάθε μορφή ενίσχυση και δή οικονομική, η κάθε είδους στήριξη και διάδοση της ιστοσελίδας Iskra, η οποία φιλοδοξεί, όπως μέχρι τώρα, να εκφράζει και στο μέλλον όσο το δυνατόν πλατύτερα τις απόψεις που διακινούνται στον ευρύτερο αριστερό, προοδευτικό και δημοκρατικό πατριωτικό χώρο με αιχμές την προώθηση των αρχών, αξιών και οραμάτων μιας εθνικά ανεξάρτητης, βαθιά δημοκρατικής, προοδευτικής, παραγωγικής και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας, αποδεσμευμένης από ευρωατλαντικές εξαρτήσεις και σε αντίθεση με κάθε μορφής οικονομικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές και φυλετικές διακρίσεις. Μιας Ελλάδας σε αντίθεση και αντίθεση με εκείνους τους εγχώριους και εξωχώριους κύκλους που επιδιώκουν τη διατήρηση καθεστώτος εξάρτησης, υποτέλειας και εκμετάλλευσης, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη σε βάρος της πατρίδας μας και του ελληνικού λαού.

ΑΡΘΡΟ 3ο

Για την επίτευξη των σκοπών του το Σωματείο διοργανώνει στην Ελλάδα ή την αλλοδαπή αυτοτελώς ή σε συνεργασία με συλλογικότητες και φορείς ή ιδρύματα της Ελλάδας ή της αλλοδαπής ομοίων σκοπών και ενδιαφερόντων, διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια, επιστημονικά συνέδρια, «συμπόσια», εκθέσεις ντοκουμέντων και γενικά εκδηλώσεις ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων και προβολής των ιδεών της ISKRA, εκπονεί μελέτες, εργασίες και δημοσιεύει τα αποτελέσματά τους, εκδίδει βιβλία, ενημερωτικά φυλλάδια και δελτία είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, μεριμνά για τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας ISKRA  και κάνει χρήση οποιουδήποτε προσφόρου μέσου ηλεκτρονικής ή έντυπης επικοινωνίας, ώστε να προβάλει τους σκοπούς και τις δραστηριότητές του.

Συγκροτεί ομάδες και επιτροπές μελέτης και έρευνας και ιδρύει παραρτήματα στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Ιδρύει και διατηρεί βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια και αρχεία, αποκτά, αξιοποιεί και χρησιμοποιεί οποιαδήποτε  μέσα ή χώρους κατάλληλους για την επίτευξη των σκοπών αυτών.

Αναπτύσσει και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες βοήθειας κοινωνικής στήριξης και συμπαράστασης σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πολίτων.

ΑΡΘΡΟ 4ο

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Μέλη του Σωματείου γίνονται όλα τα πρόσωπα, που αποδέχονται τις αρχές και τους σκοπούς του Σωματείου, συμβάλλουν στην προαγωγή, προώθηση και επιτυχία των σκοπών του και έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικιας τους.

Μέλος του Σωματείου γίνεται το πρόσωπο που υποβάλλει γραπτή αίτηση που εγκρίνεται  από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.

Κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει οποτεδήποτε από το Σωματείο με γραπτή δήλωση προς το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΑΡΘΡΟ 5ο

Τα μέλη του Σωματείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δραστηριότητες του Σωματείου, δικαιούνται να μετέχουν και να ψηφίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις του, να εκλέγουν και να εκλέγονται στα όργανα του Σωματείου, να προτείνουν οτιδήποτε κρίνουν ότι συντελεί στην προαγωγή, προώθηση και επίτευξη των σκοπών του Σωματείου για την επιτυχία των οποίων έχουν υποχρέωση να συμβολής.

Τα μέλη του Σωματείου έχουν την υποχρέωση να σέβονται τις αποφάσεις του Σωματείου, να καταβάλουν τη συνδρομή που ορίζεται κάθε φορά από το Διοικητικό Συμβούλιο, να τηρούν τους κανόνες του Καταστατικού.

Μέλος του Σωματείου που ενεργεί κατά τρόπο αντίθετο προς τους σκοπούς του Σωματείου ή παραβιάζει τους κανόνες του Καταστατικού και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, χάνει την ιδιότητα του μέλους με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία ισχύει εφ’ όσον επικυρωθεί από την αμέσως επόμενη Έκτακτη ή Τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου στη συνεδρίαση της  οποίας το μέλος αυτό καλείται και έχει δικαίωμα συμμετοχής αλλ’ όχι ψηφοφορίας.

ΑΡΘΡΟ 6ο

ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Πόροι του Σωματείου είναι τα δικαιώματα εγγραφής και η τακτική ή έκτακτη συνδρομή των μελών του, το ποσόν των οποίων ορίζεται κάθε φορά από το Διοικητικό Συμβούλιο, οι δωρεές, προσφορές και χορηγίες μελών, ή τρίτων, τα έσοδα από τις εκδηλώσεις και τις εν γένει δραστηριότητες του Σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 7ο

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου είναι το ανώτατο όργανο που συγκαλείται από το Δ.Σ. τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, και έκτακτα όταν το αποφασίσει το Δ.Σ. ή το ζητήσει εγγράφως το ένα πέμπτο των μελών του Σωματείου ορίζοντας ταυτόχρονα και τα θέματα συζήτησης. Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν βρίσκονται παρόντα τα μισά πλέον ενός τουλάχιστον μέλη (50% + 1) κατά την έναρξη της Γ.Σ. που θεωρείται ότι διατηρείται μέχρι τη λήξη της. Αν δεν επιτευχθεί απαρτία, η Γ.Σ. επαναλαμβάνεται σε οκτώ το πολύ ημέρες, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο και θεωρείται ότι έχει απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών. Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν τα ταμειακώς εντάξει μέλη. Η υποβολή υποψηφιότητας για το Δ.Σ. ή την Εξελεγκτική Επιτροπή πρέπει να υποβάλλεται εγγράφως τουλάχιστον μία ημέρα πριν από τη Γ.Σ..

Η Τακτική Γενική Συνέλευση συζητεί και αποφασίζει για την έκθεση δράσης του Δ.Σ., καθώς και για την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Αποφασίζει επίσης τις γενικές κατευθύνσεις των δραστηριοτήτων του Σωματείου ως την επόμενη τακτική Γ.Σ., καθώς και για ειδικά θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη. Εκλέγει Δ.Σ. και Εξελεγκτική Επιτροπή. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία με ανάταση του χεριού, εκτός εάν αφορά εκλογή προσώπων ή ειδικά προσωπικά θέματα, οπότε γίνεται μυστικά. Σε κάθε περίπτωση εκλέγεται Εφορευτική Επιτροπή για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Η Γ.Σ. αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων κατά το χρόνο ψηφοφορίας ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1) του συνολικού αριθμού που παραβρέθηκαν στην αρχή της Γ.Σ.. Αν δεν επιτευχθεί απαρτία ή δεν σχηματιστεί η αναγκαία πλειοψηφία για την εκλογή του Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η θητεία των οργάνων παρατείνεται για έξι μήνες μέχρι τη σύγκληση Έκτακτης Γ.Σ. για το συγκεκριμένο σκοπό η οποία δεν μπορεί  να  απέχει πλέον των έξη μηνών από την προηγουμένη άκαρπη. Κατά την εκλογή των μελών του Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ισχύει ο κανόνας της περιορισμένης σταυροδοσίας (το πολύ ως το 1/3 του αριθμού των μελών κάθε οργάνου).

ΑΡΘΡΟ 8ο

Το Σωματείο διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) το οποίο  αποτελείται από επτά μέλη. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και διαρκεί ως την αμέσως επομένη Τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου. Το Δ.Σ., εντός δέκα ημερών από της ημερομηνίας  εκλογής του, συγκροτείται σε σώμα και εκλέγει με μυστική ψηφοφορία τετραμελές Προεδρείο το οποίο εκλέγει Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία. Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον κάθε μήνα και έκτακτα όταν το συγκαλέσει ο Πρόεδρος, ή το ζητήσουν γραπτά τρία μέλη του Δ.Σ. ή ποσοστό 20% του συνόλου των εγγεγραμμένων μελών, ορίζοντας ταυτόχρονα και τα θέματα συζήτησης. Το Δ.Σ. είναι σε απαρτία εφ’ όσον είναι παρόντα περισσότερα από τα μισά μέλη και αποφασίζει με ανοικτή ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Το Δ.Σ. διοικεί το Σωματείο, διαχειρίζεται την περιουσία του και αποφασίζει για κάθε ζήτημα που αφορά στο Σωματείο, στο  πλαίσιο των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Επίσης εκπροσωπεί το Σωματείο δικαστικώς και εξωδίκως, ενεργώντας δια του Προέδρου, ή του Αντιπροέδρου του, ή οιουδήποτε μέλους του Προεδρείου εξουσιοδοτηθεί ειδικώς από τον Πρόεδρο, ή τον Αντιπροέδρό του. Στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση το Δ.Σ. καταθέτει διοικητικό και οικονομικό απολογισμό.

ΑΡΘΡΟ 9ο

Το Προεδρείο συνέρχεται κάθε φορά με πρωτοβουλία του Προέδρου, ή έκτακτα όταν το ζητήσουν τα μισά του μέλη ορίζοντας τα θέματα συζήτησης. Το Προεδρείο είναι σε απαρτία εφ’ όσον βρίσκονται παρόντα τα μισά τουλάχιστον μέλη του πλέον ενός και αποφασίζει με ανοικτή ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Το Προεδρείο αποφασίζει για οποιοδήποτε θέμα κρίνει αναγκαίο για την πραγμάτωση του σκοπού του Σωματείου και την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. στο οποίο λογοδοτεί για τη δράση του. Ο Πρόεδρος και, σε περίπτωση κωλύματος, ο Αντιπρόεδρός του, παρακολουθεί και εποπτεύει όλη τη δράση του Σωματείου. Ο Γενικός Γραμματέας τηρεί τα πρακτικά των συζητήσεων, εποπτεύει και ελέγχει τη διεκπεραίωση των υποθέσεων του Σωματείου. Ο Ταμίας διεξάγει την οικονομική διαχείριση του Σωματείου, και τηρεί τα αναγκαία κατά νόμον βιβλία και στοιχεία. Το Προεδρείο δύναται να κατανείμει μεταξύ των μελών του τις αρμοδιότητές του κατά την κρίση του με γνώμονα το συμφέρον του Σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 10ο

Η Γενική Συνέλευση καθορίζει τον αριθμό των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής (μέχρι 3 μέλη) η οποία, μετά την εκλογή της συγκαλείται και εκλέγει τον Πρόεδρό της. Η Εξελεγκτική Επιτροπή παρακολουθεί και εποπτεύει την οικονομική διαχείριση του Σωματείου, συντάσσει έκθεση προς την Τακτική Γενική Συνέλευση και έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το Δ.Σ. τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όταν κρίνει ότι έχει να ανακοινώσει ιδιαίτερα σοβαρές παρατηρήσεις για την οικονομική διαχείριση.

ΑΡΘΡΟ 11ο

Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να ιδρύσει Παραρτήματα σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, όπου υπάρχει σημαντικό αριθμός μελών και αξιόλογη κοινωνική, πνευματική και πολιτισμική δραστηριότητα. Το Δ.Σ. μετά από συνεργασία με τα μέλη του Παραρτήματος, ορίζει Διοικητική Επιτροπή που διεξάγει τις ιδιαίτερες υποθέσεις και εργασίες του Παραρτήματος, πάντοτε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και οδηγίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Μπορεί επίσης να εκχωρεί στο Παράρτημα μέρος των εσόδων του Σωματείου για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του.

 ΑΡΘΡΟ 12ο

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Όλες οι διατάξεις του παρόντος Καταστατικού, με εξαίρεση το άρθρ. 2 που αναφέρεται στους σκοπούς του Σωματείου μπορούν να τροποποιηθούν από τη Γενική Συνέλευση. Η Γενική Συνέλευση που συγκαλείται για αυτό το σκοπό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 7, βρίσκεται σε απαρτία αν είναι παρόντα τουλάχιστον τρία τέταρτα των ταμειακώς εντάξει μελών. Εφ’ όσον επιτευχθεί απαρτία η Συνέλευση συζητεί κάθε μια από τις προτεινόμενες τροπολογίες ξεχωριστά και αποφασίζει με πλειοψηφία των τριών τετάρτων των παρόντων κατά το χρόνο της ψηφοφορίας, που όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα τρία τέταρτα του συνολικού αριθμού που παρέστησαν στην αρχή της συνεδρίασης. Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης μέσα σε είκοσι το πολύ ημέρες ενσωματώνει τις τροπολογίες στο ισχύον Καταστατικό.

ΑΡΘΡΟ 13ο

Για τη διεξαγωγή των τρεχουσών υποθέσεων, το Σωματείο μπορεί με απόφαση του Δ.Σ. να προσλάβει προσωπικό με αμοιβή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο καθορίζει τα ποσά τυχόν δαπανών που απαιτούνται, για την αντιμετώπιση ανάγκης διακινήσεως ή ενδιαιτήσεως μελών του Δ.Σ. ή του Σωματείου για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 14ο

Το Σωματείο αρχίζει να λειτουργεί από της εγγραφής του στα οικεία βιβλία του αρμόδιου Δικαστηρίου. Οι ιδρυτές, μετά την υπογραφή του σχετικού πρακτικού, συγκροτούν την πρώτη Γενική Συνέλευση η οποία εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 15ο

Το Σωματείο διαλύεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που ταυτόχρονα καθορίζει την τύχη της περιουσίας του και το διορισμό ειδικής επιτροπής για την εκκαθάρισή του.

 

Αθήνα, 02.02.2021

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας