Θράσος E.Τατάρ: Πρώτα αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας (δυο κράτη) μετά διαπραγμάτευση

486
Θράσος E.Τατάρ

Οι συνέχεις υποχωρήσεις καταστρέφουν τον Κυπριακό ελληνισμό και τον ελληνισμό γενικότερα

“Εάν υπάρξει αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας μαζί με το ίσο διεθνές στάτους, αυτό θα μας ενθαρρύνει να καθίσουμε επισήμως να διαπραγματευτούμε το κυπριακό πρόβλημα με όλες τις πτυχές που συνδέονται μαζί του”, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο  Ερσίν Τατάρ, με  αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα  “Φιλελεύθερος” της Κύπρου.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δηλώνει ότι είναι έτοιμος για ανεπίσημο διάλογο, γι’ αυτό -όπως αποκαλύπτει- σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρέσβη στη Λευκωσία τού πρότεινε όπως προσκληθούν μαζί με τον κ. Αναστασιάδη και τις αντιπροσωπείες τους στο Λονδίνο “για διάλογο μέσα σε διαφορετικό περιβάλλον”.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζει πως στην Κύπρο για 60 χρόνια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υφίστανται δύο χωριστά κράτη και ζητά τόσο από τους Ελληνοκύπριους όσο και από τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθούν αυτή την πραγματικότητα. Υποστηρίζει πως εάν η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων οδηγηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ “και αναγνωριστεί και δεν φέρουν ένσταση οι Ε/κ, τότε μπορούμε να διαπραγματευτούμε το κυπριακό πρόβλημα σ’ όλες του τις πτυχές”. Περαιτέρω, υποστηρίζει ότι στην Κύπρο χρειάζεται μια νέα συμφωνία στη βάση αυτού που προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στο θέμα των Βαρωσίων, αφού τονίζει πως η κλειστή περιοχή έχει ανοίξει, αναφέρει πως μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων οι περιουσίες θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους. Εξαγγέλλοντας ότι η πολιτική τους στα Βαρώσια θα συνεχιστεί, προσκαλεί την ε/κ πλευρά να εργαστούν μαζί για να βελτιώσουν τον μηχανισμό αποζημιώσεων.

Τέλος, ο Ερσίν Τατάρ τονίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν εμπιστεύονται ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε κανέναν άλλον παρά μόνο την Τουρκία.

Πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας