Θρίαμβος Brexit! Εκλογική πλειοψηφία στη Βρετανία για έξοδο από Ε.Ε.

1260
brexit

Δημοψηφισματικό χαρακτήρα προσέλαβαν οι χθεσινές εκλογές στη Βρετανία, με την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος να επιβεβαιώνει την απόφαση εξόδου από την Ε.Ε., που είχε εκφραστεί με το δημοψήφισμα του 2016.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον, που έδωσε την εκλογική μάχη με επιδίωξη τη λαϊκή εντολή για Brexit, κερδίζει το 43,5% των ψήφων και παίρνει 359 έδρες στις 621 από τις συνολικά 650, άρα κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, για την οποία απαιτούνται 326 βουλευτές.

Σε αντίθεση με τους Συντηρητικούς, το Εργατικό Κόμμα σημείωσε τη μεγαλύτερη εκλογική αποτυχία μετά από οχτώ δεκαετίες, περιοριζόμενο στο 32,4% και σε 203 έδρες, μεταξύ των 621 που ήδη έχουν κριθεί.

Έχοντας καταγραφεί ως αντίθετο στην υλοποίηση της λαϊκής απόφασης του 2016 για έξοδο από την Ε.Ε., το Εργατικό Κόμμα χάνει ακόμη και σημαντικά ιστορικά προπύργιά του σε μεγάλες εργατικές εκλογικές περιφέρειες. Όπως επισημαίνεται από πολιτικούς αναλυτές, το αποτέλεσμα αυτό δεν σχετίζεται με την εξαγγελία μέτρων κοινωνικής πολιτικής από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά με την πεποίθηση μεγάλου μέρους των παραδοσιακών ψηφοφόρων των Εργατικών και κυρίως αυτών που εντάσσονται στην εργατική τάξη, ότι τα όποια κοινωνικά μέτρα σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση είναι ανεφάρμοστα στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα υποχρέωσε τον Τζ. Κόρμπιν να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να είναι επικεφαλής του κόμματος και στις επόμενες εκλογές, ενώ ήδη δέχεται επιθέσεις από τη δεξιά πτέρυγα των Εργατικών, πρωτοστατούντος του πρώην υπουργού του Μπλερ, Άλαν Τζόνσον.

Στο νέο κοινοβούλιο εκπροσωπούνται και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που μέχρι στιγμής κερδίζουν 11,4% και 11 έδρες, καθώς και το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα, με 3,9% και 48 έδρες, πολύ περισσότερες από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, λόγω εκλογικού συστήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας